Povežimo se na društvenim mrežama

BITKA KOD SAMOBORA Vitezi, streličari, kopljari, coprije, vatrene kugle

Samobor, bitka kod Samobora

KAMO IĆI

BITKA KOD SAMOBORA Vitezi, streličari, kopljari, coprije, vatrene kugle

Rekonstrukcija bitke kod Samobora koja se odvila na Pepelnicu 1441. zbivat će se u nedjelju 4. ožujka 2018. s početkom u 10 sati na livadi Vugrinšćak gdje je postavljen kolski tabor ograđen fortifikacijama uz koji se nalaze vitezovi, mačevaoci i streličari, uz bojne sprave poput katapulta, balista i vatrenih kugli.

Za što vjerniju rekonstrukciju bitke svake godine pobrinuti srednjovjekovne skupine i statisti odjeveni u replike oklopa i verižnjača iz 15. stoljeća, a sve to organiziraju Samoborski muzej, Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski i Udruga Oživljena povijest Samobora.  Na događanju sudjeluje oko 400 sudionika, među kojima je stotinjak vitezova u oklopima. Neke od udruga što njeguju srednjovjekovnu tradiciju, ponovno se vraćaju na uprizorenje Bitke kod Samobora, poput Mađara i Celjana, a neki u ovim događanjima sudjeluju redovito, od 2008. godine, kao Vitezovi Zelingradski, Red Srebrnog zmaja, Zlatni kalež, Srednjovjekovna skupina Celjani, Red čuvara grada Zagreba, Udruga Anno Domini Koprivnica, Koprivnički mušketiri i haramije te Oživljena povijest iz Samobora.

Prijepodne bubnjari gradom izvikuju proglas Magistrata u kojem se upozorava stanovnike na dolazeću opasnost zbog koje bi se trebali skloniti pod zidine starog grada dok ne završi bitka. Prije bitke publika će moći čuti razgovor suca, notara, cvajbara, patra i varoškog sluge koji će im dočarati atmosferu tog vremena i uvesti ih u događaj.

Na sajmu se predstavljaju majstori i njhovi proizvodi: klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema, kacige, oklopi, rukavice, pučka obleka, aromatično bilje itd.

Slikari će oslikavati prizore bitke, notar izdavati svjedočanstva da ste bili na bitki, oprost grijeha (počinjenih i budućih) po pristupačnim cijenama, dok ćete kod medičara moći kupiti konjiće (crvene i zelene) zaraćenih vojski.

Povijesna priča koju oživljavaju je ovakva: Nakon smrti kralja Albrechta Habsburga 1439. godine, diljem Hrvatske i Ugarske krenula je borba za nasljedstvo prijestolja. Uz Elizabetu je pristao Ulrik II. Celjski s vojskovođom, češkim plaćenikom Ivanom Vitovcem, a uz kralja Vladislava Jagelovića Stjepan Banić Lendavski. Dvije godine kasnije ove su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu, 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je, zarobivši vojskovođu Banića, priskrbio znatan plijen. Međutim, kraljica Elizabeta umire 1442. prisiljavajući tako Ulrika II. da prizna Vladislava III. kao kralja te da otpusti sve zatvorenike.

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: KAMO IĆI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh