KAMO IĆI
Naslovna / KAMO IĆI / KRIŽEVCI 50. Pomirba purgera i šljivara, Škoro, čvarci i vino

Izvor fotografije: TZ Križevci

KRIŽEVCI 50. Pomirba purgera i šljivara, Škoro, čvarci i vino

Svečano otvorenje i spelancija po križevačkim štatutima Pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara – Snobokiodržati će se u petak, 9. lipnja 2017.  u 21 sat, čime će službeno započeti 50. Križevačko veliko Spravišče. Manifestacija je to utemeljena na povijesnom događanju. Naime, kad su davne 1242. godine Tatari pokušali osvojiti utvrđeni grad Veliki Kalnik nije im u tome uspjelo, jer su ga branili hrabri Kalničani. Kralj Bela IV nagradio ih je plemenitaškim titulama na što su Križevački purgeri, poznati ceh meštri bili ljubomorni. Između dva grada nastala je svađa koja je morala prestati kad su se zaljubili mladi Kalničan i mlada Križevčanka. Stari su ljudi rekli, da prije svadbe mora doći do pomirbe. Bilo je to unatrag puno godina, uz pečenoga vola i poznato kalničko vino.

Ovogodišnji program traje od 9. do 11. lipnja i prožet je različitim zanimljivim događanjima: počevši od sajma malih životinja, uličnih festivala, preko zanimljivih kulinarskih, pivskih i vinskih događanja pa sve do revijalnih utakmica i sportskih događaja. Završetak prvog dana Križevačkog velikog Spravišča začinit će veliki vatromet na trgu, koncerti muzike iz kultnog filma „Tko pjeva zlo ne misli“ i koncert Miroslava Škore, koji svojim pjesmama okuplja i mlađu i stariju populaciju.

Drugi dan jutro je ispunjeno programom za djecu, a poslije podne  se održavaju radionice žongliranja i promatranje sunca teleskopom, predstavljanje povijesnih postrojbi, „POOHFEST“ i svečana povorka koji prethode drugom dijelu predstave Spelancije po križevačkim štatutima „Pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara – Svati“. Za velike gurmane tu je izložba „Zlatna vina Alpe Adria“, i „Večer vina i čvaraka“, kojom se obilježava 25. međunarodna izložba vina križevačkih goric 2017. Drugi dan završava koncertom Klape Šufit te Joker banda, a kada se spusti noć, zanimljivo je prošetati do bivše Vojarne gdje udruga Perzeidi organizira promatranje noćnog neba.

Posljednjeg dana u nedjelju 11. lipnja posjetitelji mogu uživati u raznovrsnom programu, poput svečane povorke sudionika konjičkih igara i konjičke igre potkalničkog kraja i izložba oldtimer vozila, modna revija, reviju frizura i nakita od čunčane čipke. U nedjelju se održava i tradicionalno zatvaranje Križevačkog velikog Spravišča Spelancijom po križevačkim štatutima „Pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara – Ponovo svađa“ nakon čega slijede koncerti Učiteljica, Tarapana banda i Crnog perja.

Detaljni program možete preuzeti ovdje: http://www.spravisce.com/program.html

 

 

Komentiraj

Pin It on Pinterest