Povežimo se na društvenim mrežama

ACI MARINA KOMOLAC: Dubrovačka nautička republika

Marina Komolac

NAUTIKA

ACI MARINA KOMOLAC: Dubrovačka nautička republika

Dubrovnik ljeti. Prva pomisao – Dubrovačke ljetne igre. I naravno, njegova bogata povijest, kule i zidine, Knežev dvor, Sveti Vlaho, šetnja Stradunom … Pa, mega cruiseri – iz čijih utroba prokulja par tisuća ljudi, razmile se Gradom, kupe suvenire, slikaju se, vrate u svoj ploveći megalopolis – i odtutnje dalje.

A kad nautičaru spomenete Dubrovnik, prva pomisao je – marina u Komolcu. Da je u staro doba ovdje postojala marina, bila to valjda republika u Republici. Djelomice zato što nije u samom Gradu, a ponajviše stoga što ima svoju vlastitu povijest, starine, arhitekturu, stanovnike i – zakone. ACI marina Komolac, naime, živi svojim vlastitim životom.

Naravno, jedna od glavnih razloga velike većine prolaznih nautičara je posjet Dubrovniku – autobusom, taksijem, rent a carom. Ali onima koji su ovdje na stalnom vezu, ACI marina je dom u koji se nakon izleta uvijek vraćaju.

Od Omble do Saplunare

Danas se to najviše vidi i osjeća. Subota je, smjena čarter gostiju. Na gatovima – gužva, na recepciji – ludnica. Na raspolaganju mi je “kućni majstor” Nedjeljko Šimunović. Zadužen je za održavanje, a u marini sve štima. Osim toga, Neđo “sve zna”, zaposlen je ovdje još u vrijeme prije ACI-ja. U šali ga pitam – ima li i gostiju s njegovim “stažom”. Pitanje shvaća sasvim ozbiljno – vodi me do obližnjeg gata. U maloj pedantno uređenoj jahtici dočekuje nas bračni par Johann i Rosemarie Idirschmann. Iz Regensburga su, u Njemačkoj, uživaju u mirovini. Prvi su put su u Komolcu vezali brodicu davne 1980. Otad, svake su godine ovdje – od kraja svibnja do početka rujna. Nije li im već dosadno, u Dubrovniku poznaju maltene svaki kamen? Ne, nije. Idu na izlete: otoci Koločep, Lopud, Šipan pa sve do Korčule. Obožavaju kupanje na plaži Saplunara na jugu Mljeta. I na ušću rječice Omble. Jer, ipak najljepše je ovdje – cijela je marina prekrasan park s lijepim bazenom u sredini. Poslije šetnje do Gruža i natrag (oko 8 km), lijepo se spava, smiju se Rosemarie i Johann.

Raj za djecu

Bazen – to je druga slika ove marine. Upravo je bazen razlog što se obitelji nautičara s djecom odlučuju ostati ovdje na vezu dan-dva duže. Njegova gradnja bio je jedan od najboljih poteza ACI-ja – ocjenjuje Nedjeljko. Da, baš odande dopire razdragana cika i vriska, pljuskanje i smijeh. Bazen je prepun djece i mladih svih uzrasta. Tu su i roditelji. Ako nisu u bazenu, onda su pokraj bazena da kamerama zabilježe to zadovoljstvo, sreću i užitak. Upravo je bazen ovoj marini dao obiteljski štih. Vidi se to i na gatovima, puno je  brodova  obitelji s djecom.

Jedna od njih dolazi iz dalekog grada Adelaide, na jugu Australije. To je obitelj Tolley-Konoshchuk: Mark i Olga, mala Olivia i djed Ivan. Mark je Australac, Olga i njen otac Ivan su iz Ukrajine.

– Prvi put smo došli ovamo 2009. i ostali tri godine. Onda smo dvije godine prešli u Grčku i sad smo se, prije dva tjedna, vratili u Dubrovnik. Moramo reći da je ovo vjerojatno jedna od najboljih marina u kojima smo boravili. A bili smo u svim vrstama marina – u Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj, Italiji … Prva prednost ove marine je da možemo primiti goste koji ne moraju stalno boraviti na brodu. Sjednu na autobus i odu razgledati Dubrovnik. Drugo, to je bazen i apsolutno predivno dječje igralište za našu malu Oliviju. Treće, tu sam doživio nešto što ću zauvijek pamtiti: koncert klapa u ovdašnjem dvorcu – svi su pjevali, plesali, pili, svi su bili sretni, bila je to veoma romantična večer … A od ostalih mjesta impresionirali su me Pula i Korčula. Pula. Wow – gledaj tu povijest. To vam je tako kad dolazite iz zemlje koja je stara 200 godina pa vidite zgradu koja je stara 1500 godina. …

Sedam dana za osam dama

Pažnju mi privlači obližnja jahta na jedra – u kokpitu osam žena. Kamo plove ove dame? Pitam ih bili mi nešto kazale o tome i koja je od njih PR. U to iz potpalublja izlazi pravi PR, njihov skiper, Hrvoje Goreta iz Splita. A dame: dvije su Engleskinje, Kristina, Nicola i Swantje su Njemice, a Ema, Diana i Lucy dolaze iz Melbournea, opet iz daleke Australije.

Sve su prvi put u Hrvatskoj, a za ovaj Adventure program u Hrvatskoj saznale su od prijatelja. – Žurimo se isploviti, kako bi stigli na Ribarsku noć u Šipanu, objašnjava Hrvoje. A dalje? Nacionalni park Mljet, vinska tura i ronjenje – Trstenik, Lumbarda – Korčula, Vrboska – Hvar, Bobovišća – Brač i janjetina u Dračevici. Nakon ovoga ne treba ni sumnjati da će se dame vratiti ili barem turu dalje preporučiti prijateljima.

Iz Seattlea na Jadra

Sasvim novi francuski luksuzni katamaran offshore cruiser na jedra Salina 48 prepun je stvari, ukrcaj je u tijeku, spremaju se na put. Privukla me je američka zastava naj krmi. Premda u žurbi, srdačno me prima vlasnik i kapetan Ken Frantz iz Seattlea. Polovica posade već je na brodu, a ostali upravo trebaju stići zajedno s Kenovom suprugom Cheryl.

– Hrvatska je jako popularna u Americi. Rekao sam svojim prijateljima: kupit ću katamaran u Francuskoj i biti na Mediteranu do listopada – ukupno 20 tjedana. Odaberite jedan i dođite krstariti sa mnom. I evo nas sada ovdje. Dubrovnik je veoma posebno mjesto. Apsolutno najpoznatiji grad na dalmatinskoj obali… Kuda planiram krstariti? Nikada ne planiram. Ići ću sjeverno – južno, sjeverno – južno. Imate 2600 otoka …

Upravo stiže supruga Cheryl. Oduševljenje, zagrljaj, riječi dobrodošlice pa opet zagrljaj, dugo se nisu vidjeli. Razgovor je gotov, samo još jedna fotografija i prepuštamo ih njihovom putu u nepoznato, otkrivanju ljepota Hrvatske.

Ambasador Mark Viduka

U marini je dosta ljudi iz Australije. Očito Hrvatska i Dubrovnik tamo su na cijeni. Je li za to zaslužan slavni nogometaš naših korijena – Mark Viduka. Jedno je vrijeme bio kapetan australske nogometne reprezentacije, a tri je godine igrao i u našem Dinamu. S obitelji, suprugom Ivanom i tri sina živi u Melbourneu a ljeto provodi ovdje. Tu je kupio kuću i od 2002. godine sve svoje jahte vezao je u ACI marini Komolac. Najprije je to bila 15-metarska jahta “Ruža”, zatim 18-metarski “Medak”, i sada evo stojimo pored 22 metra dugog “Jolima” koji je ovdje na vezu već šestu godinu. Nažalost, Marka nije bilo tu da ga  pitam o dalekoj nautičarskoj vezi Australija – Dubrovnik – Hrvatska.

Upravo je ovo treća odlika ACI marine Komolac – vezovi za mega jahte. Trenutno ih je ovdje dvadesetak. Najveća je duga 50 metara, vlasnik je iz Rusije. A najveća jahta ikad vezana u ovoj marini također pripada jednom Rusu. Bila je to ekstravagantna 86 metara duga Ecstasea. Romana Abramoviča, ruskog magnata, vlasnika engleskog nogometnog prvoligaša Chelsea i ljubitelja skupocjenih jahti. Odavde je kretao na krstarenje Jadranom.

Plan – jahte do 100 metara

ACI marina u Komolcu, nautička je hit destinacija u svijetu. Nebrojeni su upiti za mjesto u marini, posebno za vez mega jahti. Već dugo je u planu njeno proširenje.

– Proširenje ACI marine u Komolcu je nakon pet godina napokon ušlo u prostorne planove i Dubrovačko- neretvanske županije i Grada Dubrovnika, a Studija utjecaja na okoliš spremna je za javnu raspravu – kaže Mato Franković, regionalni koordinator ACI-ja za nautiku i direktor marine Dubrovnik. Idejni projekt je gotov. Marina će se proširiti odnosno produžiti uz obalu prema Sustjepanu u dužini od 900 metara. Tu će biti pruženi 50 metara dugi gatovi za bočni vez 45 jahti dužine od 20 do 50 metara. Prostor će omogućiti vez jahti dugih i 100 metara. Gradnja bi počela iduće godine, a 2016. novi bi gatovi mogli primiti i prve megajahte.

Usporedo, u planu je i proširenje suhog veza i servisnog dijela na još šest tisuća četvornih metara. Marina raspolaže s dva travel lifta jednim od 60 i drugim od 130 bruto tona za koje će se prilagoditi i sagraditi dva bazena – jedan od šest i drugi od devet metara. Time bi ACI marina Dubrovnik bila jedina marina od Šibenika do Ulcinja u kojoj bi se mogle servisirati i velike jahte. Pritom se, naravno, ne računaju brodogradilišta. Taj operativno-servisni dio sasvim je odvojen, tako da nimalo neće utjecati na «kvalitetu života» u ostalim dijelovima marine.

Obnova ljetnikovca Sorkočević

Nautički darovi, nautički šopingNo, ne radi se samo o povećanju kapaciteta, već i o ostvarenju daljnjeg ekskluziviteta ove marine. Napokon bi trebali krenuti radovi na obnovi dvorca-ljetnikovca Sorkočevića, u sklopu marine. Dvorac je, među ostalim, poznat po dvorani fresaka i prvoj turskoj kupelji u Europi koja je iz doba ladanja Sorkočevića ostala netaknuta. Već u listopadu kreće obnova krovišta, a odmah zatim i restauracija fresaka te uređenje unutrašnjosti za hotelsko-turistički smještaj.

– Za obnovu i preuređenje dvorca Sorkočević imamo sve dozvole, tako da će do 2016. godine marina imati svoj ekskluzivni butik hotel s pet zvjezdica. Kada sve bude gotovo: i vezovi za megajahte, i servisni dio, i uređenje dvorca-hotela, ACI marina Dubrovnik bit će najbolja marina u Mediteranu, što znači i u Europi – ističe Mato Franković.

FOTOGALERIJA:

 Piše i snimio: Mladen Gerovac /Fotografija iz zraka: Arhiva ACI

 Pročitajte još i:

 NOVA ACI MARINA: Slano postaje nautički centar

HRVATSKE MARINE: Veljko Barbieri – otac ACI-ja 

SKRADIN, VODICE, JEZERA: Od Roškoga slapa do vrata Kornata

LJETO U ISTRI: Car Franjo, gladijatori i Serena Williams

 

 

 

 

 

 

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh