Povežimo se na društvenim mrežama

DUBROVNIK: Krstarenje od zidina i Lokruma do Stona

Jahte pred Dubrovnikom

NAUTIKA

DUBROVNIK: Krstarenje od zidina i Lokruma do Stona

Ako ste već vidjeli sve znamenitosti i zaželjeli ste se skrovitih uvala, lijepih plaža, vidikovaca i konoba u mirnim uvalama – evo nekih savjeta kamo usmjeriti pramac.

Koločep – gužva vikendom

Najbliži je otok Koločep – uvala Gornje čelo okrenuta je prema Dubrovniku, a na sjeveru je Donje čelo. Obje su lijepe i dobra mjesta za kupanje. No vikendom je zbog blizine Dubrovnika gužva pa ih treba izbjegavati. Nisu dobra noćna sidrišta zbog bure i juga, a gust je promet brodova koji dižu valove.

Lopud – pješčana plaža za djecu

Lopud

Plaža Šunj na Lopudu 

Jakljan

Isto vrijedi i za Šunj na Lopudu, inače vrlo lijepu uvalu i plažu s pješčanim dnom. Ovo je odlično mjesto za djecu, jer pličina ide i do 150 metara a zaštićena je od maestrala. Tu su i dva manja ugostiteljska objekta s jednostavnom hranom. Ali previše je ljudi, pogotovo vikendom. Pred mjestom Lopud je vrlo lijepo sidrište, ali je na udaru maestrala koji ljeti zna biti vrlo jak. Ima nekoliko dobrih restorana i pješčanih plaža. Također postoji ugodna pješačka staza do Šunja i lijep je pogled s vrha Lopuda.

Šipan – prekrasna panorama i ribari

Zbog gužve vikendom najbolje je prvog dana poći do Suđurđa na Šipanu. Kada oplovite otočić Rudu otvori se pogled na to malo slikovito ribarsko mjesto. Odavde je najviše dubrovačkih ribara. Prizor kada ribari dižu mreže i prebiru ulov oduševi svakog nautičara.

Tu je i čudesni ljetnjikovac najvećeg dubrovačkog brodograditelja Vice Stjepovića Skočibuhe, iz 16. stoljeća. No, posebnost je unutrašnjost Šipana. Vrijedi se popeti do crkve, koja je ujedno i tvrđava, odakle se vidi cijelo Šipansko polje a sa Sutulije na vrhu Šipana puca prekrasan pogled preko cijelog otoka – tamo lijevo na Lopud i Dubrovnik, naprijed na Mljet i desno na Korčulu. U Šipanskom je polju nekoliko lijepih upravo zato što je ovdje ljeti svježije.

Do istog mjesta možemo doći i iz Šipanske luke. Kada uđete u prolaz između Jakljana i Šipana i okrenete prema luci otvori se prelijepa prostrana uvala s lukom i starim kućama. A prizor koji se pruža s vidikovca iznad Šipanske luke u nautičkoj reviji Motor Boats proglasili su najljepšim na Mediteranu.

Jakljan – kupanje i prenoćište

Jakljan

Jakljan 

Jakljan je prekrasan mali otok iza Šipana, ima lijepu uvalu u kojoj nema puno brodova, dobra je za kupanje i prenočište. Zaštićena je od većine vjetrova osim od „Stončice“ (lokalni sjevero-zapadni vjetar) koja puše obično kada je burno vrijeme. Postoji i mala riva za privez jednog do dva broda.

Kobaš – dobri restorani i vezovi

Posebno otkriće je mjesto Kobaš u Stonskom kanalu na prilazu Stonu. Tu su tri dobra restorana ispred kojih je dvadesetak vezova s murinzima, strujom i vodom. Za sada ovdje nema velike gužve.

Dalje slijede uvale Mljeta, Korčule ili dalekog Lastova.

Stari grad i Lokrum

Lokrum

Plaža na Lokrumu (Foto: Snježana Ivić) 

Na polasku ili na povratku treba prići ispred dubrovačkog Starog grada. To je poseban doživljaj – zidine djeluju puno impozantnije kada se vide iz blizine, s mora.

I kada ste već ovdje, treba pogledati i Lokrum, tradicionalno dubrovačko kupalište. Na otoku je mala riva na koji dolazi turistički brod „Skala“ iz Starog Porta. Tu se može pristati, ali samo da skiper iskrca ljude. Sidrenje nije uputno zbog dubine i stijena. Lokrumska plaža je jedinstvena sa svojim pločastim stijenama. Lokrum je otok legendi, tu je samostan, Mrtvo more i druge zanimljivosti.

Trokut koji čine Lokrum, hotel Excelsior i Dubrovnik sidrište je za velike jahte – tu dolaze celebrity i cruiseri.

Cavtat – privezište na rivi

Može se krenuti i na jug. Svatko tko dođe do Cavtata oduševi se. Lijepa je uvala, ima dobro privezište na rivi, s murinzima za manje brodove, a veći su na sidru. Tu je ljeti uvijek 20-30 velikih jahti koje čekaju svoje vlasnike. Jer, rijetko gdje je veća zrakoplovna luka tako blizu sidrištu kao ovdje.

Na sjevernoj strani je uvala Tiha, povoljna za sidrenje, ali nezgodna po buri, jer dno je pješćano, sidra lako zaoru pa se sidrenjaci zapetljaju.

Piše: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh