+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 14. lipnja 2024.
Ažurirano: 3. srpnja, 2024.

Kako postupati s hranom za vrijeme velikih vrućina

Print Friendly, PDF & Email

Toplinski val uslijed kojeg se ovih dana temperature penju iznad 35 stupnjeva Celzijusa uzročnik je i bržeg kvarenja hrane jer visoke temperature pogoduju razmnožavanju mikroorganizama. Ljeti, kada češće jedemo na otvorenom, u restoranima, na putovanjima, treba zato posebno voditi računa o postupanju s hranom.

1. HIGIJENA: Štetni mikroorganizmi koji su uzročnici bolesti koje se prenose hranom mogu biti prisutni na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na drvenim daskama za rezanje namirnica. Na hranu se mogu prenijeti na hranu već i najmanjim dodirom.

Zato treba temeljito oprati ruke prije početka pripreme hrane, nakon završetka pripreme hrane i prije jela.
Koristite čiste kuhinjske krpe, pribor i posuđe. Ne koristite ih za pripremu različite hrane unutar istog obroka, npr. nemojte na dasci za rezanje nakon rezanje mesa rezati povrće ili kruh.
Hranu držite pokrivenu, u hladnjaku ili zatvorenim posudama kako bi bila nedostupna kukcima i životinjama.

2. SIROVO MESO I RIBA: Pomno pazite da sirovo meso, ribe i morski plodovi ne budu u dodiru s drugom hranom. Čuvajte ih u hladnjaku u posebnim posudama, a ako je moguće, za pripremu koristite posebne noževe i daske za rezanje.

3. TEMELJITO KUHANJE I PEČENJE: Meso, jaja, riba i plodovi mora moraju biti potpuno kuhani i pečeni. Poznato je da se mikroorganizmi uništavaju na temperaturama iznad 70 stupnjeva Celzijusa. To je stoga najniža temperatura na kojoj se moraju kuhati juhe i variva.

Provjerite je li meso dovoljno pečeno ili kuhano. Ako je riječ o mesnom pečenju, ubodite ga do sredine na najdebljem mjestu – iz njega treba izlaziti bistar sok. Ako je sok ružičaste boje to znači da meso nije dovoljno pečeno. Kod komada mesa s kostima kao i kod ribe, treba nožem odvojiti meso kod kosti. Ako je dovoljno pečeno, meso se lako odvaja od kosti. Riba je dovoljno pečena/kuhana kad oči postanu bijele neprozirne kuglice. Hobotnica, lignje, muzgavci su dovoljno kuhani/pečeni kad ih lako možete presjeći vilicom. Isto pravilo vrijedi i za iznutrice, npr. pileća jetrica i želuce u juhi. Odresci mesa i jetrica su dovoljno pečeni ako, kad zarežemo komad na najdebljem mjestu, u presjeku više nema ružičaste boje.

4. ČUVANJE HRANE I PODGRIJAVANJE: Kuhana ili pečena hrana na sobnoj temperaturi ne smije stajati duže od 2 sata. Čim se dovoljno rashladi spremite ju u hladnjak.
Ostatke juhe i variva koje ste čuvali u hladnjaku, prije posluživanja treba prokuhati.
Salate s umacima držite u hladnjaku sve do serviranja i vratite u hladnjak odmah nakon jela.

5. PRAVILA ZA ROŠTILJ U PRIRODI: Ako pripremate roštilj u prirodi, meso treba držati u prijenosnom hladnjaku sve do početka pečenja. Dobro je imati posebne prijenosne hladnjake za hranu i za piće, jer se zbog pića češće hladnjak otvara, pa je meso u hladnjaku s pićem izloženo toplini izvana.

Pečeno meso nemojte vraćati u posuđe u kojem je bilo prije pripreme ako nije dobro oprano. Marinadu u kojoj je meso stajalo prije pripreme bacite. Ako je meso bilo u dodiru s otvorenim plamenom dijelove koji su zagorjeli odrežite i bacite. Pečeno meso s roštilja odmah poslužite, a ako ostane dobro ga pokrijte alufolijom ili čistom kuhinjskom krpom kako bi bilo zaštićeno od kukaca, i čim se dovoljno rashladi spremite u hladnjak.

6. MARINIRANJE MESA: Meso u marinadi treba držati u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku. Riba možete stajati 1 dan, piletina i mljeveno meso 2 dana, a ostalo meso do 5 dana. Marinada u kojoj je stajalo meso može se koristiti kao umak samo ako se prokuha.

7. ČISTA VODA ZA PIĆE I LED: Za piće, led, pripremu i pranje hrane – osobito voća i povrća za salatu koje ćete jesti svježe te posuđa i pribora za jelo koristite vodu koja je sigurna za upotrebu, npr. vodovodna voda.

8. KUPOVINA HRANE: Pri kupovini pakirane hrane, kontrolirajte rokove za uporabu. Meso, nareske, sirove i zamrznutu hranu u košaru stavite na kraju kupnje, prije odlaska na blagajnu. Dobro pregledavajte voće i povrće, jer se u pljesnivim i oštećenim komadima mogu razviti toksične tvari. Prije upotrebe ih treba dobro oprati i oguliti. Kod kupnje mekih i svježih sirova, obratite pozornost da su dobiveni od pasteriziranog mlijeka.
Ako nećete odmah nakon kupovine hranu staviti u hladnjak, a automobilu meso i drugu kvarljivu hranu stavite u prijenosni hladnjak sa zamrznutim umecima. Meso stavite u vrećice, kako bi bilo odvojeno od druge hrane.

Piše: Leon Tiska

Izvori:

Šest pravila i još poneki koristan savjet za sigurnu hranu ljeti“, Hapih.hr

„Serve Summer Safe with Food Safety Tips from USDA“, U.S. Department of Agriculture

Agencija za elektroničke medije

*Serijal tekstova “Što jedemo, što pijemo” na portalu Dobar život objavljuje se uz potporu Agencije za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija