Povežimo se na društvenim mrežama

Biograd Boat Show postao privlačniji od Genove

Biograd Boat Show, 2015

NAUTIKA

Biograd Boat Show postao privlačniji od Genove

Na početku sezone nautičkih sajmova ranijih godina najčešće je pitanje bilo – ideš li u Genovu. Ove je godine, donedavno najpopularniji nautički sajam u Mediteranu, barem u Hrvatskoj, prošao gotovo posve nezamijećeno. Glavno pitanje bilo je – Ideš li u Biograd. Sudeći po broju stranih izlagača, to se u nekim segmentima europskog nautičkog tržišta nije odnosilo samo na Hrvatsku.

Sajam europskog dosega: 280 izlagača, 300 plovila

Biograd Boat show 2015

Biograd Boat show 2015

Ilirija d.d.– Marina Kornati, organizator Biograd boat showa, što se održavao od 22. do 25. listopada, iskoristio je sve svoje 16-godišnje bogato iskustvo i upriličio sajam europskog dosega. Okupilo se oko 280 izlagača, prikazano je blizu 300 plovila, s lijepim popisom hrvatskih premijera. Od pasara, brodica, jedrilica, gumenjaka i brzih glisera do velikih katamarana, trimarana , super luksuznih Azimuta, Sunseekera i talijanskih Aprea Mare ljepotana. S ponudom mega flote od 1.500 čarter brodova do stotinjak polovnih „for sale“ plovila. Sa cjelodnevnim programom radionica, prezentacija i stručnih skupova te brojnih domjenaka i večernjih druženja uz glazbu i mediteransku kuhinju. Bio je to sajam nevjerojatnog dijapazona ponude nautičke opreme, obuće, odjeće, pribora i raznih potrepština te raznovrsnih nautičkih usluga pa i kreiranja i šivanja brodske posteljine. Okupio je pivare, vinare, zlatare, maslinare, pčelare, pekare i mesare. Svi su oni ovdje našli svoje mjesto i interes.

Sve je to popraćeno bogatim sportskim programom, koji je uključivao tri jedriličarske regate te službeno predstavljanje Svjetsko prvenstvo klasa Topcat katamarana, koje će se ovdje održati iduće godine u organizaciji Yacht Cluba Biograd.

[ads1]
Akcijski plan strategije razvoja nautičkog turizma – bez akcije

Predstavljen je i Akcijski plan strategije razvoja nautičkog turizma do 2020. godine, ali je izazvao vrlo slab interes posjetitelja. No, očito nije bio problem u posjetiteljima, jer je prezenter iz Instituta za turizam nemoćno zaključio kako mu nije jasno zašto se nitko od vladajućih i nadležnih ne angažira na ostvarenju tog programa. Možda Akcijski program ipak nije dovoljno akcijski?

Zato se na istom mjestu, u Kapetanskom klubu, mnoštvo zainteresiranih okupilo oko problema – kako spriječiti obavljanje neregistrirane djelatnosti u nautičkom turizmu.

Tijekom sajma održano je niz poslovnih druženja. Najveći sustav marina ACI upriličio je radnu večeru s predstavnicima čarter kompanija. Cilj je bio proširenje i učvršćivanje suradnje u smislu zajedničkog nastupa i dijeljenja sudbine na nautičkom tržištu. 

Sve u svemu, stvorena je izvanredna sajamska atmosfera. Nije ju mogla ugroziti ni žestoka bura koja je prva dva dana zatvorila tunel Sveti rok i Maslenički most. Pomela je suncobrane na prepunoj restoranskoj terasi sajma, ali ne i goste. U četiri dana sajmovanja – gatovima, pontonima i šatorima Biograd Boat showa protutnjalo je više od 15.000 ljudi.

Nagrade najboljim marinama i čarter tvrtkama

Nagrada najbolje marine i čarteri 2015

Dobitnici nagrada

Hrvatska gospodarska komora na sajmu je dodijelila priznanja najboljim marinama i čarter kompanijama u sklopu akcije Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku. Nagrade su dobili: D-Marin Dalmacija – Sukošan, ACI marina Dubrovnik, Olive Island marina, Marina Kornati ACI Marina Umag, D-Marin Šibenik, ACI marina Opatija, Marina Vrsar, ACI marini Jezera te Marina Punat. Nagrade kao najbolje čarter tvrtke dobili su: Angelina Tours, Navigare Yachting i Jadranska jedrenja.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

 

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh