Povežimo se na društvenim mrežama

Fešta maslina u Zadru, natjecanje u žgvacetu na Ugljanu

KAMO IĆI

Fešta maslina u Zadru, natjecanje u žgvacetu na Ugljanu

U Zadru se koncem mjeseca – 29. i 30. travnja 2016. – održavaju 18. Međunarodni dani maslina. Stručni je to skup koji uključuje niz edukacija za maslinare, te ocjenjivanje i proglašenje najboljih  od uzorkovanih maslinovih ulja iz u šest hrvatskih jadranskih županija, Slovenije, Italije i Crne Gore.

Maslinarski marendin – varivo od leće, slanutka i ječma

Predviđena su i događanja za širu publiku pod nazivom „Maslinarski marendin“. Tako će na zadarskom Forumu u petak 29. travnja s početkom u 11 sati poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole u velikom kotlu kuhati za posjetitelje događanja tradicionalno jelo „iz liburnskih vremena“ – varivo od leće, slanutka i orza (ječma). Posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg maslinovog ulja, te učiti kako se slubljuju maslinovo ulje i sirevi sa ravnokotarskim vinima.

Međunarodno natjecanje u kuhanju žgvaceta

Sutradan  maslinari kreću na Ugljan, gdje će posjetiti antički mlin za masline u Mulinama uz terensku nastavu rezidbe maslina. Prema Ugljanu kreću i kuhari na 1. Međunarodno natjecanje u kuhanju žgvaceta – tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima (graškom) i krumpirom. Natjecanje u žgvacetu počinje u Mulinama u 11 sati, a sudjeluju ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana, zadarskog restorana Roko, Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara te Crne Gore.

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: KAMO IĆI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh