Povežimo se na društvenim mrežama

FOTO I VIDEO: Brodovi godine i svjetske premijere brodova u Düsseldorfu 2018.

Dusseldorf 2018. Sun Odyssey 440 obiteljska jahta godine

NAUTIKA

FOTO I VIDEO: Brodovi godine i svjetske premijere brodova u Düsseldorfu 2018.

European Yachts of the Year 2018,  European Powerboats of the Year 2018,  svjetske premijere brodova, Nagrada SEAMASTER za francuskog solo jedriličara i rekordera u jedrenju oko svijeta Francoise Gabart

Priredio: Mladen Gerovac

Već 15. godinu zaredom u organizaciji izdavačke kuće Delius Klasing Verlag i düsseldorfskog sajma nautike Boota na sajmu su proglašene  European Yachts of the Year (jahte na jedra godine),  a 12. puta i European Powerboats of the Year (motorni brodovi godine).

Od sedamdesetak novih modela, koliko ih europska brodogradilišta svake godine izbace na tržište samo ih 15 ima šansu da dobije ovo prestižno europsko priznanje, a na kraju bude proglašeno pet  jedrilica i pet motornih brodova u svojim kategorijama.

Sve je počelo kao i dosad formiranjem nautičkog novinarskog žirija iz 12 vodećih europskih sailing magazina i devet motorboat magazina – iz Italije, Španjolske, Austrije, Njemačke, Francuske, Engleske, Švicarske, Nizozemske, Danske, Finske, Švedske i Norveške.  Zatim je uslijedila prva runda izlučnog natjecanja koja je završila sredinom rujna u francuskom La Rochelleu izborom odnosno nominacijom 15 kandidata za europski brod godine.

Druga runda održana je tijekom listopada u Port Ginsti kod Barcelone, u kojoj su nautički novinari testirali nominirane brodove prešavši ukupno oko dvije tisuće milja. U glasanju za brod godine niti jedan član žirija nije smio dati glas brodu odnosno brodogradilištu iz svoje zemlje.

Europski brodovi godine na kraju su proglašeni na velikoj svečanosti Flagship night u subotu navečer, prvog dana sajma, kada su im i uručenja ta najviša europska priznanja, koja su zbog svoje tradicije nazvana Oscarom europske brodske industrije ili nama bližim rječnikom – Oscarom europske male brodogradnje. Ti su brodovi s ponosom na svojem pramcu za cijelo vrijeme sajma s ponosom nosila oznake ovog najvišeg europskog brodskog odličja.

Brodovi pobjednici jedrenjaci – European Yacht of the Year za 2018. godinu su:

Laureati među motornjacima – European Powerboats of the Year za 2018. godinu su:

  • u kategoriji malih brodova do 25 stopa – Bella 620 Cabin
  • u kategoriji do 35 stopa – Apreamare Gozzo 33

Ove je godine na svečanosti Flagship night dodijeljena i specijalna nagrada za sportski pothvat na vodi, odnosno moru. Nagrada se zove SEAMASTER a dobitnik  je 34-godišnji francuski solo jedriličar Francois Gabart, koji je postavio novi (klikni) svjetski rekord u samačkom jedrenju oko svijeta. Krajem 2017. sam je objedrio svijet za samo 42 dana, 16 sati, 40 minuta i 35 sekundi, što je brže za čitavih šest dana od prethodnog rekorda. Gabart je jedrio u 30-metarskom trimaranu Macif.

To što je jedan Francuz iz plejade mnogih francuskih jedriličara adrenalinaca i jedna od glavnih razlika pariškog sajma nautike i dusseldorfskog Boota. Dok se u pariškim sajamskim halama njeguje kult adrenalinskih vodenih sportova kroz daskanje na obrnutim snažnim vodenim slapovima, brzinskim utrkama kajaka, masovnim susretima s proslavljenim oceanskim jedriličarima i masovnim natjecanjima Stand up paddle na zimskoj hladnoj Seini, ovdje u Düsseldorfu puna se pažnja posvećuje djeci – budućim nautičarima na Jadranu i drugim morima svijeta.  Svaki dan na sajam organizirano dolazi mnoštvo djece ili sa školom ili u pratnji roditelja: slušaju predavanja o moru, o njegovoj biologiji nagnuti nad mikroskopima, uče veslanje na dasci, na kajaku ili kanuu  na stotinjak metara dugoj „rijeci“ kroz  „divlju prirodu“, tu, nedaleko „hrvatskog kvarta“ u Hali 13.

Düsseldorf  2018. ostat će zapamćen i po brojnim novim modelima i svjetskim premijerama svih vrsta plovila, od kojih neke donosimo u galeriji fotografija.

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh