Povežimo se na društvenim mrežama

Do početka iduće sezone – 800 novih vezova za jahte

Simulacija budućeg gata u Makarskoj

NAUTIKA

Do početka iduće sezone – 800 novih vezova za jahte

U stvaranju uvjeta za razvoj nautičkog turizma najdalje je otišla Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije gdje se gradi najviše suvremenih vezova za jahte. Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević vrlo nam je spremno i u jednom dahu podastro pozamašan plan gradnje suvremenih nautički vezova i njegovu realizaciju na području županije. U Makarskoj je sagrađen novi 240 metara dugi lukobran iza kojeg će se već u prosincu moći smjestiti 110 jahti na vezove s murinzima i opremljene ormarićima s priključcima za struju i vodu. Do kraja godine će se postaviti i gradska javna rasvjeta.

Jelsa, novi vezovi

Jelsa, novi vezovi

Luka Jelsa je dogradnjom 97 metara rive već dobila 20 vezova s priključcima za jahte maksimalne dužine 40 metara i gaza 4,5 m. Ove jeseni počinje druga faza te će do nove sezone biti dovršeno još 15-tak vezova a bit će uređena i plaža. U trećoj, završnoj fazi Jelsa dobiva još 70 metara lukobrana i novo katamaransko pristanište.

Stari Grad na Hvaru također ćr dobiti 330 metara nove rive sa 50 vezova za nautičare. Također se u komunalnom dijelu rekonstruira postojeća riva i gradi 150 metara nove te se produbljuje podmorje – za smještaj još 50 domicilnih plovila uz već postojećih 100.

Pripremni radovi u tijeku su i u samom gradu Hvaru. Radi se o gradnji 50 metara nove rive u zapadnom dijelu luke gdje će biti novo kastamaransko pristanište, dok će se sadašnje, ispred Carpe Diema, osloboditi za nove vezove velikih jahti. Čeka se samo suglasnost lokalne uprave, hvarskog Gradskog vijeća.

Supetar, novi vezovi

Supetar, novi vezovi

Novu nautičku luku dobiva i Supetar na Braču. Početkom listopada počinju radovi na uređenju 204 metra operativne obale. Nova prostrana riva od 4.500 četvornih metara bračkog kamena počinje kod starogradske luke pa se ispred šetnice i Gradskog poglavarstva pruža na zapad, prema hotelskom resortu. Tu će se urediti suvremeni vezovi s murinzima i ormarićima za 40-tak jahti. Završetak se očekuje tijekom lipnja 2016.

Rogač, najstarije mjesto na Šolti, dobiva najnoviju luku. Uz 50 metara produženu i sveukupno kamenom pokrivenu rivu bit će uređeno 25 vezova za nautičare. U unutrašnjem dijelu luke bit će uređeno 80 komunalnih vezova. Radovi bi trebali početi između 15. listopada i 1. studenoga. Upravo se odabire najbolji ponuđač.

Početkom listopada počinje i gradnja novog trajektnog pristaništa Trogir-Soline sa 55 metara operativne obale i 3.500 četvornih metara prostora za ukrcavanje i iskrcavanje, a sadašnji gaz dubine do dva metra produbit će se na 4,5 metra. A na 50 metara nove rive moći će se smjestiti i 2-3 megajahte.

Makarska, novi vezovi

Makarska, novi vezovi

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević navodi kako se plan uređenja i gradnje intenzivno nastavlja. Tako su u 2016. na redu Omiš, te Pučišća i Bol na Braču. Pučišća dobivaju novu nautičku luku sa 30 vezova. U Visu slijedi rekonstrukcija cijele 400 metara duge, rive na kojoj s murinzima i ormarićima za 95 jahti.

Godine 2017. u Krilu Jesenice bit će novo katamaransko pristanište, a brodari dobivaju modernu luku sa 110 vezova za turističke tradicijske jedrenjake. Nove trajektne luke dobivaju i Sućuraj i Drvenik.

– Ukupno imamo 17 spremnih projekata čija je dinamika realizacije predviđena do 2023. godine. Uz pomoć EU fondova mogli bismo to ostvariti puno brže – ističe Maroević.

Spomenimo i i Lučku upravu Dubrovačko-neretvanske županije koja u Stonu priprema 20-tak vezova za nautičare.

Grade se i nove marine. Napreduje gradnja ACI-marine u Slanom, sa 220. vezova. Prema najavama, postoji vjerojatnost da će i Novi Vinodolski napokon dobiti nove vezove za nautičare. Tamo se grade dvije marine – jedna u luci a druga u uvali Muroskva. Marina u gradskoj luci trebala bi imati 220 vezova a marina u Muroskvi 170 vezova u moru. Naime, tvrtka Navicon, koncesionar Muroskve dovršava i odlagalište za 150 brodova u hali i na otvorenom u poslovnoj zoni Novog Vinodolskog. Ta će „suha marina“ imati i servisni centar.

Usporedo s tim radi se i na obnovi osuvremenjavanju postojećih vezova te unapređenju sadržaja u marinama. U tome je najdalje otišao ACI. U tijeku je potpuna obnova ACI marine Pomer, čime će postati jedna od najsuvremenijih marina u svojoj kategoriji, sve ACI marine dobivaju najmoderniji Wi-Fi internetsku vezu, potpuno je obnovljen podmorski dio ACI marine Cres, marina Milna dobila je novi restoran u duhu planske modernizacije ACI sustava …
Piše: Mladen Gerovac, Ilustracije: Splitsko-dalmatinska županija

Izvor: Jutarnji list

 

 

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh