Povežimo se na društvenim mrežama

SMRČKIJADA 2015: Velika gljivarska fešta u Umagu

Smrčak

JELO

SMRČKIJADA 2015: Velika gljivarska fešta u Umagu

Velika gljivarska fešta održava se ovog vikenda u Umagu. Gljivarsko društvo Bujštine “Boletus” oganizira 10. Smrčkijadu, tradicionalne međunarodne dane gljiva od 17. do 19. travnja 2015. u Umagu, u šatoru na rivi. Tradicionalno se na ovoj manifestaciji okuplja oko 500 gljivara iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, i Austrije. U petak se održavaju predavanja, u subotu natjecanje u berbi gljiva, a u nedjelju natjecanje u pripremi jela od gljiva “Gljivarski kotlić”. Evo najzanimljivijeg iz programa:

Gljivarski kotlić

Puni kotlovi gljiva

Petak: Predavanja
U Pučkom otvorenom učilištu “Ante Babić” održavaju se dva predavanja. U 18.30 sati Saša Krapež, iz Mikološkog društva Srbija drži predavanje pod nazivom “Najveća gljiva”, a u 19.15 sati Danijel Balaško, gljivar-mikolog iz Koprivnice predaje o “60 vrganjevki”.

Subota: Berba gljiva
Od 10 do 10.30 sati okupljanje i prijave pojedinaca i ekipa gljivarskih društava, koji će od 10.45 do 14.00 brati bljive na terenima u okolici Umaga.
Od 14 do 14.30 sati predaju se gljive komisiji na ocjenu.
Svi prijavljeni berači dobit će gljivarski ručak, a od 14 sati počinje zabava uz živu glazbu i ponudu jela od gljiva, šparoga, školjki, mesa za posjetitelje šatora na rivi.
U 15.20 sati dodjeljuju se nagrade sakupljačima gljiva u sljedećim kategorijama:
Najveći smrčak
Najljepša gljiva
Najviše vrsta gljiva
Naljepši gljivarski štap

[ads1]
Nedelja: Kuhanje gljiva
U 10 sati otvara se izložba gljiva u malom šatoru na rivi, te kreće na planinarski pohod gljivarskim stazama Bujštine. Planinari će brati biljake vođeni homeopatom Ivanom Lesingerom, koji će po povratku u 13 sati održati i predavanje “Samoniklo bilje: zdravlje i lijek”.
U 12 sati u velikom šatoru počinje međunarodno natjecanje u spremanju jela od gljiva – “Gljivarski kotlić”. U 14.15 sati kotliće će ocjenjivati žiri, a u 14.30  sati posjetitelji mogu kupiti porcije kotlića, a prihod je namijenjen humanitarnoj svrsi. U 15.30 sati je proglašenje pobjednika.
Od 14 do 17 sati traje Festival jela od gljiva u okviru kojeg najpoznatji istarski restorani predstavljaju posjetiteljima svoje specijalitete od gljiva. Sve to uz živu glazbu.

Fotografije s prošlogodišnje Smrčkijade: www.boletus.hr

Pročitajte još:

GODINA PROSENJAKA: Recepti za salatu, kiseljenje, juhu i gulaš

KAMO NA FEŠTU: 16 gastro-događanja u listopadu

Najveće gljivarenje i kotlić u Stubičkim Toplicama

Iz kategorije: JELO

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh