Povežimo se na društvenim mrežama

ACI MARINA SKRADIN: Najtraženija od Istre do Palmižane

Dolce vita

NAUTIKA

ACI MARINA SKRADIN: Najtraženija od Istre do Palmižane

Nije tako jednostavno doći do skradinskog gnijezda jahti. Ali upravo u tome je čar. Otkud god došli, užitak je bordižati između živopisnih otoka šibenskog arhipelaga. Zatim pod moćnim zidina tvrđave Svetoga Nikole ući u čitavu milju dug kanal Svetoga Ante. Ploviti njime sve dok se ne otvori veličanstvena panorama uznositog Šibenika. Već na domak gradske luke okrenete brod

Skradin kroz lukove mosta

Skradin kroz lukove šibenskog mosta

ka sjeveru i prođete ispod vitkih lukova šibenskoga mosta. Sada ste u Prokljanskom jezeru. Od njega je veće samo Vransko, ono kod Biograda. Ali ovdje je voda boćata. Jer čim okrenemo kormilo na istok evo nas u milujućem toku rijeke Krke. U samom ušću ove kraške ljepotice, u njedrima ovog slikovitog gradića starog 23 stoljeća, ugnijezdila se – ACI marina Skradin. U ovoj istoj uvali gdje su prije dvije tisuće godina stari Rimljani vezali svoje brodove u svojoj luci – Horea.

U Skradinu nas dočekuje neobičan mir. Petak je, gužva počinje tek sutra – u subotu, kada je smjena čarter gostiju. Tome svjedoči i trojarbolna, 34 metra duga jahta stare gradnje – Dolce vita. Taman uplovljava u Skradin. Ovo je njeno prvo ljeto u Jadranu. S gostima će sutra krenuti na krstarenje Jadranom. Mjesto za početak ne može biti bolje. Vrijeme je predivno, pravo sunčano, ljetno. Poslije kupanja pod prštavim i razigranim Skradinskim bukom, slijedi posjet fascinantnom Roškom slapu, starim mlinicama, samostanu na Visovcu i njegovoj bogatoj riznici. A zatim ka ostalim divotama Jadrana kroz Kanal svetoga Ante, putem kojim se ovamo i dolazi.

No, mi ćemo na trenutak ostati ovdje, s posadom ACI marine Skradin i njenim direktorom Darkom Vidićem. Godišnje imamo sedam do osam tisuća brod-dana u tranzitu pa moramo dobro vagati koliko ćemo nautičara primiti na stalni vez – kaže direktor Vidić.

Plan: postati jedna od najjačih marina na Jadranu

Skradin je marina III kategorije, nema dizalice, servisa, suhog veza. No, ovo je jedna od najsigurnijih marina na Jadranu. Pontoni su novi, sidreni sustav je jak i siguran. Razmak između pontona je 60 i više metara pa je svaki manevar lagan. To što je od 180 vezova sada 80 slobodno, njena je prednost. Gotovo svi brodovi na stalnom vezu zimi mogu biti osigurani s dva muringa. Ovdje gužva traje samo ljetna dva-tri mjeseca, onda nastupa mir i tišina.

Darko Vidić

Darko Vidić 

– Taj zimski mir, siguran vez i atraktivna lokacija učinila su da ACI marina Skradin postane jedna od najtraženijih destinacija od Istre do Palmižane pa bi već sada po upitima za stalni vez mogli biti na cijeni kao marina I kategorije. Da bi donekle zadovoljili interes za stalnim vezom uvedena je mogućnost sklapanja ugovora na devet mjeseci, tj. od 15.9. do15.6. iduće godine. Za vrijeme tromjesečne tranzit-sezone ti brodovi ne mogu ostati vezani u marini, ali mogu dobiti tranzitni vez pod uvjetima kao i ostali. Jedini radimo cijelu godinu a opremljeni smo za sezonski rad – kaže direktor Vidić.

Hoće li se uskoro nešto primijeniti? Novost u marini su sada sasvim nove suvremene sanitarije, ženske, muške i one za osobe s invaliditetom … Ali planovi su daleko veći.

U izradi je idejni projekt prema kojem bi se marina proširila na uvalu Lenovac, dobila bi dizalicu, travel-lift, suhi vez, yacht servis … Priprema se revizija urbanističkog plana, u izradi je ekološka studija.

Prema riječima direktora Vidića ACI Skradin mogla bi postati jedna od najjačih marina na Jadranu.

Počeli smo s običnim stolom i pisaćom mašinom

Jadranka Skorić

Jadranka Skorić

Posjet Skradinu bila je i prilika da razgovaramo i s Jadrankom Skorić, šeficom recepcije koja je upravo navršila 31 godinu rada u ACI-ju.

– Rođena sam Vodiška (Vodičanka), udala sam se u Skradin i radila sam u računovodstvu skradinske Poljoprivredne zadruge. Upravo sam bila na porodiljskom dopustu s tromjesečnom bebom, kada je došao direktor marine Darko Petrović i ponudio mi ovaj posao na recepciji. Obitelj me nagovorila da to prihvatim. Moje znanje njemačkog provjerila je šefica recepcije ACI marine Vodice Seka Gojanović a ona me i uputila u tajne posla na recepciji. ACI marina Skradin otvorena je 1.7.1984. a ja sam zaposlena 2.7. – sjeća se Jadranka Skorić svog početka prije upravo navršenu 31 godinu.

– Bila je to ova ista prostorija, ali u njoj smo imali samo jedan običan stol, jednu pisaću mašinu i dvije-tri stolice. Ni ladica, ni pulta, ni ormara. Počeli su dolaziti brodovi, upisivali smo ih i samo tako na stol slagali dokumente. No ubrzo je došao i pult, recepcija je dobila opremu, broj brodova je rastao da bi pred rat zabilježili rekord – više od 10.000 uplovljavanja.

– Tih se godina radilo bez odmora. Od travnja do rujna radilo se bez slobodnog dana, ali nije nam bilo teško. Danas je drugačije, imamo i radno vrijeme i slobodne dane, ali posao je složeniji …

Silom prilika danas smo i pod udarom gostiju Nacionalnog parka. Kada dođu na rivu, prvo što pročitaju to je ovaj naš natpis – Recepcija, i eto ih k nama … Ali neka, sve su to naši gosti, hrvatski, skradinski – smije se Jadranka.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh