Povežimo se na društvenim mrežama

48. BARCOLANA: Nesretan start broda Molo Longo

Molo Longo

NAUTIKA

48. BARCOLANA: Nesretan start broda Molo Longo

Riječka jurilica Molo Longo, nekadašnjeg imena Tutto Trieste građena je za Barcolanu pa se uvijek smatra jednim od glavnih takmaca.  No ovaj puta nije imala sreće. U završnoj startnoj proceduri, u gužvi uz samu startnu liniju sudarila se sa susjednim brodom kojem je pao jarbol te su se posada Molo Longa i njezin skiper Rajko Kujundžić morali na kraju zadovoljiti 12. mjestom.

Evo kako Rajko opisuje događaj:

  • Imali smo dobar tajming za start i svi smo se već zaletavali na startnu liniju. Bili smo i mi i taj je brod na istim uzdama i on vozio na samoj liniji. Bili smo stiješnjeni brodovima lijevo i desno i nismo se imali kamo maknuti. Skoro na 100 metara prije već se vidjelo da ćemo se sudariti. Pogodili smo ga baštunom u zadnji krmeni kvartir, on se zapetljao s krmenim štrajem i mi smo ga vukli za sobom  – kaže Rajko.
Rajko Kujundžić

Rajko Kujundžić / Snimio: Mladen Gerovac

A onda se Rajkova posada bacila na piljenje sajli srušenog jarbola kako bi se oslobodila i krenula dalje. Tu su izgubili dosta vremena tako da su na prvu bovu stigli između 15. i 20. mjesta. Bilo je premalo vremena da se nadoknadi izgubljeno. Skiper oštećenog broda nije uložio protest, jer sve se to još zbilo u startnoj proceduri.

  • Posada broji 18 ljudi, vidimo dosta mladih u posadi?
  • Da, posada je znatno pomlađena, cijelu sam zimu radio s njima, sada dečki rade „100 na sat“ . I brod smo sredili pa su ovdje na regati niz vjetar vozili 16-17 a u orcu blizu 10 čvorova, što su za ovaj brod lijepe brzine. Svi su bili uigrani i bio je to stvarno gušt. Da nije bilo onog nesretnog događaja na startu bili bi sigurno među prvih 10 – kaže Rajko.

Molo Longo je odmah poslije regate krenuo za Pulu, gdje treba utvrditi ima li poslije sudara težih oštećenja na pramcu.  Ako nema odmah se plovi za Vis.

-Drago bi mi bilo otići na Višku regatu i da time zatvorimo sezonu – zaključuje  Rajko.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh