Povežimo se na društvenim mrežama

Franković: Sorkočević donosi Dubrovniku marinu s 5 sidara

mato franković

NAUTIKA

Franković: Sorkočević donosi Dubrovniku marinu s 5 sidara

S Matom Frankoviće, direktorom ACI marine Dubrovnik razgovaramo i kao s novoizabranim saborskim zastupnikom u njegovu uredu na Markovom trgu između dvije sjednice Hrvatskog sabora.  Naglasak je naravno na ljetnikovcu Sorkočević.

ACI Marina Dubrovnik ima nešto što nitko drugi nema?

Prije svega, naša marina ima jedan suživot s prirodom, ima preko 10.000 četvornih metara zelenih površina i velike parkove. Nalazi se u području zaštićene prirodne vrijednosti u neposrednoj blizini Omble, najkraće rijeke na svijetu.  ACI marina Dubrovnik jedna je od preteča nautičkog turizma u Hrvatskoj. Počela je s radom 1971. godine kada je i obnovljen i ljetnikovac Sorkočević. To je i danas jedina spomenička građevina na području Dubrovnika koja ima građevinsku dozvolu i uporabnu dozvolu za hotelsko-turistički objekt.

Bilo je to drugo zlatno doba ljetnikovca Sorkočević?

Da, najveći i najbolji restoran u Dubrovniku bio je upravo restoran Sorkočević u marini – s velikom terasom i živom glazbom. Kažu mi stari konobari koji su radili u tom restoranu, da se ovdje prodavala najveća količina jastoga koja bi se prodala u jednom danu u Dubrovniku. Svi ugledni ljudi koji su dolazili u grad uvijek su navraćali u ljetnikovac Sorkočević. On je imao i mogućnost smještaja u 15 apartmana. Uz to je imao i prekrasnu salu fresaka, koja je uvijek ostavljala bez daha ljude koji bi to vidjeli.  I služila je kao svadbena dvorana. Većina mojih zaposlenika u marini starije dobi vjenčali su se upravo u toj dvorani.

Što marina dobiva s ovom obnovom dvorca?

Prije svega da bi se ACI uspješno nominirao za podršku EU u obnovi taj objekt ne može biti isključivo komercijalnog sadržaja. Međutim, posjedovanje jednog tako jakog objekta daje mogućnost nominacije za kulturni sadržaj koji će ujedno služiti i u turističke svrhe. Dakle, ACI će obnoviti i salu fresaka, urediti će i parnu kupelj, ali će isto tako imati i mogućnost otvoriti izvrsni restoranski objekt te smještajne kapacitete. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da se u tom ljetnikovcu spavalo i uživalo. I trebamo mu vratiti upravo u tu svrhu da se u njemu i spava i uživa i da se prisjeća povijesti.

Već 2009. kad sam došao postavio sam sebi plan razvoja ACI marine Dubrovnik u tri glavna segmenta: radni, hotelski i nautički.  Što se tiče dizanja plovila očekujemo ovih dana početak investicije od 14 milijuna kuna za gradnju dvaju bazena travel lifta, s uvođenjem novog travel lifta nosivosti do 160 bruto tona dizalice kakve sada nema od Ulcinja do Šibenika. Taj segment ćemo ispuniti do ljeta 2017. Drugi, hotelsko-turistički segment oplemenit će marinu i dići kategoriju na  5 sidara. U ovom trenutku ona to ne može jer nema hotelski kapacitet u neposrednoj blizini.  Treće, za razvoj nautičkog dijela postigli smo da u prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije uđe proširenje ACI marine Dubrovnik za dodatnih 45 vezova za mega jahte.  I kad bi se ti svi segmenti ostvarili do kraja imali bi najbolju marinu na Mediteranu i usudio bih se reći – jednu od najboljih na svijetu.

Svjetska destinacija Dubrovnik dobiva svjetsku marinu?

Najveći broj hotela s 5 zvjezdica na najmanjoj površini nalazi se upravo u gradu Dubrovniku. Uskoro počinje i velika investicija – izgradnja Golf parka na Srđu. To je sve komplementarno: visoko platežni gosti moći će u ACI marini vezati svoje mega jahte duge 40, 50 i 100 metara, spavati u ekskluzivnom Sorkočeviću i ujutro igrati golf na Srđu. To je ono kako mi zamišljamo turizam u Dubrovniku. Znači ne turizam koji se temelji na tisućama gostiju i brojenju glava, nego na visokoj kvaliteti ponude.

Piše: Mladen Gerovac

Fotografija: osobna arhiva Mate Frankovića

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh