Povežimo se na društvenim mrežama

CROATIA BOAT SHOW: Mister Z, Kraljica mora i kralj gumenjak

Tempest

NAUTIKA

CROATIA BOAT SHOW: Mister Z, Kraljica mora i kralj gumenjak

Piše: Mladen Gerovac

Još nisu nastupila neka nova sjajna vremena za mega nautičke sajmove, kakav je na svom vrhuncu bio splitski Croatia Boat Show. Doista je trebalo imati prilično hrabrosti i dosta umješnosti da se ovaj sajam održi na nogama. Pa ga je organizator, sasvim prikladno,  smjestio tamo gdje je prije 18 godina i krenuo – na zapadnu obalu, u njedra nautičkog Splita.

Kraljica mora

Kraljica mora

Tako si je osigurao uvijek živahnu pozadinu nautičkih zbivanja u uvali Baluni, gdje jedriličarski život svakodnevno bruji u klubovima Mornar i Labud i gdje je stalni nautički muving u ACI marini Split. A ono što je najvažnije „rep“ sajma smješten je u istu uvalu, u dvorište tvrtke Nautika centra Nava, koja je tu držala svoju moćnu flotu motornih Beneteaua, impozantnih katamarana Lagoon te nešto Sea Raya. Taj dio sajma privlačio je posjetitelje i lijepim Antaresima te uznositim plemenitašima od kevlara i karbona – jahtama Monte Carlo 70 i 76.

Croatia boat show

Scena koja svjedoči da CBS nije zaboravio biti velik sajam

Počeli smo od „repa“ jer je Nava boats sa svojih 30-ak plovila činio trećinu sajma. No „glava“ sajma bila je kod pomorske benzinske crpke te je počinjala s impozantnim flag ship jedrenjakom Kraljicom mora i flag ship motornjakom  28-metarskom mega-jahtom Benettijem Mister Z, inače osmom u superluksuznoj Benettijevoj Delfino seriji.  Sajam je tako ovdje oživio taj otužni dio grada ispred nesvršenog hotela Marjan, koji odudara od inače poznatog „nema Splita do Splita“ ambijenta.

Mister Z

Mister Z

Zatim je slijedio red Azimuta do 70 stopa, pa red gumenjaka. Među njima, se u „kantunu“ ugnijezdio jedan, rekli bi u Dalmaciji, pravi „cukarin“.  Bila je to brodica – pripadnica velike obitelji modernih napolitanskih guceva, koje je proslavio i s njima veliki posao napravio talijanski Aprea Mare. No, ova je dolazila iz sasvim drugog talijanskog škvera pod imenom – Mimi.

Mima 2

Mima 2

Svaki takav trendy boat ima cijenu s dodatkom na classic, pa i ova simpatična Mimi je „gola“ bez opreme stajala 70.000 eura. A kako se Mimi ponaša na moru – to izlagač ni nama ni kolegama iz Slobodne nije baš bio spreman pokazati. Ali ubrzo smo je ipak prepoznali, pod Mimi se krije zapravo brodica Libeccio 8,5 cabin, često viđana na sajmu u Genovi.

Lomac

Lomac

A onda je opet slijedila jedna poveća ergela rasnih gumenjaka, velikih adrenalinaca, day cruisera čiji luksuz i snaga motora nabijaju cijenu do 230.000 eura.

Trećeg dana sajma malo muvinga donio je dolazak Jeanneaua NC 14, glavnog sajamskog „igrača“ tvrtke Euromarine.

Jeanneau NC 14

Jeanneau NC 14

Camillo i Vittorio Garroni svojim su izvanrednim dizajnom, čistim linijama, elegancijom i suvremenim stilom, uljepšali i splitski sajam, te je ovaj brod – pravi luksuzni apartmana na vodi s terasom i pogledom na more uskoro postao plijenom pažnje a i želje jednog broja posjetitelja.

SACS

SACS

Novi red gumenjaka što se pružao tamo prema Navi i podsjetio nas je na vrijeme od prije 15-ak godina na Salone nautico di Genova gdje je gommone bio kralj. Zapravo, tamo je kralj i danas, jer mu se klanjaju deseci tisuća fanova okupljenih u gommone klubovima kojima je premrežena cijela Italija, a objedinjuje ih i fan-časopis.

Hanse 315

Hrvatska premjera Hanse 315

Hvale vrijedan bio je nastup zastupnika Hanse Yachtsa s impozantnom flotom ovih prelijepih suvremenih jedrilica. Među njima bila je i u Hrvatskoj premijerno prikazana Hanse 315, simpatični obiteljski friendly pocket cruiser, inače već svima poznata kao Europska jahta godine sa dusseldorfskog sajma.

Joker

Joker

CBS smo u kratkom vremenu prešli 20-ak puta. Gumenjaci, jahte, brodice, jedrilice, prošarane s nekoliko modela luksuznih automobila, šatorska nedefinirana ponuda, s izuzetkom tražene francuske bijele odjeće „s Nila“  – sve to je stvaralo šarenu sajamsku gužvicu,  posebno na onom početnom užem dijelu prolaza između šatora i vezova.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh