Povežimo se na društvenim mrežama

Apifito kozmetika za životinje: Za zimsku njegu šapa

apifito, krema za šape, kozmetika za životinje

DOM&VRT

Apifito kozmetika za životinje: Za zimsku njegu šapa

Piše: dr.sc.Gordana Hegić, mag.ing. agr. 

Trend primjene prirodne kozmetike iz godine u godinu postaje sve popularniji; kako za ljude tako i za životinje. Apifito kozmetika je spoj pčelinjih proizvoda i odabranih vrsta ljekovitog bilja (stevije i kamilice); potpuno prirodna, jestiva bez sintetskih punila, mirisa, boja, emulgatora, konzervansa. Apifito kozmetika se prvenstveno preporučuje kao pomoć kod pojedinih zdravstvenih tegoba životinja. Prednost apifito kozmetike je u tome što nema ograničeno vrijeme primjene; nije bitna točna dijagnoza same bolesti; alergije se javljaju vrlo rijetko.

Dva su osnovna tipa proizvoda: melem koji stvara zaštitni film (za mekuši i interdigitalni prostor; stvara vodootpornu i zaštitnu barijeru, sprječava crvenilo i iritaciju najosjetljivijeg i najizloženijeg područja) te se koristi za njegu šapa u zimskom periodu; ili za probleme kao što je pododermatitis. Hidratantna krema s ekstraktom lista zelene stevije koja omekšava žuljevita područja, hidratizira kožu, potiče mikrocirkulaciju u dermisu; proliferaciju stanica; vrača prirodnu elastičnost kože, smiruje svrbež.

Učestale su alergijske reakcije pasa na hranu ili ampule protiv nametnika; definirane kao nesezonske; a povezane su s preosjetljivošću organizma na neke od alergena. Manifestiraju se u početku kroz svrbež koja za posljedicu ima gubitak dlake; perutanje i ozljede na koži. Na kožne ozljede se gotovo uvijek nadovezuju infekcije koje dodatno oštećuju kožu te kompliciraju i usporavaju sami oporavak. Atopijski dermatitis (uvjetovan je genetskom predispozicijom; kronična recidivirajuća dermatoza koju karakteriziraju suha koža, kronični svrbež i ekcem) i alergijski dermatitis izazvan alergenima problem je nekih čistokrvnih pasmina pasa. Taj problem nije nov, ali u posljednje vrijeme zabrinjava izraziti porast broja oboljelih životinja pogotovo u modernim društvima što je svakako veliki izazov za veterinsrsku medicinu. Bolest ima kroničan karakter, a izmjenjuju se razdoblja poboljšanja i pogoršanja kliničke slike i promjena na koži.

Liječenje dermatitisa je simptomatsko i osnovni cilj je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež i kontrolirati osip te spriječiti komplikacije u vidu infekcija kože.

Problemi sa šapama koje karakterizira učestali svrab i lizanje šapa; pojava prištića i kvržica između prstiju koji nikako ne prolaze ili prolaze pa se vraćaju česti su kod Engleskog ili Francuskog buldoga; navedene su tegobe poznatije pod nazivom pododermatitis (interdigitalni dermatitis). Svaka takva promjena na šapi ima svoj uzrok i u većini slučajeva način na koji se može izliječiti; ili barem zaliječiti i držati pod kontrolom. Jedan od načina držanja pod kontrolom ili prevencije je i primjena melema koji služi za njegu šapa u zimskim mjesecima.

biorad, apifito, krema za šape

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: DOM&VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh