Povežimo se na društvenim mrežama

DÜSSELDORF 2017. Svjetske premijere i najbrži brod svijeta

NAUTIKA

DÜSSELDORF 2017. Svjetske premijere i najbrži brod svijeta

 

Iz Düsseldorfa Mladen Gerovac

Najveći svjetski kopneni sajam mora, brodova i zabave na vodi, düsseldorfski Boot ni ove godine nije iznevjerio svoj rastući broj poklonika. Punih devet dana sajma blizu 250.000 posjetitelja tutnjalo je kroz 17 golemih sajamskih hala ispunjenih proizvodima i  svakovrsnom ponudom 1800 izlagača iz 70 zemalja svijeta.

Bavaria E40

Bavaria E40 (Snimio: Mladen Gerovac)

Predstavnici Hrvatske – samo jedan brodograditelj

Među tridesetak naših izlagača najviše je bilo ronilačkih centara i iznajmljivača brodova, te predstavnika 5-6 marina, a od brodograditelja – nažalost samo jedan.

No, središnjica cijelog ovog nautičkog velezbivanja i povezivanja  na sajmu što se hrvatskog Jadrana i našeg nautičkog turizma tiče bio je izložbeni prostor  Hrvatske turističke zajednice, koja je nastupila pod geslom Kroatein Voller Leben – Hrvatska – puna života, ali i svega ostaloga što taj život čini: okusa, otoka, priča, avantura, događaja i nadasve – gostoprimstva.  I naravno, ACI sa svojim sustavom nautičkog turizma i jedinstvenim lancem od 22 marine.

Bavaria C57

Bavaria C57 (Snimio: Mladen Gerovac)

Düsseldorfski Boot i ove je godine bio najpogodnije vrijeme i mjesto za lansiranje svega novoga u nautici, a posebno svjetskih premijera novih brodova.

Svjetske premijere na sajmu

Vrijeme zato što je baš sada, kada najviše nedostaje topline i kada brodovi miruju na zimskom vezu tamo na jugu u marinama, najpotrebnije dočarati toplo ljeto – da se lakše prebrodili zima i dočeka vrijeme ponovnog užitka  u brodu, moru, suncu i plovidbi. A Düsseldorf zato što si je ovdašnji sajam izborio mjesto gdje se zbog prestiža  jednostavno mora doći i prikazati

Cigarette Marauder

Cigarette Marauder (Snimio: Mladen Gerovac)

ono najbolje što se ima. Cijeli spektakl počeo je još za Novu godinu, kada su Rajnom iz Rotterdama počele stizati goleme jahte da bi ih snažni kranovi i transporteri, na čelu sa 500 tonskim Big Williem koji se ne libi sa svojim golemim kotačima zagaziti u ledenu Rajnu, prebacili do sajamskih hala.

Tako su posjetitelji mogli uživati u mega Princessu od 30 metara, u svjetskim premijerama Dufoura 63 Exclusive, Bavarije C57, Hansea 675, Contesta 67CS, Baltica 67, Steelera NG 57 S, Preshinga 5X … A posebno u ergeli Cigarette Racing tima čiji najbrži vodeni predator na svijetu – Cigarette 50 Marauder s dva moćna stroja od po 1550 konja postiže maksimalnih 123 čvora odnosno 225 kilometara na sat i čija je osnovna cijena 1.570. 900 eura.

Cigarette motori

Cigarettini motori (Snimio: Mladen Gerovac)

No, posebna vrijednost düsseldorfskog sajma je u tome što ga je posjetilo mnoštvo djece i to ne samo u pratnji roditelja, već organizirano u velikim skupinama. Čitavi razredi školske djece smjenjivali bi se svakodnevno tijekom cijeloga dana. Djeca su u pratnji nastavnika slušala predavanja o moru i brodovima te nagnuti nad mikroskopima učili o biologiji mora. Djeca bi terenirala veslanje na dasci ili bi se jednostavno igrala na improviziranoj prirodnoj trim stazi. I umjesto da se sudaraju autićima u luna parku, evo ih ovdje u sajamskom bazenu na optimistima – pod vjetrom iz ventilatora  svladavaju prve jedriličarske vještine i osvajaju

Najbrži na svijetu (Snimio: Mladen Gerovac)

Najbrži na svijetu (Snimio: Mladen Gerovac)

svoje prve metre samostalne plovidbe. Među njima ima zasigurno i onih koji već sada s djedovima, bakama i roditeljima ljeti plove i debelim morem, a mnogi od njih će već za desetak godina samostalno ploviti jadranskim rutama i uživati u našim marinama.

Pivnice i liker od 98 trava

Treba znati i to da cijeli Düsseldorf živi za Boot  i da se na mnogo mjesta i izlagači i posjetitelji mogu opustiti na kraju zamornog sajamskog dana.  Mnogi stariji posjetitelji već dobro znaju takva mjesto, a posebno drevni Braurei (pivnicu) Schumacher u Oststrasse, gdje se može uživati uz

škola jedrenja

Škola jedrenja na nautičkom sajmu u Düsseldorfu (Snimio: Mladen Gerovac)

Kinderland na nautičkom sajmu u Düsseldorfu (Snimio: Mladen Gerovac)

Kinderland na nautičkom sajmu u Düsseldorfu (Snimio: Mladen Gerovac)

Mala škola biologije mora (Snimio: Mladen Gerovac)

Mala škola biologije mora (Snimio: Mladen Gerovac)

buncek, kotlete i pečenice sa zeljem i krumpirom i, naravno, uz pivo u dostatnim količinama po starom domaćem receptu iz 1838. A onima koji žele ostati u morskom ugođaju preporučujemo Fishhaus u Berger Strasse i posebno specijalitet kuće Scholle „Finkenwerder Art”  mit Salzkartoffeln und Salat, što će reći – prženu ribu lists kuhanim ili prženim krumpirom i vrlo bogatom i ukusnom miješanom salatom.

I ne zaboravite na nešto što ima samo u Düsseldorfu. Kada prolazite Altstadtom, odnosno starim gradom zastanite u ulici Flingen zastanite u birtiji Haus zum Helm naručite  domaći liker od 98 trava killepitsch. Trgnite ga onako s nogu i krenite dalje.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

 

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh