Povežimo se na društvenim mrežama

BRIJUNI: Kako je stvarana rajska ljepota

Brijuni

PUTOVANJA

BRIJUNI: Kako je stvarana rajska ljepota

Piše: Mladen Gerovac

Tko zna kako bi Brijuni danas izgledali da nisu nizom slučajnih susreta i okolnosti prije 126 godina dospjeli u ruke bogatog bečkog kralja visokih peći i čelika Paula Kupelwiesera. Možda bi i danas to otočje bilo  makijom obraslo područje, prošarano močvarama, s kamenolomima i kamenim odronima koji se ruše u more, s nekoliko davno zapuštenih vinograda, maslinika i ruševina koje bi samo svjedočile o tome kako su svi s tog ukletog mjesta pobjegli glavom bez obzira. Vjerojatno bi to i danas bio odbojni krajolik bez  pristaništa i luke, koji bi svi zaobilazili u širokom luku.

Elem, sve je bez ikakve veze s Brijunima započelo na Siciliji, u Palermu,  u predvorju hotela Trinacria. Tu su se neviđenom slučajnošću susreli Kupewieser i jedan Amerikanac. Kupelwieser je bio tu na odmoru, a Amer je od Talijana jeftino kupio močvaru nedaleko mjesta Mondello. Taman je ulazio u posjed te je započeo s radovima na koje ga je obvezivao ugovor o kupnji. Nekoliko stotina ljudi je na to nepristupačno i nekorisno kiselo i slano tlo uz samo more, uz pomoć male lokomotive i 30-tak vagoneta navozilo zemlju ne bi li ovdje uredili plantažu naranči.

BrijuniSamo ribarski čamci su mogli uploviti klizeći na mulju u vrijeme plime

Kupelwieser je tek napunio pedesetu, već je bio bogat i u naponu stvaralačke snage. Bio je sretno oženjen i obdaren dvojicom lijepih, pametnih i zdravih sinova – Karlom i Leopoldom. Nakon susreta u Palermu, obuzela ga je neodoljiva životna želja da i sam nešto slično napravi kao zalog za stare dane, i to na moru, na „svom austrijskom jugu”.  Upravo tih dana stiglo je pismo od njegova poslovnog partnera iz Trsta, inženjera  Schnabla, u kojem mu opisuje kako je slučajno susreo nekog gospodina Wildia, koji je jeftino kupio Brijunsko otočje kod Pule i ima ga namjeru prodati, uz neku odbit. Kupelwieserova ambicija da kupi upravo nešto takvo učvrstila se u namjeri da svojoj djeci ostavi nasljedstvo, ali ne u novcu, već vezan za koristan rad, koji bio oplemenio uloženi novac. Jer, kao uspješan biznismen i dobar roditelj bio je svjestan toga da novac kvari ljude a posebno djecu.  Tako je Kupelwieser, zadubljen u zemljopisnu kartu sjevernog Jadrana, planirao da sa svojim sinom Karlom već u rujnu posjeti Wildijeve Brijune.

BrijuniEvo kako je Kueplwieser  doživio i u svojim sjećanjima opisao prvi susret s Brijunima: „U pola dva sjeli smo u dva jednoprega i otputovali u Fažanu. Budući da smo pretpostavljali da ćemo se kasno vratiti, ponio sam u torbi bocu vina, hladno pečeno pile i malo bijela kruha, a torbu sam napunio još i lijepim breskvama što su u Puli bile izložene na prodaju. Oko pola četiri stigli smo u Fažanu. Ribarski čamac, kojim su veslala dvojica snažnih ribara, odveo nas je tijekom sljedećih četrdeset minuta u malu luku Brijuna. Bila je to mala, močvarna vodena površina nazvana Mandrač, do koje se dolazilo uskim kanalom s mora. U taj su mali bazen ribarski čamci mogli uploviti klizeći po mulju i samo u vrijeme plime…”

Kupelwieserove je u tom neveselom krajoliku dočekao  jedan veliki toranj s ravnim krovom i uz njega jedan čempres, desetak murvi, nekoliko starih maslina … I velika utvrda Tegetthoff, sagrađena 20 godina ranije da štiti tadašnju austrijsku ratnu luku Pulu.  U to vrijeme, piše Kupelwieser, tvrđava je bila posve prazna. Na straži su bila samo dvojica vojnika a mijenjali su ih svakoga dana, jer se boravak na Brijunima smatrao veoma opasnim. Govorilo se, naime, da je na Brijunu dovoljno boraviti tek nekoliko sati pa da čovjek oboli od smrtonosne malarije.

Fatalni susret sa šumarom Alojzom Čufarom

BrijuniUnatoč svemu Paul Kupelwieser je 15. kolovoza 1893. od tršćanskog trgovca Wildija za 75.000 forinti kupio Brijune. Nakon toga je Kupelwieser kao vlasnik sa sinom Karlom ponovo došao na Brijune. Kupio je i kravu da im pomogne u prehrani. No, krava nije htjela jesti kiselu brijunsku travu pa su morali u Fažani kupiti sijeno da krava ne krepa.

Usput je ozbiljno počeo raditi na pošumljavanju svog imanja površine 700 hektara. Pokušao je dobiti savjet od Višeg šumarskog savjetnika u Odjelu za šumarstvo u Trstu, ali ovaj ga je vrlo neljubazno odbio. I opet je slučaj htio da Kupelweiser nastavi s brijunskim planom. U predvorju ureda gospodina Višeg dvorskog šumarskog savjetnika našao se njegov poslužitelj, jedan neugledni pogrbljeni starac koji mu je kazao: „Alojz Čufar u Labinu, zapamtite to ime, Alojz Čufar u Labinu, to je čovjek koji vam treba, svi mi ostali nismo vrijedni pišljiva boba.“

Današnje su šume niknule iz sjemenki pinija, čempresa, badema, palmi.. naručenih iz Pariza

Kupelwieser je Čufaru odmah poslao pismo u kojem ga moli da ga na tri tjedna o njegovu trošku posjeti na Brijunima i posavjetuje kako da ih pošumi. I Čufarov otac bio je šumar, ali također na niskom položaju, iako je bio autor priručnika za šumarsku školu. Tako je i njegov daroviti sin Alojz završio tek nižu šumarsku školu i ostao činovnik vrlo niskog plaćevnog razreda, iako je, piše Kupelwieser, govorio i pisao njemački, talijanski i hrvatski, odlično je baratao mjernim instrumentima, bio je dobro potkovan u životinjskom i biljnom carstvu tako da su se znanstvenici koji bi posjećivali Brijune, često divili znanju običnog šumara Čufara.

BrijuniNo cijenu svog izlaganja malaričnom brijunskom podneblju Kupelwieser je platio odmah nakon svog posjeta Brijunima. U vlaku na putu za London kamo je išao održati neko predavanje, svladala ga je teška groznica. Četiri je mjeseca trajala borba liječnika za njegov život, a da nisu znali što mu je. Osam je dana bio u nesvijesti ostalo vrijeme proveo je u vrućicu i bunilu. Prekrivali su ga vrućim oblozima od kojih je dobio opekline koje su se zagnojile .. I već su ga otpisali. Na kraju je ipak ozdravio uz pomoć kinina, i vratio se na Brijune.

Tu je Čufar već uvelike radio s velikim brojem radnika. Naime, Kupelwieser je nešto prije svog londonskog zdravstvenog kraha iz Pariza naručio sjeme pinija, čempresa, badema, palmi …  To su one prve i najstarije šume koje danas gledamo u sklopu pejsažnih parkova.

Iskorijenjena malariju uz pomoć nobelovca dr. Roberta Kocha

Dotle je malarija harala ne samo Brijunima, već i Fažanom i Pulom, i obližnjim otocima Cresom i Lošinjom. Nakon tri godine boravka i rada na Brijunima teško je obolio i sam Čufar. Od goleme količine kinina oslabilo mu je srce, te je prerano umro. I Kupelwieserov sin Karl više puta je dobio malariju, ali  lakšeg oblika.

BrijuniPaul Kupelwieser se odlučio odlučno pozabaviti tom pošasti, koja mu je desetkovala i radnu snagu. Pozvao je u pomoć dr. Roberta Kocha, koji je već bio poznat po svojim mikrobiološkim senzacijama, otkrićima uzročnika tuberkuloze, kolere i drugih zaraznih bolesti. Koch mu je poslao na Brijune upravitelja svojega znanstvenoga odjela Instituta za infektivne bolesti dr. Froscha i njegova pomoćnika dr. Elsnera. Čim su se iskrcali iz čamca, Frosch je izvadio lancetu i stakalca te je konobaru koji ga je dočekao izvadio krv. Isto je učinio i s čovjekom koji mu je u hotel nosio prtljagu. Još prije večere dr. Frosh je uhvatio nekoliko komaraca i stavio ih pod mikroskop. Bili su to komarci opasne vrste anopheles, koja prenose malariju s bolesnih na zdrave ljude. Sve nalaze poslao je Kochu u Berlin. Nakon osam dana na Brijune je stigao i sam dr. Koch. Pregledana su i sva školska djeca u Fažani, žitelji Pule… Naime, 20 do 30 posto ovdašnjeg stanovništva bolovalo je od malarije.

Krenulo se u sustavno uništavanje legla komaraca i već nakon godinu dana umjesto ranijih dvjesto oboljelih, imali su samo jedan slučaj malarije…

Brijuni su postali raj za europsku elitu

BrijuniBrijuni su od močvare postali zdravo mjesto prelijepih krajolika.  Zasađeno je 3.620 stabala crnike,, 2.628 alepskih borova, 1.784 čempresa, 777 pinija, 653 cedrova te 2.285 maslina, palmi, lovora i ostalih stabala te ružmarina, bambusa, agava… U vinogradima raste plemenita loza, u podrumima se priprema čuveno brijunsko vino… Sagrađene su prometnice, uređene  jahače i pješačke staze, konjsko trkališe, te igrališta za golf i tenis… Safari parkom šeću deve, zebre, ljame, antilope, zečevi, jeleni i srne, fazani i pauni…

Voda je dovedena s istarskog kopna podmorskim cjevovodom, zajedno s kabelom za telegraf i telefon. Struju je davala električna centrala, najprije na paru a kasnije na diesel…  Paul Kupelwieser je dao sagraditi vile i luksuzne hotele, a 1912. i prvi natkriveni bazen s grijanom morskom vodom…  Izlazi tjedna revija  „Brioni Insel Zeitung“ , Kupelwieser uvodi stalnu brodsku liniju Pula – Brijuni koju drži prvi brod na dizelski pogon na svijetu…  Brijuni postaju elitno odmaralište… A to su i danas.

Brijuni

Tragovima dinosaurusa, ljudskih naselja iz neolita i brončanog doba, rimskih, mletačkih i austrougraskih građevina, Kupelwieser je u stijeni kamenoloma pridružio i dva spomena ljudima koji su Brijune učinili ovime što su danas: labinskom šumaru Alojzu Čufaru i nobelovcu doktoru Robertu Kochu.

Piše: Mladen Gerovac

Snimila: Snježana Ivić Gerovac

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: PUTOVANJA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh