Povežimo se na društvenim mrežama

7 DANA ELAFITA Nove južne rute Jadrana iz marine Slano

Elafiti, uvala Slano

NAUTIKA

7 DANA ELAFITA Nove južne rute Jadrana iz marine Slano

Otvorenjem marine lijepo mjesto Slano nadomak Dubrovniku  dobilo je novi visoko vrijedan turistički sadržaj, a nautičari još jedan značajan way point na južno-jadranskim rutama. No,  daleko  je značajnije  što je ta marina donijela rutama južnog Jadrana, posebno Elafitima, Mljetu, Pelješca, Korčuli i pučinskom Lastovu, novu valorizaciju i potencijal.  Jer, ACI Slano nije samo atraktivna domicilna i tranzitna marina, nego i veoma značajno ishodište za krstarenja i izlete do svih onih prelijepih mjesta južnog Jadrana koja nisu bila tako blizu čarter bazi u Komolcu, a kamo li onima najjačima s onu stranu Pelješca – u Splitu, Trogiru i okolici.

Elafiti samo 2-3 milje od Slanog

Slano i Elafiti

Slano i Elafiti / Izvor: Nautička karta, Hrvatski Hidrografski institut

Elafitski otoci Šipan, Jakljan i Olipa samo su dvije-tri milje udaljeni od Slanog.  Šipan je najveći otok Elafita. Najbliža Slanom je Šipanska luka, sigurno sidrište, otvorena jedino na lebić (SW).  Obiđe se rt Stari brod i uplovi u to impresivno mjesto obrubljeno starim kućama. Vrijedi upoznati i unutrašnjost otoka. Prepun je povijesnih spomenika, na njemu su 33 kapelice. Iznad mjesta je vidikovac odakle je prekrasan pogled na Jakljan i dalje do Stona. U unutrašnjosti otoka je Šipansko polje gdje se nalaze stari ljetnikovci jer je smješteno u kotlini gdje je ljeti puno svježije nego na obali. Još je dojmljivije upoznati Šipan i doći do najboljeg vidikovca na otoku iz Suđurađa, mjesta s druge, dubrovačke strane otoka.  Suđurađ je klasično malo ribarsko mjesto, gdje se često može vidjeti kako ribari izvlače mreže i prebiru ulov, što je prava atrakcija. Inače, najviše ribara s dubrovačkog područja je sa Šipana, a najveći broj njih upravo iz Suđurađa.  Tu je i 450 godina stari dvorac-ljetnikovac i posjed Skočibuha sa svjedočanstvima o tome kako se nekada ovdje živjelo.

Saplunara

Saplunara / Screenshot You Tube

Kada se popnete iz Suđurđa uzbrdicom do crkve koja je ujedno i tvrđava, vidi se cijelo Šipansko polje. Dalje vodi put na vrh Šipana do mjesta Sutulija odakle puca pogled na cijeli otok, na cijeli arhipelag i na Dubrovnik. Te na suprotnu stranu, na Plješac, Mljet i  Korčulu. Naravno, na drugoj strani toga puta je opet Šipanska luka. A ovdje valja poći na objed u jedan od restorana, odnosno konoba. Najpoznatiji su Kod Marka i Tauris. Valja probati kozice a la Marko, janjeći čop, file na seljački i piti šipanski plavac. Tauris je obiteljski restoran-konoba koju drže braća Miroslav i Baldo Ivanković. Baldo je iskusni brodski kuhar a ovdje spravlja jela domaće kuhinje kao što su popara i brudet.  Riba je uvijek svježa iz ulova mjesnih ribara a povrće, voće i začini iz mjesnih vrtova, polja i voćnjaka Šipanskog polja.

Šipanska luka, vezovi

Šipanska luka, vezovi /Foto: TZ Slano

Jakljan prekrasan mali otok također nasuprot Slanom. Ima lijepu uvalu s pješčanim dnom, koja još uvijek nije prenapučena brodovima. Tu je i mala riva s dva veza. Pogodna je i za dnevno kupanje i za prenoćište. Ali ne i kad iz Stonskog kanala zapuše jaki i neugodni sjeverozapadni vjetar „stončica“.

Omiljeno sidrište celebritya

Olipa je lijepo dnevno sidrište s kamenim dnom pa treba biti oprezan. Otok je mali i nema puno sadržaja, ali je priroda prekrasna s okomitim stijenama ispod kojih je relativno velika dubina.

Prolaz između Olipe i Pelješca je odlično sidrište zaštićeno od maestrala koji u mljetskom kanalu zna biti jak. To je i omiljeno sidrište nekih celebritya. Blizu je i Kobaš s tri restorana koji imaju dvadesetak muringa s vodom i strujom.

Šipanska luka s kopna

Šipanska luka s kopna /Foto: TZ Slano

Dakle, Slano pruža mogućnost za one glavne varijante 7-dnevnog odmora na brodu. Oni koji ne žele ploviti više od dva sata dnevno u sedam dana obići će Elafite, Mljet i Korčulu, a eventualno umjesto Korčule Lastovo. Onima koji su spremni ploviti 5-6 sati dnevno dostupni su Elafiti, Mljet, Pelješac, Korčula, Lastovu ili Hvar i Brač.  Ali, dobro je rješenje i sedam dana Elafita – jedan dan Koločep, dva dana Lopud, dva dana Šipan i dva dana Jakljan, Olipa, Kobaš i – to je to.

Piše: Mladen Gerovac

Fotografije: Turističke zajednice Slano, Mljet, Lastovo

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh