+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 20. lipnja 2024.
Ažurirano: 29. lipnja, 2024.

POZIV: Edukativni obilazak regenerativne mikrofarme za biointenzivnu proizvodnju povrća kraj Splita

Print Friendly, PDF & Email

Regenerativna mikrofarma za biointenzivnu proizvodnju povrća Krušvar kraj Biskog, na 20-tak kilometara udaljenosti od Splita organizira dane otvorenih vrata na kojima posjetiteljima predstavlja metode permakulturnog dizajna, prirodne gradnje, održive energije te proizvodnje voća, povrća i začinskog bilja po metodama renegenerativne poljoprivrede. Predavači i vodiči su domaćini Hrvoje Bota, arhitekt i direktor društvenog poduzeća Održivo, poznato po raznim zelenim projektima u Dalmaciji i šire, te njegova supruga Ivana koji i žive na imanju.

Regenerativna mikrofarma za biointenzivnu proizvodnju povrća Krušvar
Regenerativna mikrofarma za biointenzivnu proizvodnju povrća Krušvar / Foto: odrzivo.com

Stambeni i gospodarski kompleks na imanju sagrađen je od prirodnih materijala; drvena konstrukcija, ispuna zidova i stropa je od konobetona -smjese konopljine sječke, vapna, vode i mljevene cigle s vapnenom žbukom i prirodnim vapnenim bojama. Cijeli kompleks predviđen je kao energetski samodostatan s spremnicima za kišnicu, s akumulacijom/prirodnim bazenom, toplinskom pumpom s vodenim podnim grijanjem, peći na drva i solarnom elektranom.

No dig gredice prema modelu market gardena

Na imanju se odvija biointenzivan uzgoj organskog povrća u standardiziranim „no dig“ gredicama prema modelu „market gardena“ kao međuredni uzgoj unutar redova voćki (marelice, breskve, trešnje, višnje, šipak, vinova loza), orašastih stabala (orah pekan, pistacio, kesten, orah, badem) i bobičastog voća (kupine, mongolske borovnice, maginje, jagode, maline) te cvijeća i ljekovitog bilja (kadife, neven, gavez, muškatna kadulja, sljez, gladiole, zumbuli, ruže, borač…).

Nakon obilaska posjetitelji će mogići kupiti svježe povrće i začine s imanja.

Datum održavanja sljedećeg edukativnog obilaska je 29. 6. 2024., u subotu od 9 do 12 sati. Za sljedeće termine pratite pratite objave na web stranici https://odrzivo.com/ ili na FB profilu https://www.facebook.com/odrzivo.

Program aktivnosti na danima otvorenih vrata:
9:00 Okupljanje polaznika
9:00 – 11:00 Obilazak objekta, energetskog sustava i proizvodnog sustava
   Pauza za osvježenje (kava, piće…)
11:15 – 12:00 Pitanja sudionika i rasprava

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 20 eura (+PDV) za odrasle a 10 eur (+PDV) za djecu uz prethodnu prijavu. Prijave na mail: odrzivo.info@gmail.com, i WhatsApp broj 091 543 88 89.

Regenerativna mikrofarma za biointenzivnu proizvodnju povrća Krušvar
Regenerativna mikrofarma za biointenzivnu proizvodnju povrća Krušvar /Foto: Odrzivo.com

Piše: Leon Tiska

*Serijal tekstova “Što jedemo, što pijemo” na portalu Dobar život objavljuje se uz potporu Agencije za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija