Povežimo se na društvenim mrežama

18 malih savjeta za život s adolescentom

adolescenti

KOLUMNE

18 malih savjeta za život s adolescentom

Život s adolescentom se obično poklapa s krizom srednje dobi roditelja i problemima sa sve starijim vlastitim roditeljima – u narodu muka dobro poznata pod nazivom “sendvič generacija”. Navedenih 18 savjeta može vam pomoći da lakše prođete i više uživate u ovom razdoblju.

   1. Naučite pustiti i opustiti se – smisao adolescencije jest da dijete odraste, “napusti gnijezdo” i postane odgovorna odrasla

    Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander

    Piše: Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander

    osoba. Djetetov glavni “posao” u adolescenciji jest da razvije odgovornu samostalnost (ponajprije odgovornost za sebe). Pustite mu da ovo samo postigne, uz nešto vašeg dobronamjernog vodstva.

   2. Osigurajte jasne okvire i strukturu – iako možda odbija vaš autoritet, zapravo još uvijek treba jasno vodstvo i vašu podršku. Djeca ove dobi poštuju roditelje koji izražavaju razumne i pravedne standarde ponašanja.

   3. Neka i tinejdžer sudjeluje u dogovoru oko pravila – najjednostavnije, recite : “Mislim da imamo problem s_______________ (npr. dogovorima oko tvojih izlazaka). Što misliš što možemo učiniti u vezi s tim?”

   4. Izrazite prihvaćanje djeteta kao osobe – dobra komunikacija je srž pozitivnog odnosa roditelja i tinejdžera. Jedan od najjednostavnijih savjeta je slušati koliko i govoriti. Dopustite im da govore o svojim osjećajima bez da ih odmah osuđujete ili prosuđujete. Prihvatite razlike između vas kao dviju odvojenih osoba.

   5. Planirajte zajedničke aktivnosti, budite kreativni – Izađite na pizzu, u kino, na koncert. Izaberite neutralni teren, bolje nego dom, gdje ima neopranog suđa, nereda, gdje zvoni telefon.

   6. Budite u dodiru sa svijetom današnjih tinejdžera – ovo ne znači da se oblačite ili ponašate poput njih, već da budete ipak svjesni koju muziku najčešće slušaju, kamo izlaze, koje izraze koriste. Ovi izbori ne moraju se i vama sviđati, ali prihvatite da je to izbor vašeg djeteta na kojeg ima pravo.

   7. Upoznajte njegove prijatelje – stvorite okruženje u kojem će voljeti boraviti i dovesti prijatelje. Izrazite im dobrodošlicu i pričajte s djetetom o njima.

   8. Ne preuzimajte vi odgovornost za njegovo ponašanje – ne ispričavajte se za djetetovo ponašanje kojim je možda iznevjerio ili povrijedio učitelje, prijatelje itd. Ne možete kontrolirati djetetovo ponašanje 24 sata dnevno. Neka samo preuzme posljedice i odgovornost za svoje ponašanje.

   9. Budite spremni na dramatične promjene. Očekujte neočekivano. Recite samima sebi da će biti bure i oluja (možda sutra, možda za dvije godine…).

   10. Budite što fleksibilniji – prije nego što automatski kažete “NE.”, pričekajte 10 sekundi. Neka dijete kaže svoje razloge za ono što traži od vas. S nekim pravilima budite nešto fleksibilniji, s nekima pravedni, a s nekima koja su vam posebno važna, nepopustljivi.

   11. Očekujte da će izazivati i provjeravati vaše strpljenje – na ovo reagirajte mirno i sabrano, kao što ste možda kad je dijete prolazilo fazu pobune s dvije godine. Ovo je faza kroz koju mora proći.

   12. Ne pretjerujte sa savjetima – ne ulazite u svakodnevne prepirke oko npr. izgleda. Nije sve vrijedno borbe.

   13. Ostanite vedri! Šalite se, budite spremni smijati se i samom sebi, zabavljajte se i uživajte u životu.

   14. Pitajte dijete za mišljenje – uključite ga u obiteljske odluke. Tinejdžeri imaju divne ideje i drugačiji pogled na svakodnevni život, što može biti zaista osvježavajuće. Pitajte za savjet.

   15. Budite svjesni sebe i svog stupnja  razvoja – kako vam je trenutačno u braku, na poslu, s roditeljima, bliskim osobama? Ovaj period života može biti za vas buran iz mnogih razloga te nemojte zaboraviti brinuti o sebi i svojim potrebama. Neka se ne vrti sve oko djetetove adolescencije.

   16. Budite svjesni tona svog glasa i neverbalne komunikacije dok slušate tinejdžera. Odbijate li ga od sebe izrazom lica? Zvučite li cinično ili ironično? Mrštite li se stalno, vičete li?

   17. Izrazite im poštovanje riječima i ponašanjem – još uvijek se ugledaju u vas. Recite kamo idete, kad ćete se vratiti, pokucajte prije ulaska u njegovu sobu, vodite računa o izboru riječi.

   18. Budite u dodiru sa svojim potrebama – ovo je vjerojatno najvažnija stvar u svakom odnosu, naročito u odgoju. Sretan i zadovoljan roditelj najčešće odgaja i sretnog adolescenta.

Iz knjige “Odgajam li dobro svoje dijete” autorica prof. dr. sc. Gordane Buljan – Flander i Ane Karlović

Ilustrativna fotografija: David Castillo Dominici/FreeDigitalPhotos.net

Knjigu možete naručiti u našem webshopu ovdje

[ads1]

Pročitajte još:

ODGOJ BEZ BATINA: Kako primjereno nagrađivati i kažnjavati djecu

INTERNET GENERACIJA: Kako vratiti sigurno djetinjstvo?

RODITELJ PERFEKCIONIST: Odustanite od savršenstva

Iz kategorije: KOLUMNE

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh