KAMO IĆI
Naslovna / VIŠE... / NAUTIKA / BOOT 2016 Proglašene europske jahte godine
Hanse 315

Hanse 315 / www.hanseyachts.com

BOOT 2016 Proglašene europske jahte godine

Na samom početku sajma na tradicionalnoj svečanosti Flaghtship Night proglašene su Europske jahte godine – one na jedra i one na motor – European Yacht of the Year 2016. i European Powerboat of the Year 2016.

Solaris 50

Solaris 50 / www.solarisyachts.com 

Pri odabiru Europske jahte godine žiri iz jedanaest vodećih jedriličarskih magazina iz Norveške, Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Francuske, Danske, Austrije, Švicarske, Italije, Španjolske i testirao je 25 nominiranih najprije u La Rochelleu a potom Santa Margheriti Ligure. Pravila su bila stroga, odluke su se donosile većinom glasova, član žirija nije imao pravo dati glas plovilu iz svoje zemlje. Evo rezultata:

Najbolji obiteljski krstaš – Hanse 315

Taj 9.10 metara dugačak krstaš je najmanji iz najuspješnijeg njemačkog brodograditelja. Elegantme sportske linije, izvanredna svojstva jedrenja, širok kokpit, velika krmena kabina, ekonomična cijena – donijeli su mu pobjedu u klasi.

Performance cruiser – Solaris 50

Novu seriju 50 osmislio je dizajner Javier Soto pa predstavlja novi skladan spoj južnoameričkog dizajna i talijanskog stila. Solaris 50 je luksuzna, elegantna, sofisticirana funkcionalna jahta, koja pruža maksimalan užitak u plovidbi.

Luksuzni krstaš – Grands Soleil 46 LC

Dizajn nudi udobnost na sidru i praktičnost na moru – jednostavan je za rukovanje i dovoljno brz za užitak u jedrenju. Jahta je dizajniran za duga krstarenja i prilagođena je svim vremenskim uvjetima, ali i užitku u lijepom vremenu i životu na otvorenom.

Quant 23

Quant 23 / www.quant-boats.com 

Specijalna jahta – Quant 23

Quant 23 je prvi brod na svijetu s „letećom“ kobilicom. To je rad engleskog dizajnera Hugha Welbournea s posebno zaobljenim perajama već pri slabom vjetru izdiže iznad vode i praktički je brži od vjetra. Ovaj brod ne uzbuđuje samo zbog finih performansi, nego i zbog lakoće kojom se ta snaga može upravljati.

Najbolji višetrupac – trimaran Dragonfly 25

Dragonfly 25 je najmanji i najnoviji model najuspješnijeg europskog brodograditelja trimarana, danskog Quorning Boatsa. Trup mu je sklopiv a težina mala pa ga može ga vući bilo koji auto srednje veličine. Ne treba očekivati puno prostora ili komfora, ali je osigurano obilje užitka u jedrenju.

European Powerboat of the Year 2016.

Žiri su činili testeri iz osam vodećih europskih powerboat magazina iz Norveške, Italije, Francuske, Nizozemske, Švicarske, Austrije i Njemačke. Na nautičkom sajmu u Cannesu ekspertni žiri smanjio je broj najzanimljivijih brodova na pet u svakoj kategoriji a zatim je u svakoj izabran najbolji. Evo rezultata:

Steeler NG 43

Steeler NG 43 /Foto: www.steelar.com 

Do 25 stopa – Four Winns V 225

Four Winns Vista 225 je uspješni mali obiteljski express cruiser s inovativnim kokpitom, prostranom dobro opremljenom kabinom. Kokpit se iz prostora za sjedenje lako pretvara u prostor za izležavanje, za blagovanje ili za zabavu.

Do 35 stopa – Axopar 28

U toj kategoriji nagrada je otišla veoma inovativnom skandinavskom brodu Axopar s dvije verzije palube – otvorenom i zatvorenom. To otvara brojne mogućnosti kombinacija korištenja broda, uz odlične plovidbene karakteristike i povoljan odnos performansi, opreme i cijene.

Do 45 stopa – Steeler NG 43

Svaka varijanta aluminijskog broda čistih linija Steelera NG 43 daje osjećaj otvorenosti i prostora. U kombinaciji s velikim kliznim krovovima i velikom brzinom krstarenja NG 43 osigurava puni užitak u krstarenju svim europskim morima i u svim vremenskim uvjetima.

Galeon 500 Fly

Galeon 500 Fly /Foto: www.galeon.pl 

Preko 45 stopa – Galeon 500 Fly

Galeon 500 Fly je izvrsno izrađen brod, nudi brojne inovacije, primjerice bočnu palubu na rastvaranje u svojevrsne balkone te proširuje kokpit za čitavih šest metara, što znatno povećava iskoristivu vrijednost broda i čini ga jedinstvenim u svojoj klasi. Uz to ima i široki raspon opcija.

Klasa trawler – Boarncruiser 1200 Elegance Sedan

Boarncruiser 1200 Elegance je brod modernog dizajna načinjen od čvrstog čelika visoke kvalitete. Žiri smatra da moderni dizajn i inovativne ideje ovaj brod čine posebno zanimljivim obiteljima koje su inače smatrale da su čelični brodovi staromodni.

Piše: Mladen Gerovac

 

 

 

 

Komentiraj

Pin It on Pinterest