Povežimo se na društvenim mrežama

IZAZOVI RODITELJSTVA: Kako dijete odvikavati od pelena

Gordana Buljan Flander, Znanost i umjetnost odgoja

OBITELJ

IZAZOVI RODITELJSTVA: Kako dijete odvikavati od pelena

Kad vaše dijete prohoda, počne govoriti dvosložnim riječima i izražavati se na sve složenije i kreativnije načine, većinu vaših prijatelja i rodbine zanimat će i je li uspostavilo kontrolu mokrenja i stolice. Djetetovo stjecanje kontrole nad mokrenjem i stolicom veliki je izazov i za dijete i za roditelje. U pretjeranoj želji da kod svog djeteta ubrzaju taj proces, roditelji ga mogu usporiti ili čak kod djeteta izazvati otpor i frustracije koje mogu rezultirati raznim psihičkim smetnjama. Veće su šanse da dijete predugo nekontrolirano mokri ili ne kontrolira stolicu ako je roditelj odlučan u namjeri da ga prerano privikne na kahlicu, prisiljava ga da dugo sjedi na kahlici, kažnjava ga ili mu se ruga ako se pomokri u gaćice umjesto u kahlicu. Prerani i prestrogi pokušaji roditelja da dijete uspostavi kontrolu mokrenja i stolice mogu dovesti do potpunog neuspjeha ili do toga da roditelji ponosno «ulove» stolicu ili mokraću djeteta u kahlicu prije nego što je dijete za to stvarno zrelo, a onda su razočarani kad shvate da njihovo dijete ipak ne kontrolira obavljanje nužde.

Ako roditelji, bake i djedovi pokazuju pretjerano oduševljenje nakon svakog pražnjenja crijeva ili mjehura na kahlicu, dijete će vrlo brzo shvatiti čime može privući pozornost cijele obitelji. S druge strane, prerano inzistiranje i kažnjavanje za neobavljeni zadatak može dovesti do otpora i zatvora stolice. Osim toga, što veće probleme roditelji stvaraju, to više dijete shvaća da ovako ima moć nad njima. Svakako je važno izbjegavati tzv. «igre moći» oko navikavanja na kahlicu jer time gube i dijete i roditelji.

Zrelost u dobi od 15 do 18 mjeseci

Većina djece je tek u dobi od 15-18 mjeseci zrela za prepoznavanje signala koji im šalje njihovo tijelo; tek u toj dobi postaju svjesni potrebe za pražnjenjem. Stoga ih prije i ne treba stavljati na kahlicu. I u toj dobi djeca još uvijek ne mogu dugo zadržavati mokraću pa im se može dogoditi da se pomokre u pelene onog trenutka kad su već signalizirali da trebaju na zahod. Važno je da roditelji ne reagiraju ljutnjom i razočaranjem, već da ih pohvale svaki put kad uspiju!

Ne puštajte i ne prisiljavajte dijete da dugo sjedi na kahlici ili da sjedi s igračkom u ruci, dovoljno je da sjedi nekoliko minuta. Čim mu postane dosadno pustite ga da ustane.

Ne pretvarajte kahlicu u djetetovu igračku koju ćete npr. sebi ili djetetu stavljati na glavu, u koju će piškiti i kakati bebe, kauboji i mace, jer ćete time zbuniti dijete u odnosu na osnovnu funkciju kahlice. Neće mu biti jasno zašto bi u jednu igračku vršilo nuždu, a u drugu ne.

Ne pitajte dijete svaki čas  hoće li na kahlicu

S obzirom na to da je većina djece u dobi od 18 mjeseci suha preko dana, dobro je u toj dobi skinuti im pelene tijekom dana, posebno ako je ljetno doba. Nemojte očekivati da u toj dobi i preko noći bude suho. No, ako nekoliko noći zaredom ostane suho, skinite mu i noćne pelene.

Ne uspoređujte svoje dijete s drugom djecom, jer vaše je dijete jedinstveno i posebno. Ako susjedovo dijete u dobi od 2 godine kontrolira sfinktere, a vaše dijete to još nije u stanju, sigurno postoji neki drugi važan razvojni zadatak koji je vaše dijete svladalo zbog kojeg zaslužuje pohvale.

Ne pitajte dijete svaki čas hoće li kahlicu, odnosno hoće li na zahod. Umjesto toga, usredotočite se na to da mu pomognete da prepozna signale koje mu njegovo tijelo šalje.

Značajne promjene u životu djeteta mogu dovesti do regresije

Jednom kad je proces stjecanja kontrole nad sfinkterima započeo, budite spremni i na “male nezgode”. Pokušajte razumjeti da taj proces uključuje i djetetove dobre dane, loše dane, zaboravljivost i zaigranost. Potičite ga i ohrabrujte tako da bude sretno i opušteno dok prazni mjehur ili crijeva, kako preranim ili pretjeranim zahtjevima ne biste prouzročili zatvor stolice, odnosno dugotrajno dnevno ili noćno mokrenje.

Značajne promjene kao što su rođenje drugog djeteta, polazak u vrtić ili selidba mogu dovesti do regresije, odnosno privremenog povratka u raniju razvojnu fazu. Dajte djetetu malo vremena da se prilagodi. Ukoliko vaše dijete nije uspostavilo kontrolu sfinktera do perioda između treće i četvrte godine, dobro je posavjetovati se sa stručnjakom.

Imajte na umu da će vaše dijete najbolje reagirati na ovaj, za njega vrlo zahtjevan, razvojni zadatak uz vašu ljubav, strpljenje i podršku.

Najvažnije preporuke

  • Prilagodite opremu u  kupaonici djetetu (npr. kupite dasku za WC dječje veličine)
  • Ne stavljajte djetetu pelene.
  • Upotrebljavajte motivatore (npr. roditeljsku pohvalu, podsjetnike, uključenost i predanost)
  • Ponudite manje nagrade (knjige, naljepnice…)
  • Počnite s tim procesom između 24. i 30. mjeseca.

ZABRANJENO:
1. Batine
2. Upotreba sile (kao što je fizičko držanje nevoljkog djeteta na WC dasci)
3. Prerano početi (prije nego što dijete ima fizičku kontrolu) ili predugo čekati (proces može postati borba moći)

Iz knjige “Odgajam li dobro svoje dijete ” autorica prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i Ane Karlović

Knjigu možete naručiti ovdje

Pročitajte još:

Popuštate li previše svome djetetu?

Kako bebe učimo ljubavi

ADOLESCENTI: Što se događa s vašim djetetom?

 

 

Iz kategorije: OBITELJ

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh