Povežimo se na društvenim mrežama

BURNS NIGHT Škotska večera s ovčjim plućicama u Esplanadi

KAMO IĆI

BURNS NIGHT Škotska večera s ovčjim plućicama u Esplanadi

U čast najvećem škotskom pjesniku Robertu Burnsu, već tradicionalno se u subotu 30. siječnja održava škotska večera Burns Night u Esplanadi. Osim zabavnog i gastronomskog, događanje ima i visoki poslovni i diplomatski profil – organizira ga Britanski poslovni centar Hrvatska, pa sudjeluju članovi diplomatskog zbora predvođeni britanskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ianom Cliffom. Burns Night važna je proslava za Škote u cijelom svijetu, a održava se po protokolu koji se nije mijenjao već više od dva stoljeća. U Zagreb ovom prigodom dolazi škotski gajdaš Steven Dewar koji će u kiltu, praćen bandom gajdaša Scotia Piper Band iz Edinburgha odsvirati tradicionalnu glazbu. Uzvanicima se preporuča, dakako nije obavezno, da dođu u kiltovima odnosno haljinama u tradicionalnom švedskom uzorku tartanu, a imat će prliku i zaplesati neki od veselih i poskočnih škotskih plesova: The Gay Gordons, The Dashing White Sergeant and Strip the Willow. Posljednji je veoma energičan i uključuje okretanje partnera u krug u trajanju od 12 minuta.

Što se tiče hrane, u Smaragdnoj dvorani posluživat će se autentična škotska jela. Posebno ponosno najavljuju specijalitet Haggis koji se radi od ovčjih pluća, iznutrica, krvi, zboi, loja i začina. Uz pjesmu, hranu, i naravno škotski viski Famous Grouse recitirat će se pjesme najslavnijeg škotskog pjesnika Roberta Burnsa, poput My Heart is in the Highlands (U gorju mi je srce), A Red, Red Rose (Rujna, rujna ruža), To a Mouse (Mišu) i druge.

Cijena večere iznosi 550 kuna po osobi, a ulaznice se mogu kupiti preko sustava Entrio na linku:  https://www.entrio.hr/events?s=burns+night 

Dio prihoda namijenjen je udruzi Djeca prva za pomoć siromašnoj djeci.

 

Continue Reading
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: KAMO IĆI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh