Povežimo se na društvenim mrežama

BOOT 2016 Proglašene europske jahte godine

Hanse 315

NAUTIKA

BOOT 2016 Proglašene europske jahte godine

Na samom početku sajma na tradicionalnoj svečanosti Flaghtship Night proglašene su Europske jahte godine – one na jedra i one na motor – European Yacht of the Year 2016. i European Powerboat of the Year 2016.

Solaris 50

Solaris 50 / www.solarisyachts.com 

Pri odabiru Europske jahte godine žiri iz jedanaest vodećih jedriličarskih magazina iz Norveške, Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Francuske, Danske, Austrije, Švicarske, Italije, Španjolske i testirao je 25 nominiranih najprije u La Rochelleu a potom Santa Margheriti Ligure. Pravila su bila stroga, odluke su se donosile većinom glasova, član žirija nije imao pravo dati glas plovilu iz svoje zemlje. Evo rezultata:

Najbolji obiteljski krstaš – Hanse 315

Taj 9.10 metara dugačak krstaš je najmanji iz najuspješnijeg njemačkog brodograditelja. Elegantme sportske linije, izvanredna svojstva jedrenja, širok kokpit, velika krmena kabina, ekonomična cijena – donijeli su mu pobjedu u klasi.

Performance cruiser – Solaris 50

Novu seriju 50 osmislio je dizajner Javier Soto pa predstavlja novi skladan spoj južnoameričkog dizajna i talijanskog stila. Solaris 50 je luksuzna, elegantna, sofisticirana funkcionalna jahta, koja pruža maksimalan užitak u plovidbi.

Luksuzni krstaš – Grands Soleil 46 LC

Dizajn nudi udobnost na sidru i praktičnost na moru – jednostavan je za rukovanje i dovoljno brz za užitak u jedrenju. Jahta je dizajniran za duga krstarenja i prilagođena je svim vremenskim uvjetima, ali i užitku u lijepom vremenu i životu na otvorenom.

Quant 23

Quant 23 / www.quant-boats.com 

Specijalna jahta – Quant 23

Quant 23 je prvi brod na svijetu s „letećom“ kobilicom. To je rad engleskog dizajnera Hugha Welbournea s posebno zaobljenim perajama već pri slabom vjetru izdiže iznad vode i praktički je brži od vjetra. Ovaj brod ne uzbuđuje samo zbog finih performansi, nego i zbog lakoće kojom se ta snaga može upravljati.

Najbolji višetrupac – trimaran Dragonfly 25

Dragonfly 25 je najmanji i najnoviji model najuspješnijeg europskog brodograditelja trimarana, danskog Quorning Boatsa. Trup mu je sklopiv a težina mala pa ga može ga vući bilo koji auto srednje veličine. Ne treba očekivati puno prostora ili komfora, ali je osigurano obilje užitka u jedrenju.

European Powerboat of the Year 2016.

Žiri su činili testeri iz osam vodećih europskih powerboat magazina iz Norveške, Italije, Francuske, Nizozemske, Švicarske, Austrije i Njemačke. Na nautičkom sajmu u Cannesu ekspertni žiri smanjio je broj najzanimljivijih brodova na pet u svakoj kategoriji a zatim je u svakoj izabran najbolji. Evo rezultata:

Steeler NG 43

Steeler NG 43 /Foto: www.steelar.com 

Do 25 stopa – Four Winns V 225

Four Winns Vista 225 je uspješni mali obiteljski express cruiser s inovativnim kokpitom, prostranom dobro opremljenom kabinom. Kokpit se iz prostora za sjedenje lako pretvara u prostor za izležavanje, za blagovanje ili za zabavu.

Do 35 stopa – Axopar 28

U toj kategoriji nagrada je otišla veoma inovativnom skandinavskom brodu Axopar s dvije verzije palube – otvorenom i zatvorenom. To otvara brojne mogućnosti kombinacija korištenja broda, uz odlične plovidbene karakteristike i povoljan odnos performansi, opreme i cijene.

Do 45 stopa – Steeler NG 43

Svaka varijanta aluminijskog broda čistih linija Steelera NG 43 daje osjećaj otvorenosti i prostora. U kombinaciji s velikim kliznim krovovima i velikom brzinom krstarenja NG 43 osigurava puni užitak u krstarenju svim europskim morima i u svim vremenskim uvjetima.

Galeon 500 Fly

Galeon 500 Fly /Foto: www.galeon.pl 

Preko 45 stopa – Galeon 500 Fly

Galeon 500 Fly je izvrsno izrađen brod, nudi brojne inovacije, primjerice bočnu palubu na rastvaranje u svojevrsne balkone te proširuje kokpit za čitavih šest metara, što znatno povećava iskoristivu vrijednost broda i čini ga jedinstvenim u svojoj klasi. Uz to ima i široki raspon opcija.

Klasa trawler – Boarncruiser 1200 Elegance Sedan

Boarncruiser 1200 Elegance je brod modernog dizajna načinjen od čvrstog čelika visoke kvalitete. Žiri smatra da moderni dizajn i inovativne ideje ovaj brod čine posebno zanimljivim obiteljima koje su inače smatrale da su čelični brodovi staromodni.

Piše: Mladen Gerovac

 

 

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh