Povežimo se na društvenim mrežama

Na Vincekovo u Mursko Središće: „Trsek naš, zdrav nam budi!“

Orezivanje na VIncekovo

KAMO IĆI

Na Vincekovo u Mursko Središće: „Trsek naš, zdrav nam budi!“

Na Vincekovo, Blagdan svetoga Vinka, đakona i mučenika,  22. siječnja počinje nova vinogradarska godina koja će potrajati sve do Blagdana svetog  Martina, 11. studenoga.  Planinarsko društvo „Bundek“ iz Murskog Središća u nedjelju, 18. 01.2015.  poziva na 17. Vincekov planinarski pohod po vinorodnim bregovima i proslavu Vincekova. Pješači se Vincekovom stazom  od 15 km, 4-5 sati uz često odmaranje uz domaće zagorske specijalitete i kušanje vina iz klijeti domaćina te održavanje Vincekovog obreda sa simboličkim orezivanjem trsa.

Polazak iz Toplica Sveti Martin

Kreće se 18.1. između 8 i 9 sati ujutro s parkirališta toplica Sveti Martin uz grah, špek i kobasice. Organizirani su besplatni autobusi iz Murskog Središća ujutro od 7.30 do 8.45, a one koji dolaze vlastitim prijevozom upućuje se da je najlakše doći cestom M. Središće – Štrigova, skretanje kod Sv. Martina u naselju Brezovec. Iz smjera Slovenije preko graničnog prelaza Gibina i nakon 5 kilometara, u Brezovcu desno, smjer Vučkovec ili Toplice sv. Martin. Prijedlog za sve one koji dolaze autom – ostaviti ih na parkiralištu u M. Središću i do toplica ići autobusom kako na kraju dana  ne bi morali po aute. Startnina je 15 kn za odrasle, za djecu je nema. U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća (za one koji ne dolaze svojim busom), simboličan poklon ( iznenađenje), kontrolni kartončić (potvrdi se na cilju u dvorani) te kruh sa slaninom i žestica na startu.

Iz Toplica Sveti Martin  pješači se preko Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka i Baloga prema Murskom Središću, gdje završava u sportskoj dvorani.  Više informacija na web stranici planiarskog društva Bundek: www.bundek.hr

[ads1]
Narodni običaji

Vincekovo je prvi poljodjelski svetak u godini. Narodni je običaj da vinogradari sa svojim pajdašima odlaze u vinograde „težački oblečeni“, na glavama su stari škrlaki, a u rukama „srablivci z kojih se najslajše vinčeko v grlo posklizne“. Nose se i kobasice koje se objese na trs za vrijeme ceremonijala blagoslova „goric“.

Izreke vezane uz blagdan sv. Vinka:
„Če na Vinka sunce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti.“
„Če na Vinka sunce peče, v lagve vino teče.“
„Vinkovo sunce, dobro vince“

Kad se svi sakupe kletdomačin zvončekom pozivlje pajdašiju i „pelja ju med trsje“. Pajdaši nose na kolcu par domaćih kobasica koje se objese nanajbolši trsek u želji za što rodnijom godinom, jer se vjeruje da što su kobase kojim se trs kiti duže, to će i grozdovi biti veći.

Kletdomaćin odreže nekoliko grančica loze, koje će držati na toplome i kada propupaju navijestit će vinogradarsku godinu. Trs se obredno škropi (»krsti starim vinom») koje je posvećeno na 27. 12. na blagdan sv. Ivana.

Vincekovo, Hrvatsko Zagorje

Najbolji trs zalije se starim vinom i okiti dimljenim kobasicama

I moli se:

“Dragi Bog čuvaj trsa mog,

Oblake razmakni sunce primakni,

Mraza zgoni, na tuču zvoni, 

Se bum obdelal da bi v jesen popeval,

Rozgvu si bum zel i vu vodu del.

Sveti Vincek pokaži svetu

Kak bu vu novom letu!”

U klijeti, uz dobar zalogaj i domaću kapljicu pjeva se:

“Nikaj na svetu lepšega ni, nego gorica dok nam rodi
Kumek moj dragi, daj se napi, dugo nas ne bu, daj se ga vži …

Trsek naš, zdrav nam budi, nek te i naša zdravica zbudi!“

Foto: Mladen Gerovac

 

Pročitajte još:

Koja vina poslužiti uz tradicionalna jela Istre, Dalmacije, Hrvatskog zagorja i Slavonije

 

 

 

 

 

 

Iz kategorije: KAMO IĆI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh