Povežimo se na društvenim mrežama

48. BARCOLANA: Opet Alfa Romeo ispred Mitjine Maxi Jene

Barcolana

NAUTIKA

48. BARCOLANA: Opet Alfa Romeo ispred Mitjine Maxi Jene

Opet je na Barcolani viđena ova scena: Alfa Romeo prvi, slovenska Maxi Jena i Mitja Kosmia vodi, ali (deveti put dosad) završava na drugom mjestu. Ova, 48. Barcolana podsjetila je upravo na onu devet godina prije, jedino što je tada na udare bilo nešto više bure. Te 2007. godine skiperu i vlasniku Nevillu Chrichtonu na Alfa Romeu 2 trebalo je samo 55 minuta i 30 sekundi da osvoji svoju četvrtu Barcolanu i za tri minute obori rekord Scandije iz 2005. godine. Nezaboravan je taj prizor kada je Chrichton podignuo golemi genaker i sa 25 čvorova praktički preletio rutu regate.  Maxi Jena sa Mitjom Kosminom stigla je tada pet minuta iza njega.

Na ovoj Barcolani Alfa Romeo je u cilj ušao s vremenom 59 minuta i 59 sekundi, sekundu do isteka punoga sata. Maxi Jena i Kosmina vodili su, ali su opet došli drugi. Ovaj put su na Alfa Romeu pobjedu zakuhala tršćanska braća  Furio i Gabriele Benussi.

Ovogodišnja Barcolana ostat će zapamćena i po posjetu legendarnog britanskog jedriličara Sir Bena Ainslea,  koji je glavni u timu America’s Cupa Land Rover BAR s nemogućom misijom da nakon 165 godina pokuša Cup vratiti u Englesku. Ainsle je na dan regata u četiri sata ujutro u Londonu sjeo u privatni avion i sletio u Trstu. Potom su ga odveli, a kamo drugdje nego na palubu  broda Ancilla Domini k dobrom znancu sa svjetskih regatnih polja Mauru Pelaschieru, gdje su surađivali u kormilarenju.  Osvojili su četrnaesto mjesto, jer brod baš i nije bio pravi nabrijani regatni, ali je engleski jedriličar bio fasciniran prizorom te je izjavio: „Barcolana je fantastična regata, nikada nisam vidio 1700 brodova koji isplovljavaju u isto vrijeme. Bila je to jedna od najboljih regata u kojima sam ikada sudjelovao, bio je to nevjerojatni spektakl!“.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

 

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh