Povežimo se na društvenim mrežama

Zašto soja nije zdrava niti preporučljiva namirnica

Soja mlijeko i zrno

ZDRAVA HRANA

Zašto soja nije zdrava niti preporučljiva namirnica

Čiateljca A. G. iz Pule uputila nam je pitanje za nutricionisticu Anitu Šupe o tome da li preporuča soju kao namirnicu za žene u menopauzi. Naime, kad je ušla u menopauzu preporučili su joj soju, sojino mlijeko i tofu kao izvore prirodnih hormona koji će joj pomoći u tom razdoblju. S druge strane naišla je na internetu na informaciju da se soja djeluje tako da smanjuje seksualnu želju te da i nije toliko zdrava namirnica da bi ju trebalo uzimati. Što je istina o soji, pitanje je za Anitu Šupe.

Istina o soji

Evo i Anitinog odgovora: “Soja sadrži velike količine tzv. antinutrijenata. To su inhibitori enzima koji blokiraju djelovanje enzima važnih za razgradnju i iskorištavanje hranjivih tvari, te fitinska kiselina koja sprječava iskorištavanje minerala u tijelu: kalcija, magnezija, bakra, željeza i cinka. Nedostatak nutrijenata dovodi do raznih poremećaja i bolesnih stanja. Soja sadrži hemaglutinine, tvari koje uzrokuju stvaranje ugrušaka čineći da crvene krvne stanice počnu prianjati jedna uz drugu. Sojino mlijeko sadrži aluminij koji je vrlo štetan. Soja je genetski modificirana što je čini još opasnijom.

[ads1]
Još jedan veliki problem sa sojom je njezin sadržaj fitoestrogena koji nalikuju na ženski hormon estrogen. Konzumacija može dovesti do poremećaja u radu hormona, smanjivanja funkcije štitnjače, poremećaja menstrualnog ciklusa i slabljenja imunološkog sustava.

Prva hrvatska LCHF kuharica Knjige Anite Šupe “Istine i laži o hrani” i “Prva hrvatska LCHF kuharica” možete naručiti u našem webshopu ovdje

Nažalost, soja se propagira kao zdrava namirnica samo zbog komercijalnih interesa, a ne zbog brige za ljudsko zdravlje. U Americi je zovu “užasna grahorica”.

Piše: Anita Šupe, nutricionistica

Iz kategorije: ZDRAVA HRANA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh