Povežimo se na društvenim mrežama

4. RIJEKA NAUTIC SHOW: Od vesala iz Trpnja do motora Yanmara

4. Rijeka Nautic Show 2016.

NAUTIKA

4. RIJEKA NAUTIC SHOW: Od vesala iz Trpnja do motora Yanmara

Nije važna veličina, već je važan šarm, ugođaj i toplina. Može se to reći za četvrti Rijeka Nautic Show koji je na riječku Rivu 23. do 25. rujna 2016. privukao brojne zaljubljenike mora, brodova, nautike i plovidbe, posebno ohrabrene lijepim vremenom. Oko 70 izlagača izložilo je tridesetak plovila u moru i otprilike isto toliko na kopnu, računajući i najbrojnije gumenjake, također nudeći raznu nautičku opremu i usluge.

Sljedeća karakteristika sajma bila je prijateljsko, gotovo obiteljsko ozračje. Već nakon polusatnog obilaska sajma  ste susretali poznata lica, znali ste što tko nudi i čime se bavi. To je onaj osjećaj pripadnosti velikoj nautičkoj obitelji. Prijateljskoj atmosferi organizatori su pridonijeli cijenom ulaznice od 10 kuna, u što je bila uračunata i plovidba ambijentalnim gusarskim brodom „Korsaro“ za one posjetitelje koji su željeli pogledati i doživjeti Rijeku s mora.

ACI – glavni sponzor

Za gostoljublje i radost opuštenog druženja u srdačnom u toplom okružju posebnu zaslugu kao i inače ima ACI. ACI je i ove godine bio glavni sponzor riječkog Nautica Showa pa je domjenak također već tradicionalno bio vrlo posjećen. Stotinjak izlagača, gostiju ali i usputnih posjetitelja koji su se također osjećali pozvanima, zabavljalo se i družilo uz jelo, piće te glazbu i pjesmu vrlo raspoloženog riječkog trija Asi.

Među brojnim posjetiteljima ACI-jeva štanda bio je i Mladen Filipović, jedan od pripadnika legendarne šestorice, koji su prije 33 godine sudjelovali u osnivanju ACI-ja. Štand je pred kraj prvoga dana posjetio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. U razgovoru s predstavnicima ACI-ja pohvalio je nedavno promoviranu monografiju ACI-ja Postanak, jer je kroz svjedočanstva ljudi koji su stvarali ACI učinila da taj u nautičkom svijetu jedinstveni pothvat ne padne u zaborav.

brod obalne straže

Ophodni brod obalne straže “Hrvatska Kostajnica”

Ophodni brod Hrvatske obalne straže

Posebna atrakcija sajma bio je ophodni brod Hrvatske obalne straže „Hrvatska Kostajnica“. Taj brod dug 32 metra plovi brzinom od 25 čvorova, naoružan topom od 20mm jedan je od desetak brodova Obalne straže kojoj pripadaju i četiri helikoptera i dva zrakoplova. Fanovi ratnog brodovlja znat će da je  OB-04 „Hrvatska Kostajnica“ osvojen 1991.  te da je dotad bio u sastavu JRM pod oznakom PČ-181 Durmitor. Inače, naša Obalna straža je vojna organizacija s policijskim ovlastima na moru i u sastavu je Hrvatske ratne mornarice.

U sklopu sajma održano je i Županijsko Big Game natjecanje u organizaciji Kluba za sportski ribolov na moru BIG OM iz Omišlja.  Sedamnaest posada iz Omišlja, Rijeke, Voloskog, Ičića, Kraljevice i Jadranova, uputilo se Kvarnerom u lov na veliku ribu. Tako su posjetitelji sajma, ali i ostali namjernici mogli u subotu navečer uživati u odrescima svježe tune teške 52 kilograma.

Atrakcija Nautic Showa bila je  i regata krstaša „Nautička 2016“ u organizaciji jedriličarskog kluba „3maj“ iz Rijeke. Sportski dio sadržaja upotpunile su i dvije jedrilice pripremljene za Mini Transat, s kojima će se jedriličari Lošinjanin Vedran Kabali i Riječanin Slobodan Velikić spremaju otputiti iduće godine na izuzetno zahtjevnu regatu samaca preko Atlantika. Sretno momci i do sponzora i do Brazila!

Riječki sajam ponovo raste

Silvano Skočaj

Silvano Skočaj

Direktora sajma Silvana Skočaja susrećemo već na ulazu. Raspoložen je i nasmijan. Prvi je dan , sajam još nije službeno ni otvoren, a uspjeh visi u zraku, osjećaj nautičke ugode osjeća se na svakom koraku.

  • Statistika kaže da je sajam porastao 12 posto, ali puno je važnije da uspijevamo okupiti domaće proizvođače brodova i opreme i da ima noviteta – kaže Skočaj. Rezultat je to nastojanja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije da podupru one domaće proizvođače, barem s područja Županije, koji imaju što pokazati i žele doći na sajam a nemaju financijskih mogućnosti.

Ovdje vidimo izlagače i iz drugih županija, pa i iz inozemstva?

  • Moramo se pohvaliti da nam je s juga Dalmacije, iz Trpnja, došao proizvođač vesala Milinović. Lijepo je vidjeti da nije sve uvoz iz Kine. Iz Istre, točnije iz Pule, uz već poznati Leidi dolazi jedan novi proizvođač s novim plovilom – to je Calfatus s brodicom Norak 600. Norak je također hrvatska premijera. Imamo izlagače iz Slovenije i Italije. Graditelj broda Koda 880 dolazi iz Ljubljane i ovo je njegova hrvatska premijera.  Prvi put se prikazuje i luksuzna jedrilica Jeanneau 64. Matična luka upisa je Rijeka a namijenjena je čarteru za diplomaciju. Svoja plovila izlaže pulsko-zagrebačka tvrtka Sport Mare …

Ipak, najbrojnija je županijska flota?

  • Najveći izlagač je naš riječki Motonavis sa svojom gamom, tu je Brnobić s Raba sa svojim prelijepim gucom Sampa 6, pa lošinjska tvrtka Yacht servis s modernom brodicom Nerezine 630 Cabin, već tradicionalno je tu Arba nautika, zagrebačka tvrtka, ali s brodicama također rapskog štiha …

Uglavnom svatko koga zanima užitak u moru i plovidbi naći će ovdje nešto što ga zanima  – zaključuje Skočaj.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh