KAMO IĆI
Naslovna / VIŠE... / NAUTIKA / BRODSKI MOTORI: Hrvatska premijera Honde BF 6
honda bf6

BRODSKI MOTORI: Hrvatska premijera Honde BF 6

Zagrebački nautički sajam prosto je bio preplavljen  brodskim motorima svih vrsta što je i razumljivo jer je većini izloženih plovila trebao motor.  Bili su tu gotovo svi koji nešto znače na ovom golemom tržištu: Yanmar, Honda, Yamaha, Volvo Penta, Mercury, Tohatsu, Evinrude, Steyr, Suzuki …

Ante Grgas Tucilo

Ante Grgas Tucilo (Snimio: Mladen Gerovac)

Izabrali smo Yanmar i Hondu kao predstavnike najmodernije tehnologije suvremene brodske modernizacije.

Hondin odnos tehnologije i tržišta objašnjava sales manager generalnog zastupnika Honda marine za Hrvatsku Fred Bobek d.o.o. Ante Grgas Tucilo:

– Hondin mali motor je zračno hlađen dok ih većina ima vodeno hlađenje što znatno komplicira motor. U prosjeku je Honda u tom segmentu lakša za otprilike dva-tri kilograma, što u ovom slučaju iznosi 20 posto težine motora. Onda imamo veći motor za pasare, klasične petmetarske deplasmance – gdje je važno da je motor snažan, što znači da iz jednog konja izvuče maksimum a to je na tržištu 6 KS. Tržište je tu limitirano jer teško je dati kupcu više, a da cijena ostane ispod 10.000 kuna. Honda je tu uvela motor koji  ima novi sistem paljenja, ima dekompresijski ventil koji olakšava paljenje, što je značajno kod starijih korisnika . Osim toga, dodani su gumeni nosači motora, da se dodatno smanji vibracija – objašnjava Ante hrvatsku premijernu Hondu BF 6 koja ima i integrirani spremnik goriva, potrošnju 0,8 l/h. teži 27,5 kg a cijena (sajamska) je 9.390 kn.

Piše i snimio: Mladen Gerovac 

 

Komentiraj

Pin It on Pinterest