Povežimo se na društvenim mrežama

ACI UMAG: Prijateljska marina s mirom među maslinama

ACI UMAG

NAUTIKA

ACI UMAG: Prijateljska marina s mirom među maslinama

Mnoštvo jarbola, jahti, gatova i vezova u prostranom akvatoriju nekad plitkog zaljeva. I njegovanih starih maslina. To je ACI marina Umag. Najveća i najkompletnija u ACI lancu. Jedina u uređenom masliniku. Prva na ulazu i zadnja na izlazu iz hrvatskog Jadrana. Da se u marini ne sadi mediteransko ukrasno bilje, već da to bude maslina, biljka koja unosi mir i spokoj među ljude i koju ovdje ljudi njeguju od davnina – bila je to odluka direktora marine Borisa Gašperinija.

Sjedimo u njegovom uredu i sjećamo se početaka. A Boris Gašperini ovdje je i prije početka. Marina je službeno otvorena 26.6. 1984. a Boris je dva tjedna prije već sudjelovao na prvom sastanku direktora marina i šefova recepcija 9.6. 1984. u Valbandonu kod Pule. U radnu knjižicu upisan mu je datum 15.7. 1984. – šef recepcije ACI marine Umag.

Marina je okrenula Umag moru

Boris Gašperini

Boris Gašperini, dugogodišnji direktor ACI marine Umag

U samo tri mjeseca napunili smo cijelu marinu, svih 240 vezova – sjeća se Boris. Recepcija je bila u ovom mom uredu na ovih 50-tak kvadrata, i bio je to sav poslovni prostor. Marina je već tada, a posebno poslije proširenja sasvim promijenila Umag – grad je dobio kanalizaciju, šetnicu. I okrenuo se od kopna k moru, barkama, ribarenju.

Ovih dana ACI marina je druga u lancu dobila najsuvremeniji WI-Fi Internet?

– Gosti su ga jedva dočekali. Znam da se bez toga ne može zamisliti današnji život, ali to donosi daljnje međusobno otuđenje ljudi. Uvijek sam smatrao da je i do 70 posto posto rada u turizmu neposredan odnos s gostom, od mornara i recepcije do mene kao direktora. Sada se puno toga rješava „na daljinu“. I dalje ću nastojati da taj naš odnos ostane što neposredniji – kaže Boris Gašperini. To je i pridonijelo da u marini imaju goste koji su tu na vezu od prvog dana i da su danas više žitelji i susjedi u marini nego gosti.

Takav odnos s gostima od prvog dana njeguje i recepcionarka Irena Kokošar. Došla je ovamo iz Slovenije sezonski raditi kao studentica i tu je ostala kao recepcionarka stalno zaposlena od samog početka ove ACI marine, od 1.7. sada već daleke 1984.

Kad je neko sretan onda je i lijep

Elena Činić, šefica recepcije rado nam je pokazala kako taj prijateljski odnos s gostima izgleda na djelu. Upoznala nas je s bračnim parom Straznicky, Gerdom i Alfredom iz Graza, koji su sa tu na vezu već 25 godina. Oboje su već dugo u mirovini pa godišnje i pet mjeseci provode i uživaju na svom brodu simboličnog imena – „Prima vera“. Gerda, sitna, živahna i uvijek nasmijana i Alfred mladenački krepak i pritajeno vragolast – savršen su par. Elena i ja morali smo svakako poći s njima na brod i bio je to odmah odličan povod da se su otvori pjenušac. Uživamo s njima sjedeći za stolom u kokpitu i razgovor teče spontano. Kad kažemo da izgledaju jako lijepo, Gerda ima spreman odgovor:

– Kada je netko sretan, onda je i lijep. Mi smo sretni a za to je zaslužna i ova marina!

Za gotovo četvrt stoljeća koliko drže brod u ACI marini Umag, Gerda i Alfred prokrstarili su cijeli Jadran i posjetili su sve ACI marine – do Dubrovnika. Najljepše im je ipak u Umagu, ali ne miruju ni trena. Glavno prijevozno sredstvo im je bicikl – to je odlično za cirkulaciju, veli Gerda. Svako jutro idu po svježi kruh, odlaze na kupanje, na tržnicu, posjećuju gradiće u unutrašnjosti Istre. Obožavaju golf. Imaju svije društvo s kojim putuju i igraju golf na terenima – od slovenskih Lipica doLondona, Španjolske, Kanarskih otoka i Afrike. Cijene i ovdašnji teren Crveni vrh sa 18 rupa. Za rezervaciju terena i termina samo nazovu Elenu. Kuhaju li na brodu? pripremaju samo doručak. Ručak vrlo rijetko i to kada Alfred ulovi ribu. Onda Gerda navuče rukavice i baci se na posao: – Nastojim biti i dama u kuhinji – smije se Gerda. Alfred je podržava u tome te kaže da oboje jako cijene restoran u marini.

Osvajač regata s amblemom ACI-ja

Vilim Draščić na Shiningu

Vilim Draščić na Shiningu

U ACI marini Umag upoznajemo još jednog gosta. Teško je reći je li Vilim Draščić gost ili domaći, jer je ovdašnji je starosjedilac, poznati umaški poduzetnik a u ovoj ACI marini drži svoj Elan 45 već 15 godina.

No, za ovdašnju marinu Draščića vezuje jedna puno veća stvar. To je vez poznatog regatnog krstaša Umag – Umago Maxi Shining od 72 stope. On i Željko Paić kupili su ga 2007. od Talijana uredili ga i sa 20-ero članom posadom iz matičnog JK Fianadara 1975. žare i pale po jadranskim regatama. Pod sponzorstvom ACI-ja tri puta za redom bili su prvi na Fiumanki, osvojili su Lošinjsku regatu a prošle su godine bili najbrži i na najstarijoj i najvećoj hrvatskoj regati – Mrduji.

Shining Umago osvaja regate s amblemom ACI-ja

Shining Umago osvaja regate s amblemom ACI-ja

– Imamo posebnu čast da nas je Yacht club Venezia uvrstio među 10 mediteranskih jedrilica dužih od 60 stopa koje su pozvane na Venice Hospitality Challenge. Poljedica je to ovdašnjeg događaja iz 827. godine kada su umaški ribari spasili brod u kojem su Mlečani prevozili u Veneciju relikvije Svetoga Marka, koji će postati zaštitnik Venecije. Već tada je Umagu dobio pravo da u grb stavi mletačkog lava. Naravno, Umag – Umago će se ne ekskluzivnoj venecijanskoj regati pojaviti s amblemom ACI-ja na bumu.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh