Povežimo se na društvenim mrežama

NOĆ MUZEJA 2016: Najzanimljivija događanja

KAMO IĆI

NOĆ MUZEJA 2016: Najzanimljivija događanja

Nemojte propustiti Noć muzeja u petak, 29. siječnja, koja nije samo mogućnost da se od 18 sati do jedan iza ponoći besplatno uđe na neku izložbu, nego i mogućnost sasvim drugačijeg doživljaja tog muzeja. U Noći muzeja otvaraju se nove izložbe, održavaju predavanja, radionice, performansi…. a Noć muzeja 2016.  obilježit će tema: “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer,  hrvatski mecena”.

Prilika je ovo, primjerice, da sa djecom besplatno posjetite Muzej krapinski neandertalaca. Obilazak će biti organiziran svaki puni sat, a uz obilazak stalnog postava Muzeja, organizirat će se i prigodna prodaja suvenira. Zbog velikog interesa obavezna je prethodna rezervacija gratis ulaznica na tel. 049 371 491 ili na mail: rezervacije-mkn@mhz.hr.

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt za uspomenu ćete se moći  fotografirati u zabavnoj kabini s rekvizitima napravljenima prema ideji Milana Trenca, inače autora slikovnice prema kojoj je Ben Stiller snimio popularan serijal filmova Noć u muzeju. Arheološki muzej u Zagrebu nudi vam šetnju starim rimskim svetištem ili snimanje selfija s portretom carice Plautile uz pomoć 3D naočala. Preispitivati ćete istinu o Meštroviću u Ateljé Meštrović, dok će vam Etnografski muzej posluživati čarobni napitak, pričati vilinske priče te vaše lice preobraziti u likove iz bajki…

U Muzeju grada Splita održat će se, među ostalim, edukativno predavanje, kviz i nagradna igra „Indiana Jones u Dioklecijanovoj palači“ – svakih sat vremena u grupama do 15 osoba kreće se u potragu za Indianom Jonesom i njegovom kristalnom lubanjom koja se nalazi unutar prostora pod upravom Muzeja grada Splita.

U Muzeju sinjske alke u Sinju organizirali su obilazak muzeja uz pratnju alkara i alkarskih momaka u odorama; alkarski kviz  za više razrede osnovnih škola i srednjoškolce, degustaciju slastica i alkarskog vina…

U Muzeju grada Đurđevca u 20.30 sati počinje ambijentalni akcijski foto-session Muzej volim te u izvedbi fotografa Mie Vesovića.  Događanja u Muzeju će se zaključiti koncertom akustičnog dua Lucije i Jure Jakelića Duo sonorus koji počinje u 21,30 sati.

U Muzeju Međimurja u Čakovcu bit će za razgled otvoreni svi stalni postavi, u atriju Starog grada biti će postavljene kućice s kuhanim vinom, čajem i suvenirima, a after party Noći muzeja održava se u kafiću Arcus gdje će biti predstavljana nova kraft domaćih piva.

U Umagu je gradski muzej organizirao povijesnu šetnju gradom uz stručno vodstvo: kreće se u 19 sati od Trga Slobode u povijesnoj jezgri grada Umaga, a završava u 21.25 ispred mlina u ulici Ernest Miloša 24, gdje će se u uredu muzeja ponuditi i okrijepa uz kuhano vino i umaške fritule.

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik od 19 do 21 održava se radionica „Dubokomorske ribice“ koju najavljuju ovako: “U dubokom moru nije lako biti riba. Ribe žive pod velikim pritiskom zbog visokog tlaka, smanjene koncentracije kisika, nedostatka svijetlosti i hrane. Mogli bismo reći da žive kao u balonu. Vođeni tom idejom mali sudionici kreativne radionice moći će izrađivati dubokomorske ribice od balona. Na napuhani balon ljepiti će male oči i velike zube te na taj način istaknuti glavne karakteristike dubokomorskih ribica.”

U Muzeju Đakovština održava se od 18 do 20 sati edukativna radionca za djecu koja će od kartona i papira izrađivati likove karakteristične za antičko rimsko društvo.

Detaljnije o tome što i gdje u Hrvatskoj možete doživjeti pogledajte na interaktivnoj karti na web stranici Noći muzeja www.nocmuzeja.hr. U program je uključeno je oko 200 ustanova. U Zagrebu je od 18 do 1 sat besplatna vožnja posebnim turističkim tramvajem i na izvanrednim autobusnim linijama Muzej Mimara – Gornji grad, Trg Mažuranića – Muzej suvremene umjetnosti – Zagrebački velesajam. U Splitu je besplatan autobus od Arheološkog muzeja do iskopina Salone.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
Advertisement
Moglo bi vas zanimati i:
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: KAMO IĆI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh