Povežimo se na društvenim mrežama

BETINA: Muzej brodova i 13. Regata za dušu i tilo

13. Regata za dušu i tilo

NAUTIKA

BETINA: Muzej brodova i 13. Regata za dušu i tilo

Gajeta

Gajeta, povijesni drveni brod

Unatoč lošem vremenu, kiši i bezvjetrici, u nedjelju 16. kolovoza 2015. Betini na Murteru održana je 13. Regata za dušu i tilu, na tradicijskim drvenim brodovima s latinskim jedrom – u klasama kaić, gajeta i leut.

Sudjelovala su 44 broda sa 4-5 članova posade, a prvi puta među njima bila je naša dizajnerica Martina Hajsig Vlahović sa suprugom Tomislavom Vlahovićem.

Oduševljeni regatom i druženjem poslije nje poslali su nam fotografije događanja. Plovili su na gajeti “Pegula” staroj 50-tak godina koju je pokojni Murteran Šime Turčinov poklonio bratu Nikoli i ekipi kako bi oni nastavili tradiciju plovidbe gajetom. Posadu “Pegule” činili su Murterani Jure Bašić i Dražen Kulušić te Zagrepčani Ozren Cimeša, Ivana Murvić, Tomislav i Martina. Brod “Pegula” sudjelovao je na svim betinskim regatama gajeta, no prvi puta ove godine s većim uspjehom – osvojili su 4. mjesto. Gajetu “Pegula”, kao i druge drvene brodove, održava Jure Bašić, vlasnik Malog škvera, posljednjeg drvenog brodogradilišta u Murteru.

Pred polazak

Pred polazak

Regata je zbog lošeg vremena umjesto tri sata ove godine regata trajala samo sat vremena. Pristigle ekipe po povratku u Betinu dočekala je fešta uz gulaš i domaće vino te dodjela nagrada u Čirovom škveru.

Bila je to završna manifestacija prvih Dana  male drvene brodogradnje u Betini. Glavni događaj trajnog značenja zbio se dva dana prije regate, u petak 14. kolovoza. U Betini je napokon otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje, u kojem se na jedinstven način donosi priča o 300 godina betinskih brodograditelja i kalafata, koji su obilježili cijeli hrvatsku povijest. Glavni pokretači stvaranja Muzeja kao i organizatori regate gajeta su TZ Betina i Udruga Gajeta 1740.

Fotografije: Tomislav Vlahović

 

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

 

 

 

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh