KAMO IĆI
Naslovna / VIŠE... / NAUTIKA / ACI CRES: Aktivnosti i planovi jedne od najljepših marina na Jadranu
ACI marina Cres

Terasa među maslinama u apartmanu ACI marine Cres

ACI CRES: Aktivnosti i planovi jedne od najljepših marina na Jadranu

Kad god dolazimo u ACI marinu Cres, bilo s kopna bilo s mora, doživljaj je poseban. Dočekuje nas lijepa marina udobno smještena u duboko uvučenoj i zaštićenoj uvali Creskog zaljeva. Njene građevine stoje dostojanstvo poput  hramova iz neke drevne i idilične antičke priče.  Cijeli kraj odiše nekim posebnim mirom i ljepotom, a jahte se evo kupaju u ugodnom svibanjskom suncu. Tek nešto juga preskače obronak brda, mreška more i lagano njiše brodove.

Mir marine narušavaju jedino posljednje pripreme za početak sezone. Posebno u prilazu marini i u njenom radnom dijelu gdje ekipe servisera i nautičara obavljaju posljednje provjere trupova, jarbola, jedara i motora, pituraju i šminkaju te ljepotice prije nego što će ih vratiti u njihove prirodne stanište – u more.

Novi vodovod i nova ulazno-izlazna rampa

Alan Šepuka

Alan Šepuka, direktor ACI marine Cres

Direktor Alan Šepuka, inače magistar inženjer pomorskog prometa nautičkog smjera, s punim stvaralačkim žarom s kojom vodi ovu marinu, vodi i nas da nam pokaže što je novo i kako marina dočekuje novu sezonu.  Koliko je u tome posla pokazuje i to da na prikaz marini potrošismo gotovo čitavo radno vrijeme. A da planove još nismo ni dotakli.

Počinjemo s onim što smo vidjeli vani, na prilaznoj cesti. Marina dobiva  potpuno novi vodovod na što će se nastaviti i unutarnji cjevovod za hladnu i toplu vodu. Investicija nije mala, ali je vrijedna jer će uštedjeti svaku kap dragocjene pitke vode iz Vranskog jezera koja se više neće gubiti zbog dotrajalih cijevi. Istodobno, promijenjeni su i ventili za dovod vode na gatove. Investicija nije mala, ali je vrijedna jer će uštedjeti svaku kap dragocjene pitke vode iz Vranskog jezera koja se više neće gubiti zbog dotrajalih cijevi.

Marina napokon dobiva i modernu automatsku ulazno-izlaznu rampu s povezanu s recepcijom, naplatom i pod kontrolom zaštitara. Osim gostiju marine slobodan dvosatni ulaz imat će i gosti marinskog restorana Mistral.  Upotpunjen je i video nadzor sa šest novih kamera tako da je sada pokrivena cijela marina. Svi su gatovi su označeni velikim lijepi i jasnim fosforescentnim oznakama, i s mora i s kopna.  Dva nova velika grafički i sadržajno jasna panoa obavještavaju gosta gdje je što u marini …  Tu je i obavijest da ACI marina Cres vije Plavu zastavu

ACI marina Cres napokon koristi jedan od svojih najvećih aduta – svojih sedam apartmana. Direktor Alan vodi nas redom od apartmana do apartmana. Uređeni su vrlo ukusno, znalački stručno. Odišu svjetlom i udobnošću.  Uz spavaonicu, toaletni dio s kupaonicom i kuhinju, imaju dnevni boravak i terasu okrenutu marini ili masliniku i prelijepom zelenilu marine. Imaju i svoja imena – nazive poznatih creskih mjesta: Lubenice, Loznati, Beli …

– Interesa ima puno i već jako dobro radimo, kaže direktor Alan. Već imamo goste koji ih koriste, a među njima su i ljudi s brodova koji jednostavno žele imati smještaj i u apartmanima. Prije dvije godine sam inicirao da se omogući online booking apartmana i to sada funkcionira, veli direktor Alan Šepuka.

Inače, u marini se radi by the book iz izvornog ACI-ja – po velikoj knjizi uputa za svaku situaciju poznatoj pod nazivom ACI know-how. Mornar dočekuje svako plovilo i upućuje ga na slobodni vez.  Marina ima dva gumenjaka i ekipu spremnu da intervenira i na moru. Prije par dana,  na fortunalu juga doteglili su brod jednog nautičara kojemu je otkazao motor.

Odlično organizirana servisna služba

Ferdo Matulja

Ferdo Matulja

Red vlada i u servisnom dijelu, kao nekad u svim ACI marinama. Tu su trevel-lift od  80 tona, stupna dizalice od 10 tona i igla za jarbol. Njima upravlja posada marine. Ostali servisni poslovi povjereni su Fra-ni remontu i Marizo servisu.  Sva ta briga o čistoći mora i okolišu, kao i odlično organizirana servisna služba priskrbili su ovoj marini Plavu zastavu, koju vije već 18 godina, koja simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš, održivi razvoj u turizmu, koji se temelji na visokoj kakvoći usluge, čistoću mora i obale kao i opremljenosti i uređenosti marine. Upravo prekosutra, u petak 19. svibnja predstavnici marine kreću u Šibenik gdje će ponovo preuzeti to visoko priznanje i podići ga da se ponosno vijori na jarbolu.

Direktor ACI marine Cres posebno ističe dobru suradnju s voditeljima restorana Mistral koji je prošle godine otvoren u marini.

– Restoran se sjajno uklopio u marinu, mi smo partneri i jako lijepo surađujemo. Ovu prekrasnu terasu restorana sa zelenom oazom u sredini namjeravamo zajednički koristiti za razna događanja. Odlično surađujemo sa creskom Turističkom zajednicom, pa će se neke priredbe u sklopu tradicionalne creske trodnevne svečanosti Semenj početkom kolovoza, zbivati i na našoj terasi. Osim toga tu je i creska klapa Burin u kojoj pjevaju i dva naša djelatnika – recepcionar Marijan i dizaličar Marko. Dogovaramo i s jednim violinistom koji je tu boravi na godišnjem odmoru da nam dva-tri puta tijekom ljeta priredi večernji koncert . ..  Sve će se to objavljivati na našim internetskim stranicama i automatizmom na stranici Turističke zajednice, tako imamo mogućnost da nautičar koji je danas krenuo iz Istre i vidi da je na Cresu neko događanje promijeni rutu i dođe k nama – opisuje aktivnosti i ambicije svoje marine direktor Alan Šupuka.

Dodajmo tome da marina ima i prodavaonice živežnim namirnicama i nautičkom opremom Musto. Uz to, razmatra se konkretna i upravo aktualna ponuda da se već za ovu sezonu u marini otvori bike point s iznajmljivanjem običnih i električnih bicikala, segwaya, skutera, stand up paddlea …

Direktor Alan Šepuka govorio nam je i o još nekim bližim i daljnjim planovima.  Svaki gat će dobiti automatska vrata, pokušat će se oživjeti rad sailing centra, zaposliti ACI-jevih regatnih JOD-ova, privući/organizirati čarter … O nekim idejama još nije vrijeme govoriti, možemo reći samo to da će se njihova realizacija ovu marine učvrstiti u samom vrhu ACI-jeve i hrvatske nautičke ponude.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Fotografije apartmana: ACI PR

Komentiraj

Pin It on Pinterest