Povežimo se na društvenim mrežama

ACI POMER Restoran Sopravento u samo tri tjedna postao slavan

Restoran Sopravento

NAUTIKA

ACI POMER Restoran Sopravento u samo tri tjedna postao slavan

Novi restoran u ACI marini Pomer zove se  Sopravento. Radi tek tri tjedna a već ga je pun Internet. Prije svega za to su zaslužni njegovi vlasnici Karmen i Davor Jovanović. Sa sobom su donijeli slavu što su je stekli svojom konobom Kaminada u obližnjem Ližnjanu.

Sopravente, Davor Jovanović

Vlasnik restorana Sopravente Davor Jovanović / Foto: PR ACI

-Moja ugostiteljska djelatnost seže u 1997. godinu kada sam kao srednjoškolac počeo raditi u nekadašnjoj diskoteci Aquarius u Medulinu – priča Davor. Tamo je moj brat radio kao barmen a ja sam skupljao čaše. Diplomirao sam kao menadžer u trgovačkom društvu, ali uvijek sam bio sklon ugostiteljstvu pa smo supruga i ja u Ližnjanu otvorili konobicu koju smo pretvorili u obiteljski restorančić. Prva tri mjeseca bili smo prazni a onda su počeli dolaziti gosti privučeni našom kuhinjom i neposrednim i neobaveznim odnosom.  Nismo se reklamirali, gosti su među sobom dijelili naše posjetnice.

A onda smo slučajno prošli kraj ove marine, vidjeli da je sve srušeno i palo nam je na pamet da bi pokušali nešto otvoriti. ACI je raspisao natječaj na osnovu svojih ugostiteljskih standarda, mi smo predstavili naš poslovni plan i gastro ponudu iz Kaminade prilagodili ovom mjestu i evo nas ovdje.

U čemu je tajna uspjeha  Kaminade koju je naslijedio Sopravento? Svaki dan je u ponudi svježa riba. To što kupe to i nude – nekad je to raža, nekad trilja, zubatac, brancin …  Davor se svako jutro budi u četiri sata i čeka kočarice i ribarice.

-Imamo domaće lignje, tjesteninu radimo sami i kruh pečemo sami. Ulje je originalno istarsko  extra vergine, u ponudi su vodnjanski torčol i salvela, za zahtjevnija nepca imamo luksuznija ulja. U ponudi  je 80 etiketa vina –pretežno iz  Istre. Glazbu imamo svaki petak – nastupa akademski profesor gitarist Goran Benevrkić – kaže Davor.

kuhar Lazo Lazarević

Kuhar Lazo Lazarević / Foto: PR ACI

A kuhinjom ravna Lazo Lazarević, đak zagrebačke Ugostiteljske škole pa zatim praktikant ugostiteljske Istre i specijalizant francuske Provanse.  I Lazo je s Karmen i Davorom od Kaminade napravio popularno mjesto i dio toga donio u Pomer:

– Uvijek mi je bilo najvažnije u životu da kad kuham, kuham ono što bih volio jesti s guštom.  I mislim da je za svakog kuhara važno da u jednom razdoblju svoje karijere ne jede meso. To zato da može osjetiti drugačije okuse – ne samo one osnovne: slatko, ljuto, kiselo, slano… Nego da osjeti i iskoristi pravi okus svake namirnice. Puno mi je bilo lakše kuhati kada sam osjetio da svaka hrana ima neki svoj karakter, a ne da se sve svede samo  na sol, papar i šećer – odaje jednu od tajni svog zanata Lazo Lazarević

U Sopravento dakle dolaze bivši gosti Kaminade – Austrijanci, Šveđani, Rusi i brojni domaći ljudi. A dolaze li i nautičari iz marine, sa svojih brodova?

-Oni koji su dosad  imali hrabrosti došli su, probali i bili su zadovoljni. Neki su još  preplašeni prostorom, možda im se to čini preluksuzno jer to nije više onaj domaćinski štih. A mi čekamo samo da nam ti ljudi pruže priliku da im pokažemo da je Sopravento mjesto gdje će se osjećati kao na svom brodu, slobodno i ugodno – smješka se Davor.

Piše: Mladen Gerovac

 

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh