Povežimo se na društvenim mrežama

Svjetskom prvenstvu u branju maslina u Postirama na Braču nagrada za kreativno događanje godine

svjetsko prvenstvo u branju maslina, Postire

PUTOVANJA

Svjetskom prvenstvu u branju maslina u Postirama na Braču nagrada za kreativno događanje godine

Hrvatska turistička ponuda na sajmu FITUR u Madridu 2020.

Izvor: Kristina Mamić/HTZ       Pripremio: Mladen Gerovac

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavila je hrvatsku turističku ponudu na madridskom sajmu FITUR. Uz HTZ kao glavnog izlagača, na sajmu je svoju ponudu predstavilo i deset suizlagača među kojima su turističke zajednice grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije te Abacus Tours, Ilirija – Camp Soline, Atlas, Olivari, Nave Travel, Uniline, Valamar i HUP Zagreb.

Prvog dana sajma hrvatski su štand posjetili ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Tom su se prilikom susreli sa španjolskim partnerima, turoperatorima i agencijama kao što su Jet2com, Beautiful Destination i drugi.

Kristjan Staničić, Siniša Marović, Ivana Jelinčić, Ljerka Vlahovi, Gari Cappell, Frano Matušić

U Madridu: Kristjan Staničić, Siniša Marović, Ivana Jelinčić, Ljerka Vlahovi, Gari Cappell, Frano Matušić

Iskustva i primjeri dobre prakse

„Španjolska je zajedno s Francuskom vodeća zemlja za UNWTO Program za održivi turizam koji će djelovati u suradnji s Vladama, destinacijama i turističkim kompanijama u svrhu reduciranja utjecaja turizma na okoliš što je i za Hrvatsku važna pretpostavka vođenja turističke politike u budućnosti. Boravak u Madridu, glavnom gradu jedne od najposjećenijih zemalja svijeta i sjedištu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), iskoristili smo za razmjenu iskustva u vođenju politika održivog razvoja koje su i okosnica hrvatskog Predsjedanja Vijećem EU u sferi turizma. Iskustva i primjeri dobre prakse koje smo razmijenili prilikom susreta s vodećim turističkim autoritetima i dužnosnicima bit će od velike koristi za izradu nove Nacionalne strategije razvoja turizma koja će bit utemeljena na kvaliteti te odgovornom i održivom poslovanju uz upotrebu modernih tehnologija kao kreativnih rješenja za budućnost“, izjavio je prigodom posjeta sajmu ministar Cappelli.

Otvaranje ureda HTZ-a u Madridu

Direktor HTZ-a Staničić u povodu nastupa na FITURU kazao je:

„Nakon Utrechta, Stuttgarta, Helsinkija, Beča i Berlina ukupnu hrvatsku turističku ponudu predstavljamo i na najvažnijem španjolskom turističkom sajmu u Madridu. Kada govorimo o Hrvatskoj, omiljene destinacije Španjolaca su Dubrovnik, Zagreb, Split, Zadar, Hvar i Plitvička jezera. U ovoj godini planiramo dodatno unaprijediti mrežu predstavništva HTZ-a kroz pokretanje svih potrebnih procedura za otvaranje ureda u Madridu zbog za nas iznimno važnog španjolskog tržišta i činjenice da ovdje svoja sjedišta imaju vodeće međunarodne turističke institucije. Španjolci često i rado putuju i otkrivaju nove destinacije, a upravo je to prilika koju trebamo dodatno iskoristiti u 2020. godini“, kazao je Staničić, te je dodao da je s tržišta Španjolske lani ostvareno 315.000 dolazaka i više od 708.000 noćenja što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na 2018. godinu.

Španjolci najčešće putuju avionom

Istraživanja pokazuju da su glavni motivi putovanja Španjolaca u inozemstvo razonoda, odmor i rekreacija, s ukupnim udjelom od 54 posto, slijede posjet prijateljima i obitelji s 26 posto te poslovna putovanja s udjelom od 14 posto. Prilikom putovanja u inozemstvo Španjolci najčešće putuju avio prometom te se direktna zrakoplovna povezanost Španjolske s Hrvatskom poboljšava iz godine u godinu, posebice u ljetnom redu letenja. Trenutno, u zimskom redu letenja prometuju tri avio prijevoznika: Croatia Airlines, Iberia i Vueling Airlines na relaciji Barcelona-Zagreb, Madrid-Zagreb i Barcelona-Dubrovnik.

Velika nagrada Postirama

svjetsko prvenstvu u branju maslina, Postire

Treće SP u branju maslina Screenshot FB

U sklopu sajma FITUR održana je i svečana dodjela nagrada Creative Tourism Network. Nagradu za kreativno događanje godine osvojilo je Svjetsko prvenstvo u branju maslina u općini Postira na otoku Braču koje se održalo u listopadu prošle godine. Creative Tourism Network je međunarodna neprofitna organizacija koja se specijalizirala za razvoj kreativnog turizma, a njihov stručni žiri je između 160 prijava i događanja odlučio kako je upravo Svjetsko prvenstvo u branju maslina najkreativnije i prvo događanje takve vrste u svijetu, jer na inovativan i kreativan način čuva stoljetnu tradiciju toga kraja te ju približava domaćem stanovništvu i brojnim turistima.

Nakon izuzetno uspješnog prvog i drugog Svjetskog prvenstva u branju maslina prošle je godine Turistička zajednica Postira i Poljoprivredna zadruga Postira, uz podršku Općine organizirale i treće Svjetsko prvenstvo u kojoj su sudjelovali timovi iz čak 13 zemalja sa četiri kontinenta. Manifestacija je pokrenuta upravo s ciljem promocije hrvatskog tradicijskog običaja branja maslina, ali i upoznavanja tradicije drugih zemalja.

Pogledajte video Božidara Vukičevića sa Svjetskog prvenstva u branju maslina u Postirama:

Continue Reading
Advertisement
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: PUTOVANJA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh