Povežimo se na društvenim mrežama

Kako napraviti mlijeko od badema, lješnjaka i kokosa

Mljeko od badema

ZDRAVA HRANA

Kako napraviti mlijeko od badema, lješnjaka i kokosa

Biljna nadomjesna mlijeka od soje, riže, zobi, orašastih plodova, kokosa, sjemenki konoplje, sezama, suncokreta… sve su češće u upotrebi kao prikladnija od mlijeka životinjskog podrijetla za prehranu osoba odrasle dobi, vegana i vegetarijanaca. K tomu, sve je veći broj ljudi koji u dijagnostičkim postupcima doznaju da je dio njihovih zdravstvenih problema poput dijareje, stalne nadutosti i grčeva u probavnom sustavu uzrokovan intolerancijom na laktozu. Osim što ne sadrže mliječni šećer (laktozu) nadomjesna mlijeka nemaju niti štetnih životinjskih masnoća i nemaju glutena, a bogata su mineralima, vitaminima i kalcijem, niske kalorijske vrijednosti. Bademovo sadrži više vitamina i minerala u usporedbi sa rižinim i sojinim. Sojino sadrži više proteina, ali manje minerala pa se na tržište, kao i rižino, stavlja obogaćeno kalcijem i vitaminom D kako bi se moglo nuditi kao zamjena kravljemu. Upitna je, međutim, kvaliteta uzgoja soje i riže te da li su genetički modificirane, pa stoga mnogi daju prednost mlijeku od badema, lješnjaka, kokosa, konoplje… Bademovo mlijeko kao zamjena kravljemu radi se na području Mediterana i Bliskog Istoka, gdje bademi tradicionalno uspjevaju, još od srednjega vijeka. To su, naime, topli krajevi u kojima se pomuženo mlijeko životinja ne može čuvati kao svježe, već se brzo ukiseli i usiri. Bademovo mlijeko jednostavno je napraviti.

Priprema bademovog  mlijeka

Sastojci: 1 čaša badema, 3 čaše vode, datulje, ekstrakt vanilije

Priprema: Namočite bademe preko noći (7-15 sati), pa ujutro bacite vodu u kojoj su bili bademi. (Ako se voda u kojoj se namaču bademi nekoliko puta promijenila, mlijeko će ispasti kremastije i ukusnije.) Ocijeđenu čašu badema, 3-4 datulje i 3 čaše vode stavite u visoki mikser pa usitnjavajte dok ne dobijete posve glatku smjesu. Po želji dodajte još žličicu ekstrakta vanilije. Dobiveno mlijeko procijedite kroz gazu i dobro istisnite rukama kako biste izvukli što više tekućine iz badema. Dobiveno mlijeko držite u hladnjaku, u dobro zatvorenoj staklenoj boci, te potrošite u roku od 2 dana. Možete ga piti takvoga, dodavati u frape, kavu, čaj, koristiti pri izradi raznih deserata.

Napomena: Na isti način radi se i mlijeko od lješnjaka.

Kokosovo mlijeko

Sastojci: 1čaša kokosovog brašna, o,5 l vruće vode

Priprema: Zagrijati vodu do vrenja. Kad se počnu dizati mjehurići prema površini, maknute vodu sa štednjaka i ulijte je u posudu u kojoj je kokosovo brašno. Pustiti nekoliko sati da se kokos namače u vodi, a zatim sve stavite miksati na najveću brzinu 3-4 minute. Dobiveno mlijeko možete zasladiti po želji (medom, sirupom od agave, datuljama) i po želji procijediti kroz gazu. Ako volite komadiće kokosa bez cijeđenja ga spremite odmah u staklenu bocu, a ako želite čistu tekućinu procijedite kroz gazu. Držite u hladnjaku i potrošite za 2-3 dana.

Napomena: Oba mlijeka se tijekom stajanja u hladnjaku mast i voda razdvoje, pa zato bocu svaki puta prije upotrebe dobro protresite. To je najprimjetnije kod kokosovog mlijeka – masnoća se u hladnjaku potpuno odvoji od vode. Taj čvrsti dio možete koristiti i kao vrhnje za šlag, a vodu za pripremu frapea i shakeova.

Piše, pripremila i snimila: Mia Flander

Iz kategorije: ZDRAVA HRANA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh