Povežimo se na društvenim mrežama

9 Big game fishing natjecanja u Hrvatskoj

BigGameklub4Tuna

NAUTIKA

9 Big game fishing natjecanja u Hrvatskoj

Hrvatski Jadran sve više postaje mjesto održavanja turnira u lovu na krupnu ribu: tune, igluna i iglana. Posljednjih se godina broj takvih natjecanja udvostručio, a samo ove godine održavaju se tri nova.

Natjecanja u 2015. godini

Marinko Pavlić i najveća sabljarka

Marinko Pavlić i najveća sabljarka 

Od 9. – 12.  rujna u Poreču je u organizaciji Sportsko ribolovnog kluba Big game 4tuna iz Pule prvi put je održan Offshore World Challenge. Već za tjedan dana, 16.9. u Rogoznici je također prvi put počela petodnevna big game fishing priredba Tuna Fever. Tri dana kasnije, 23. 9. u Jezerima počinje tradicionalno natjecanje u Big game fishingu, koje je prije 17 godina prvi put ovdje po međunarodnim pravilima (IGFA) začeo slavonski Nijemac iz Borova Georg Đuro Blanich. I otad ga redovno organizira mjesno ribolovno društvo Punta rata. 

Dosad je u srpnju u Komiži održan četvrti Offshore Challenge sa 54 broda i 240 sudionika iz 12 zemalja. Krajem srpnja i početkom kolovoza održano je i natjecanje u Slanom, u organizaciji mjesnog ŠRK Iglun. Slijedilo je Prvo prvenstvo Istarske županije održano na području Medulina pred rtom Kamenjakom 8. kolovoza, zatim četverodnevno natjecanje od 12. do 15.8. u organizacioji Big game cluba Dubrovnik te 10. tradicionalno natjecanje Big Om u Omišlju sa 24 ekipe iz sedam zemalja. A od 2. – 5. rujna u Vodicama je održano međunarodno big game natjecanje Kup prvaka – Vodice 2015. što ga već sedmu godinu zaredom organizira mjesni klub Mali porat.

Hrvatski big game fishing tour

Jakov Begović

Jakov Begović

Dakle, sad već imamo devet big game natjecanja, od prošle godine rezultati se boduju za Prvo državno prvenstvo, a vrhovni cilj svi natjecanja je doći na svjetsko prvenstvo – World Offshore Championship, koje se u travnju 2016. održava u egzotičnom mjestu Quepos na pacifičkoj obali Kostarike. Uglavnom, broj domaćih natjecatelja raste, sve je više sudionika iz ostalih europskih zemalja, mogli bi uskoro imati pravi Hrvatski big game fishing tour.

Natjecanja se odvijaju po strogim pravilima, koja propisuju i Ministarstvo mora i Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski športski ribolovni savez sljedeći međunarodna ograničenja u pogledu zaštite visokocijenjene plavoperajne tune, te se posljednje tri godine lovi isključivo po pravili catch&release – uhvati i pusti. Od prošle godine na natjecanjima je uvedena disciplina – Kup trofejnog ulova u sklopu koje se smiju zadržati sve tune teže od 100 kg, ali u skladu s propisanom kvotom i izdanom dozvolom.

Atrakcije za turiste

Rekordna tuna

Ivan Vuljanić i rekordna tuna 

Uz sportsku dimneziju big game fishing sve više postaje profitabilna grana nautičkog i ribolovnog turizma, a i atrakcija za ostale goste u turističkim mjestima gdje se natjecanja održavaju. Tako se u Poreču, u sklopu natjecanja koja objedinjuju World offshore challenge, Državno prvenstvo u lovu na veliku ribu i Kup trofejnog ulova održava i Tjedan ugostiteljstva Tunaliciosus Street Food Festival. Specijalni gost na svečanoj večeri 11. rujna bio je japanski veleposlanik u Hrvatskoj Njegova Ekselencija Keiji Ide, te je tom prigodom veleposlanikov osobni kuhar pripremao tuna sashimi.

Isto tako Tuna Fever u Rogoznici uz natjecateljski dio u programu ima: sajam pod šatorima s nautičkom opremom i domaćim autohtonim proizvodima, natjecanje u kuhanju brujeta te nastup Kopito banda, Magic Seventy Banda i Colonije.

Big game fishing je skup sport i zabava. Kao prvo trebate dobar brod s dobrim motorima, opremljen suvremenim elektronskim uređajima. Tu su zatim skupi specijalni štapovima i role, struna, udice, mamci, čak i do 100 kg srdele za brumanje po jednom izlasku. Slijede dozvole, kotizacije, putni troškovi, gorivo, osiguranje, održavanje, vez …

Zato i vlasnici i nevlasnici sve češće koriste mogućnost iznajmljivanja odnosno unajmljivanja, sve se više razvija Big game fishing charter.

Piše: Mladen Gerovac / Fotografije: Mladen Gerovac i osobne arhive

Izvor: Jutarnji list

 

 

 

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh