Povežimo se na društvenim mrežama

NAJAVA SEZONE IZ MOSKVE: Dolazi 15 posto više Rusa

HTZ, Moskva sajam MITT, turisti Rusi

PUTOVANJA

NAJAVA SEZONE IZ MOSKVE: Dolazi 15 posto više Rusa

Moskva, 13. ožujak 2018. Hrvatska turistička zajednica i ove je godine nastupila na turističkom sajmu za poslovnu publiku MITT, koji se održava u Moskvi od 13. do 15. ožujka 2018. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, na sajmu svoju ponudu predstavljalo je ukupno pet suizlagača: TZ Grada Zagreba, NP Plitvička jezera, Lošinj Hotels & Villas, LifeClass Sv. Martin (TZ Međimurske županije  te klinika Better Life IQCure),  kao i Atlantis Travel.

Ove sezone – 200.000 Rusa

„U prošloj smo godini s ovog tržišta ostvarili poraste od 12 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima. Iako ruski turisti spadaju među one putnike koji svoja putovanja bukiraju relativno kasno, vesele nas pozitivni pokazatelji za ovu godinu, kao i dobre najave turoperatora. Na osnovu tih informacija vjerujemo da ćemo tijekom 2018. godine doseći željenu brojku od preko 200.000 dolazaka ruskih turista u Hrvatsku“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Direktor Predstavništva HTZ-a u Rusiji Rajko Ružička kaže kako se na osnovu prvih informacija te odrađenih sastanaka može zaključiti da postoji veliki interes za Hrvatsku: „Rezultati ranog bukinga vrlo su dobri pa očekujemo nastavak dobre prodaje aranžmana. Veliku važnost za rast turističkog prometa imaju i najavljene investicije u hrvatskom turizmu, posebno u hotele, što je na ruskom tržištu vrlo traženo“, rekao je Ružička.

Na svečanom otvorenju sajma sudjelovao je državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, koji se zajedno s predstavnicima HTZ-a sastao s nekoliko važnih partnera i turoperatora na ruskom tržištu, kao što su: TUI, Paks i Ruski Ekspres.

Hrvatska delegacija na sajmu MITT u Moskvi

Nove avio-linije

Hrvatska je na tržištu Rusije u prošloj godini ostvarila 133.000 dolazaka i 955.000 noćenja, što je više 12 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. Upravo je 2016. godina za Hrvatsku bila prekretnica u zaustavljanju negativnog trenda s ruskog tržišta.

U zadržavanju pozitivnih trendova ključnu će ulogu imati aviolinije, novi letovi i povećanje rotacija postojećih letova. Tako iz kompanije S7 za ljeto najavljuju letove iz St. Petersburga za Pulu (od 27. svibnja), iz Moskve za Pulu (od 28. travnja) te iz Moskve za Dubrovnik (od 1. lipnja). Croatia Airlines zadržava let iz St. Petersburga za Zagreb, uz povećanje rotacija na tri puta tjedno, što je jedan let više u odnosu na 2017. Tu je i Aeroflot koji zadržava dnevne letove na relaciji Moskva-Zagreb, uz sezonski let na relaciji Moskva-Split, dok će charter kompanija Red Wings prometovat na relaciji Moskva-Pula (od 2. lipnja).

Doživljaj, zabava, prirodne ljepote

Da se promet iz Rusije prema Hrvatskoj strukturno promijenio tijekom posljednje tri godine pokazuju i rezultati tržišnog istraživanja TOMAS ljeto 2017. Tako je u 2014. godini 48,4% Rusa Hrvatsku posjećivalo sa članovima obitelji („obitelji s djecom“). U 2017. godini dolazi do zaokreta te dolasci s partnerom postaju dominantni segment (57,6%), dok su posjeti sa članovima obitelji pali na drugo mjesto (34%). Promjene su vidljive i u motivima dolaska pa je tako primarni motiv dolaska u Hrvatsku za Ruse u 2014. bila zabava (55%). U 2017. godini na prvo mjesto dolaze nova iskustva/doživljaji s udjelom od 49%, zabava pada na drugo mjesto (43,4%), dok je treći motiv prema značaju i nadalje upoznavanje prirodnih ljepota (37,8%). Udio ruskih turista koji su u 2017. godini po prvi put posjetili Hrvatsku iznosi čak 78,9 posto.

Izvor: HTZ

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: PUTOVANJA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh