KAMO IĆI
Naslovna / VIŠE... / NAUTIKA / BIOGRAD BOAT SHOW: Među 30 najznačajnijih na svijetu
Biograd nautički sajam 2016

Gužva na nautičkom sajmu u Biogradu 2016. / Snimio: Mladen Gerovac

BIOGRAD BOAT SHOW: Među 30 najznačajnijih na svijetu

Biograd Boat Show u svojoj 18. godini održavanja bio je veći no ikad. Nepregledna masa ljudi  puna je četiri dana prošloga tjedna, od četvrtka do nedjelje, od jutra do mraka opsjedala sajmišni prostor marine Kornati, tutnjala njenim pontonima i sajamskim halama. Nisu to bili samo domaći ljudi, bilo je tu brojnih posjetitelja sa svih strana svijeta pa i s Dalekog istoka i iz Južne Amerike.

Sa svojih tri stotine izlagača i isto toliko prikazanih brodova, s blizu 50 premijerno prikazanih plovila, s nizom stručnih i poslovnih skupovima s naglaskom na čarter biznisu, s regatama i brojnim pratećim zabavnim zbivanjima i atrakcijama, s rekordnim brojem posjetitelja koji je višestruko premašio broj stanovnika Biograda, BBS se uvrstio među tridesetak najznačajnijih nautičkih izložbi svijeta.

Biograd Boat Show

Pokretni pontona na nautičkom sajmu u Biogradu 2016. / Snimio: Mladen Gerovac

Od premijerno prikazanih brodova bili su tu i Greenline 36 Hybrid te atraktivni modernistički trawler Seafaring 44 a od najnovijih djela hrvatskih malih brodograditeljima bili su najveći Damor 12 Family i privlačan obiteljski krstaš Kuster 70.

Biograd, ACI

ACI tim u Biogradu na nautičkom sajmu 2016. (slijeva): Gracia Krainer, Stanko Skočić, Alida Crvelin, Marko Skokandić, Filip Kulušić, Danijela Crljen, Darko Vidić, direktor ACI-ja Kristijan Pavić, Darko Franičević, Edo Karuza, Zoran Krstinić, Ivan Mokos, Dubravko Scherr, Pjer Filičević i Goran Bilić/ Snimio: Mladen Gerovac

Jednako važan segment sajma bio je i poslovni dio. Biograd Boat Show bio je mjesto održavanja sjednice Udruženja marina pri HGK te Izvršnog odbora HUP Udruge nautičkog sektora, a Hala B pretvorena je u sjedište svega što se odnosilo na nautički turizam i čarter biznis. Glavni je to bio razlog da na sajmu nastupi i ACI kao najveći sustav marina i hrvatskog nautičkog turizma. ACI-jev tim bio je sastavljen od djelatnika marketinga i direktora ACI marina Slano, Korčula, Split, Trogir, Vrboska, Milna, Palmižana, Skradina , Vodice, Jezera, Žut, Piškera i Šimuni a predvodio ih je direktor ACI-ja Kristijan Pavić.  Već je prvoga dana sajma ACI organizirao sada već tradicionalnu radnu večeru s predstavnicima čarter tvrtki s kojima surađuje. Drugog dana sajma direktori marina sudjelovali su u radnim skupovima i predavanjima te su u susretima s čarterašima  predstavljali svoje marine, projekte i pogodnosti kada se radi o čarter bazama i čarter gostima u tranzitu.

Moody 45

Moody 45 DS s tvrdim krovom kokpita i solarnim panelom

U tim susretima  posebno je zanimljiva inicijativa predsjednika i potpredsjednika Udruženja čarteraša pri HGK Ivice Jurišina i Tomislava Akrapa.  Inicijativa ide za tim da se radi bolje, primjerenije i efikasnije prezentacije nautičkog i čarter turizma, u HTZ-u objedini novac predviđen za nastup na sajmovima i povjeri ACI-ju kao najznačajnijem predstavniku hrvatskog nautičkog turizma i koji ga na sajmovima jedini prezentira u potpunosti i na pravi način.

-Sada imamo slučaj, kažu predstavnici Udruge čarteraša, da na velikm sajmovima kao što je Dusseldorf  imamo male neprimjetne štandove naših čarter tvrtki jer su okruženi golemim i raskošnim izložbenim prostorima naših konkurenata – Turske, Grčke i drugih. Predstavnici čarteraša također se zalažu da se posjeti tzv. „studijskih grupa“ hrvatskim turističkim odredištima pretvore u organizaciju regata za novinare.

ACI-jev štand na BBS-u bio je također tradicionalno mjesto za susrete sa gostima i poslovnim partnerima a pažnju je privlačio i bogati izbor accessoirea iz ACI-jeva butika.

Na sajmu se moglo vidjeti a i kupiti niz zanimljivih korištenih brodova. Tako je među jedrilicama u ponudi bio i jedan šest godina stari Moody 45 DS čiji ga je vlasnik doradio s natkrivenim kokpitom, što je upravo svjetski trend, s tim što je ovaj brod na tom svom čvrstom biminiju imao i solarni kolektor. Hrvatski zastupnik Moodyja, riječka tvrtka ITT mogla bi tu ideju prezentirati proizvođaču kao mogućnost u serijskoj ponudi.

Ovogodišnji Biograd Boat Show bio je i mjesto da hrvatski inovatori pokažu svoje patente. Tako je Zdenko Jakus ponovo izazvao prilično zanimanje i ribara i ribolovu sklonih nautičara za svoju sklopivu vršu a Ante Grabovac je prikazao peraje za koje tvrdi da provjereno daju dodatnu potenciju vanbrodskim motorima.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Komentiraj

Pin It on Pinterest