Povežimo se na društvenim mrežama

ACI MARINA ŽUT: Kamen temeljac za kapelicu Sv. Mihovila

Blagoslov temelja kapelica Sv. Mihovila na Žutu

NAUTIKA

ACI MARINA ŽUT: Kamen temeljac za kapelicu Sv. Mihovila

Otok Žut poznat je po dvije stvari: po starim Kurnatarima, zapravo ponajviše Murterinima, njihovom tradicijskom načinu života koji njeguju kroz tradicionalne brodice, način plovidbe i kroz današnje ugostiteljske žutske konobe; i po ACI marini Žut, popularnom stjecištu novovjekih moreplovaca koji u ljepotama otoka i njihovom tradicijskom ugostiteljstvu uživaju. Upravo je taj susret drevnog i suvremenog spojio današnje Kurnatare iz Udruge latinsko idro i ACI – u zajedničkom nastojanju da oplemene i jedan i drugi način života.

Doris Peručić

Kamen temeljac simbolično je ugradila direktorica ACI-ja Doris Peručić

Tako je u ponedjeljak, 14. rujna 2015, u sklopu Dana latinskog idra, u ACI marini Žut upriličena posebna svečanost. Unatoč jakom jugu, stekli su se tu potomci starih Murterina s gajetama i leutima, čije je latinsko jedro njihovim precima kroz stoljeća život značilo, predstavnici ACI-ja, posada broda Pomorske policije „Sv. Nikola Tavelić“ i brojni gosti da u sklopu ACI marine Žut postave i blagoslove temelje kapelice posvećene Svetom Mihovilu, zaštitniku Šibenske biskupije i župe Murter. Sveti Mihovil biblijski je i praiskonski zapovjednik nebeske vojske protiv sila zla i zato se vjernici koji se nađu u nevolji upravo njemu obraćaju. Kao svog sveca zaštitnika slave ga danas i vojnici i policija. Sve je to inspiriralo mladog direktrora ACI marine Žut Filipa Kulušića, koji je i sam s Murtera, da predloži postavljanje kapelice s likom Svetog Mihovila u marini, što je Uprava ACI-ja svesrdno podržala.

Temelje je blagoslovio murterski župnik don Ivan Katić. Svečanosti u ACI marini Žut među ostalima su nazočili: direktorica ACI-ja dr. sc. Doris Peručić, direktorica korporativnih komunikacija i marketinga Gracia Krainer, direktor nautike ACI-ja Vladimir Ivančić, voditelj investicija Zoran Mladenić te direktori područnih ACI marina: Alida Crvelin – Jezera, Stanko Skočić – Vodice i Darko Vidić – Skradin. Brojne članove Udruge latinsko predvodio je njihov predsjednik Željko Jerat.

Na kraju je brod šibenske postaje Pomorske policije „Sv. Nikola Tavelić“ po jakome jugu u Murter vratio dio sudionika proslave. U stilu akcije kojom je njegova posada već svojedobno zaslužio specijalnu nagradu za pothvat godine.

MJESTO HODOČAŠĆA NAUTIČARA: Žutska crkvica Sv. Križa na brdu Grba

Misa, Sv.Križ

Misa, Sv.Križ

Budući da je 14. rujna i blagdan Svetog Križa, fešti u ACI marini prethodili su hodočašće i misa na žutskom brdu Grba u crkvici Sv. Križa. Gradnja ove crkve započeli su Murterini početkom prošlog stoljeća u znak zahvanosti za uspješnu otplatu kupljeih posjeda davne 1888. godine. No, završili su je tek današnji Žutari i prijatelji Žuta – prije četiri godine.

Na misi u povodu blagdana okupili su se brojni domaći ljudi i gosti, kao i sudionici polaganja kamena temeljca u ACI marini Žut. Inače, za kratko vrijeme brdo Grba i crkvica Sv. Križa postali su mjesto hodočašća i pješačkih izleta brojnih nautičara iz

Misa, Sv.Križ

Misa, Sv.Križ

ACI marine Žut i obližnjih kurnatarskih konoba i restorana.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh