Povežimo se na društvenim mrežama

ZIMNICA: Kako sušiti rajčice na suncu

suseni paradajz

ZDRAVA HRANA

ZIMNICA: Kako sušiti rajčice na suncu

Omiljeni zimski zalogaj pun sunca bit će sušene rajčice. Jednostavno ih je pripremiti: osim rajčica potrebno je samo nekoliko uzastopnih suhih, vrućih ljetnih dana. Ili ventilatorska pećnica.

Ako imate vrt, višak zrelih rajčica koje ste ubrali očistite od peteljki, operite, osušite i narežite: manje na polovine, veće na četvrtine. Važno je da komadi budu podjednaki. Najpogodnije za sušenje su mesnate rajčice – primjerice pelati, te sitnije rajčice poput jabučara ili cherry rajčica.

Narezane rajčice složite na protvan tako da s donje strane bude vanjski dio rajčice s kožom te pazite da se međusobno ne dodiruju. Posolite ih kako bi sol iz njih izvukla vodu.

Protvan s paradajzom ostavite tijekom dana na suncu, a predvečer sklonite u neku zatvorenu prostoriju. Ponovite ovakvo sunčanje tijekom tri-četiri dana, koliko je potrebno dok se paradajzi osuše. Sušene rajčice potom spremite na prozračno i sjenovito  mjesto u platnenoj ili papirnoj vrećici ili kakvoj kutiji do uporabe. Od 1 kg svježih rajčica dobije se oko 30 dag sušenih rajčica.

Kad skupite dovoljnu količinu možete ih uložiti u staklenke sa maslinovim uljem i začinskim biljem, ili samo tako, sušene dodavati raznim umacima, juhama i varivima. Sušene rajčice mogu biti i jako zgodan poklon za Božić i Novu godinu – upakirajte ih u celofansku vrećicu, ili poklonite staklenku sušenih rajčica u ulju.

Ako nemate balkon, terasu ili vrt gdje  biste mogli sušiti rajčice, ostavite ih tijekom noći u pećnicu na temperaturu  80 stupnjeva uz uključenu ventilaciju. Ili ih osušite u dehidratoru.

[ads1]
Čak i ove pripremljene uz potrošnju struje bit će jeftinije od onih u dućanu – cijena je 25 kuna za 15 dag sušenih rajčica.

Piše: Snježana Ivić

Snimila: Sonja Glavač/ blog Zeleni prsti

Pročitajte još:

ZIMNICA: Sušene rajčice u maslinovom ulju

Mirisni ljetni kruh sa rajčicama

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: ZDRAVA HRANA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh