Povežimo se na društvenim mrežama

ACI MARINA POMER Nova recepcija, restoran, bazen, šetnica…

ACI Pomer

NAUTIKA

ACI MARINA POMER Nova recepcija, restoran, bazen, šetnica…

Prije nepunu godinu dana, krajem kolovoza 2015. razgovarali smo s direktorom ACI marine Pomer Romeom Cetinom u kontejneru. Vani je bilo gradilište, pržio je zvizdan, a u kontejneru je radila klima – ne zbog direktorske komocije, već zbog kompjutorskog servera.  A evo nas sada sjedimo udobno zavaljeni u stolice na prozračnoj, prostranoj i sjenovitoj terasi prelijepog novog restorana smještenog usred svih tih modernih zdanja nove marine i razgovaramo  o tome kako je stari Pomer obukao novo ruho ACI-jevog  modernog vizualnog identiteta, ali iskonska duša marine ostala je ista.

Sve je novo

Romeo Cetina

Direktor ACI marine Pomer Romeo Cetina / Foto: PR ACI

-Više ne postoji niti jedan stari kutak marine – započinje  Romeo priču o svojem hodu po graditeljskim mukama koje prošao u posljednjih godinu i pol dana.  Krenimo od gatova odnosno brodova: šetnica je postala pravi lungo mare, a ispod nje je smješten suvremeni sustav odvodnje oborinskih voda.  Novi izgled dobili su i energetski ormarići te je usput zamijenjen i dobar dio glavne infrastrukture.  Sada marina i noću blista pod novom javnom led rasvjetom, koja je usput smanjila i potrošnju struje za 40 posto.  Cijela marina je asfaltirana, uređen je parking pa sada stane više automobila što je prema broju godišnjih brodskih ugovora dostatno za marinu sa četiri sidra.

nova ACI marina Pomer

Novi izgled recepcije ACI marine Pomer / Foto: PR ACI

Zajedno sa svim tim temeljitim radovima riješena je i opskrba cijele marine energijom –s plinom iz središnjeg spremnika i sunčevom energijom iz solarnih kolektora.

Cijela marina je u mediteranskom bilju, stablima i cvijeću, a sve se zalijeva automatskim navodnjavanjem.  U to je uključeno i zbrinjavanje otpada na tri punkta koje će uskoro prekriti puzavice pa će ta mjesta izgledati kao tri zelena otoka.

Od starih građevina ostala je u istim gabaritima jedino zgrada recepcije, ali ostali su samo zidovi, a sve je ostalo novo.  Nautičari su dobili nove suvremene sanitarije, a  mornari i čarter agencija nove moderne prostorije.  Osim toga marina ima novu praonicu rublja s dvije profesionalne veš-mašine i dvije sušilice – sve na kovanice te ledomat na kojem je led (zasad) besplatan.

Uređenje bazena sa wet barom

ACI Pomer

Nove sanitarije u ACI marini Pomer / Foto: PR ACI

U novu montažnu zgradu  E smješteni su servis i garaža strojnog parka za održavanje marine a veći dio zgrade koriste nautičari kao spremište  za svoje bicikle, skutere, vanbrodske motore i ostale stvari koje se dosad morali  držati negdje drugdje ili nositi sa sobom.

Novom automatizirana rampom i portirovom kućicom napokon je u cijelosti riješena kontrolu ulaska u marinu.  Dan prije našeg dolaska postavljeni su kablovi za najsuvremeniji internetski WiFi sustav a ovih dana stižu i antene. Također će biti pojačan i video nadzor s pet novih kamera.  Odmah poslije sezone u novi operativni servisni prostor stiže dolazi prepumpna stanica za pražnjenje brodskih spremnika crne i sive vode, a čeka se i nabava nove dizalice.

Pomer Sopravento

ACI marina Pomer – novi restoran Sopravento / Foto: PR ACI

Direktor Cetina na kraju ističe posebnu zahvalnost općini Medulin i komunalnom poduzeću Albanež koji su omogućili da se marina prije sezone spoji na novosagrađenu kanalizacijsku mrežu čija je gradnja trajala nekoliko godina a financirana je iz sredstava EU.

-Tako smo na dvostrukom dobitku – kaže Cetina – oslobodili smo se troškova održavanja našeg internog sustava i dobili sto posto pročišćenu vodu  tako da marina već ima uvjete za Plavu zastavu.

A kako nautičari reagiraju na sve te novosti? Stariji žale za starom marinom i pučkim restoranom te  kažu – što će nam bazen. A mladi jedva čekaju da se rashlade u modroj vodi bazena, da sjednu na podvodne stolice za šank wet bara i naruče osvježavajuće piće i da beskrajno uživaju u blagodatima nove marine.

Od  metalnog kontejnera do mornarske „kontrole letenja“

Najatraktivniji dio novog građevinskog obličja marine svakako je onaj veliki izbočeni profil zatamnjenih  stakala koji izgleda poput svojevrsnog tornja kontrole letenja. Njegova funkcija i jest kontrola, ali naravno ne letenja nego „plovljenja“. Naime,  to je prostor iz kojega vođa posade ACI marine Pomer Dragan Brizić i njegovi mornari u svako doba dana i noći, i zimi i ljeti, imaju čitavu marinu i cijeli prostrani Medulinski zaljev dokle oko seže – kao na dlanu.

Dragan Brizić

Vođa posade Dragan Brizić / Foto: PR ACI

– Marina je sagrađena 1983. a ja sam u nju došao raditi kao mornar 1985. Bila su tu samo četiri plutajuća gata s ukupno 40-ak brodova na stalnom vezu, ali u ljetnoj špici sa čak 80-90 tranzita dnevno. Na platou marine bio je šljunak. Brodove smo na kopnu premještali improviziranim viljuškarom i montiranim kotačima   – sjeća se Dragan Brizić.

Marina u Pomeru bila je predviđena za sezonski rad, poput nekakve istarske Palmižane, ali se većina njezinih gostiju, kada su jednom u nju u plovili više nisu dali van. Tako se razvio duh privrženosti nautičara i marini i posadi i svih njih međusobno. Tome ozračju pridonosio je i restoran s roštiljem i sezonskim šankom, koji je bio glavno mjesto druženja i svih društvenih zbivanja. Bilo je tu na stalnom vezu i poznatih ljudi, kao što je primjerice tadašnji državni izbornik skijaške reprezentacije Tone Vogrinc i legendarni skakač na skijama Bojan Križaj čiji se brod primjereno tome zvao – Skokica.

– U to vrijeme mi mornari nismo imali nikakav svoj prostor pa smo za to koristili ionako skučenu recepciju. Kasnije smo dobili jedan prilagođeni kontejner – kaže Dragan.

A danas, kako je danas?

– Sada, u novoj marini imamo ova impozantni prostor zatamnjenih stakala, imamo zajednički dnevni boravak, svoju blagovaonicu, tuš i toalet, ured vođe posade, ostavu za osobne stvari i skladište, servisni prostor za kućnog majstora a cijela marina izgleda svjetski – zadovoljan je Dragan Brizić novim izgledom marine i uvjetima mornarskog rada u njoj.

Piše: Mladen Gerovac

 

 

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh