+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 11. rujna 2021.
Ažurirano: 12. siječnja, 2023.

Medonosne biljke primorske i gorske Hrvatske (Matija Bučar) | Dobar život - Lifestyle portal

29,86  uključ. PDV

Naslov: Medonosne biljke primorske i gorske Hrvatske

Autor: Matija Bučar

Godina izdanja: 2018.

Format: 24 cm

Broj stranica: 632

Autor je knjigu napisao s namjerom da pčelare upozna s velikim bogatstvom medonosne flore Mediterana i gorske Hrvatske, vodeći se idejom da su pčelinje paše preduvjet uspješnog pčelarenja, dok je sve ostalo u drugom planu. Knjiga je dopuna katastru pčelinjih paša Hrvatske jer prikazuje velik broj biljaka koje nisu obuhvaćene tim projektom. U pojedinim poglavljima riječ je o pašama određene biljke (kadulje, lavande, agruma, drače, javora itd.), a u najobimnijem dijelu knjige donosi se kalendar cvatnje s opisom i fotografijama medonosnih biljaka i njihovih staništa.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorija: Oznake , , , , ,

Poštarina za Hrvatsku iznosi 25 kn, a za narudžbe iznad 300 kn je besplatna. Za slanje u inozemstvo molimo Vas da nas kontaktirate na tel. + 385 92 372 1 777 ili na mail dobarzivot.net@gmail.com.

Opis

Print Friendly, PDF & Email

Knjiga „Medonosne biljke primorske i gorske Hrvatske“ iz tiska je izašla deset godina nakon samostalnog autorovog prvijenca „Medonosne biljke kontinentalne Hrvatske“, na čak 632 stranice s iscrpnim prikazima 400 biljnih vrsta i još 120 podvrsta medonosne flore Mediterana i Gorske Hrvatske. Obje knjige dobitnice su Zlatne povelje Matice hrvatske, a autor je dobitnik nagrade „Bogdan Penjić“ za sveopći doprinos u pčelarstvu.

U knjizi su sustavno obrađene pčelinje paše, staništa i rasprostranjenost medonosnih biljaka i biljnih zajednica primorske i gorske Hrvatske, kalendar cvatnje te medonosna svojstva pojedinih biljaka. Svaki tekstualni opis dopunjuju po dvije fotografije (habitus biljke i dio staništa). U nastajanju ovog iznimnog djela na našim prostorima sudjelovao je 31 sudionik u projektu, 45 pčelara i 20 autora fotografija. Svoja istraživanja autor knjige je započeo još prije tridesetak godina, u prikupljanju građe se koristio svim mogućim izvorima: od stručnih i znanstvenih radova do atlasa i botaničkih karti, no prema njegovim riječima najveći su doprinos knjizi praktična iskustva na terenu, pa na više mjesta zahvaljuje na suradnji pčelarima koji su mu pružili dragocjene podatke o pašnim prilikama u svom kraju.

Iz predgovora urednika izdanja Davora Salopeka:

“Medonosne biljke primorske i gorske Hrvatske zamišljen je kao priručnik i informativno sredstvo za sve oni koji se pčelarstvom bave kao profesijom ili hobijem, ali je jednako tako vrijedan i svim ljubiteljima cvijeća i biljaka koji su zainteresirana za njihova ljekovita i prehrambena svojstva. Riječ je o bogato ilustriranom, detaljnom i stručnom priručniku, koji zapanjuje i s tehničke strane same pripreme i realizacije u tvrdom uvezu i prekrasnim tiskom.

Ishodiše ovih djela Matije Bučara je medno, ali dok prelistavamo knjigu, kao težišni motiv otkriva nam se cvjetno okruženje, bogatstvo cvjetnoga raslinstva Hrvatske, što nas iz stranice u stranicu zapanjuje i ne prestaje iznenađivati do kraja. Pred našim se očima rasprostiru cvjetni krajolici, a potom fokusirani pojedinačni cvatovi i cvjetovi, i premda smo ponekad i ponegdje susretali takve prizore, na stranicama ove knjige oni su takvoga obuhvata da na trenutke zastaje dah od ljepote koju nam još uvijek podaruje priroda očuvanoga okoliša.

Sva ta ljepota sustavno je izložena kalendarskom logikom tijeka cvatnje, a podaci o biljkama dopunjeni podacima o mednim karakteristikama, staništima i vrstama pčelinjih paša.

Zato mi se čini daje i ova knjiga za ljubitelje prirode dragocjena, za pčelare neprocjenjiva, a za pčele i njihovu ulogu u očuvanju uravnoteženoga prirodnoga okoliša Hrvatske spasonosna.”

O autoru: Matija Bučar je rodom iz Petrinje, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, a akademsku titulu je stekao nakon studija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Kao profesor biologije radio je niz godina u Petrinji, a punih 11 godina bio je i ravnatelj škole. U tom je razdoblju bio nositelj više izvannastavnih aktivnosti (škola u prirodi, učenička zadruga) za koje je bio i više puta nagrađen. Nadalje je radio kao viši predavač i savjetnik za biologiju pri PPS Hrvatske u Zagrebu, bio aktivan sudionik na svim stručnim seminarima, kao i suradnik u nizu znanstveno-istraživačkih projekata na području biologije. Osim što redovno piše za časopis „Hrvatska pčela“, prof. Bučar često drži stručna predavanja na pčelarskim manifestacijama, kao i za pčelarske udruge. 2008. godine objavljuje knjigu „Medonosne biljke kontinentalne Hrvatske“ za koju je nagrađen Zlatnom plaketom Matice Hrvatske. Iz niza priznanja izdvajamo nagradu „Bogdan Penjić“ za sveopći doprinos u pčelarstvu.