Povežimo se na društvenim mrežama

BRAČ: Otvorena Planinarska kuća Gažul

Imanje Gažul, Brač

RESTORANI

BRAČ: Otvorena Planinarska kuća Gažul

U nedjelju 12. srpnja 2015. svečano je otvorena Planinarska kuće „Gažul“ na otoku Braču. Smještena je na širem području Vidove gore (778 m), najviše otočne planine na Jadranu, u lijepom šumskom krajoliku na nadmorskoj visini 574 m. Kuća ima kuhinju i posuđe, u potkrovlju 25 mjesta za noćenje (potrebne vreće za spavanje), vanjski WC, vodu iz spremnika za vodu, struju iz solarnog napajanja. Prilaz je vozilom preko Nerežišća, a kod skretanja za Vidovu goru nastaviti istočno za Bol i nakon nekoliko minuta vožnje je makadamsko skretanje (putokaz) za Gažul.

Kuću su uredili brački planinari, članovi PD „Profunda“ i pripadnici HGSS Stanice Split-OT Brač, a njenu izradu financirala je Hrvatska gorska služba spašavanja i HGSS Stanica Split.

Vitalac, Brač

Vitalac 

Prije svega planinarska kuća služi pripadnicima HGSS-a OT Brač za držanje opreme potrebne za akcije traganja i spašavanja, okupljanje, te održavanje vježbi i dežurstava.

[ads1]
Također je namijenjena svim članovima PD „Profunda“ i ostalim posjetiteljima za druženje. Naročito je pogodna planinarima iz unutrašnjosti Hrvatske kao ishodišna točka za posjet znamenitostima otoka Brača: Vidovoj gori, Pustinji Blaca, muzeju u Škripu, Zlatnom ratu, Zmajevoj špilji, itd. Do kuće vodi pješačka staza iz Postira, označena planinarskim markacijama. Od planinarske kuće može se markiranom stazom do Vidove gore, a zatim Velom stazom do Bola.

Planinarska kuća nalazi se u okružju malog bračkog pastirskog naselja kamenih kućica i torova za stoku, gdje se održava godišnji stočarski sajam i gdje se mogu kušati bračka janjetina i specijalitet „vitalac“.

Piše: Mladen Gerovac

Pročitajte još:

BRAČ: Povratak kultnog restorana u ACI marinu Milna

Iz kategorije: RESTORANI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh