Povežimo se na društvenim mrežama

ZIMNICA: Kiseli krastavci

Kiseli krastavci

RECEPTI

ZIMNICA: Kiseli krastavci

Martina Vojvodić, OPG Vojvodić

Kiseljenje krastavaca krajnje je jednostavno. Potrebni su vam kornišon krastavci – što sitniji to bolji. Dobro ih operite, posušite krpom, i složite u staklenke podjednake visine.

Odaberite manje staklenke tako da se nakon otvaranja brzo potroše. Ugurajte ih što više u svaku staklenku, tako da poslije ne “plivaju” u kiselini.

U staklenke sa krastavcima možete dodati još i po nekoliko zrna papra i grančicu kopra. Nakon što ste napunili staklenke, pripremite kiselu otopinu alkoholnog octa.

Za zimnicu inače koristimo omjer 1:3 odnosno na litru alkoholnog octa tri litre vode. Kod krastavaca otopina može biti i blaža i to po ovom receptu: na 2 dl alkoholnog octa stavite 7 dl vode te po jednu čajnu žlicu soli i šećera. Ako vam smeta šećer u zimnici, nije ga nužno dodati.

Na kilogram krastavaca ide oko pola litre alkoholne otopine. Svaku staklenku napunite hladnom otopinom octa do vrha, pustite da odstoji pola sata, pa ako je potrebno nadolijte još kiseline.

Zatvorite dobro poklopcem s navojem.

Na dno većeg lonca stavite kuhinjsku krpu ili. još bolje, mrežu za povrće, na nju stavite staklenke pa dolijte hladne vode do dvije trećine visine staklenki.Stavite na vatru pa kuhajte dok vode ne proključa. Tada zagasite i ostavite staklene da se ohlade u vodi. Kad se ohlade obirišite ih i spremite u smočnicu.

Piše i snimila: Snježana Ivić

 Vojvodic 1.0

 

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh