Povežimo se na društvenim mrežama

HGK: Prvi smo u svijetu po broju aktivnih čarter plovila

Grand Soleil 46 LC

NAUTIKA

HGK: Prvi smo u svijetu po broju aktivnih čarter plovila

Nijemci su po broju dolazaka u naš Jadran donedavno neprikosnovene Austrijance

Branimir Mađer, viši stručni savjetnik u HGK

Branimir Mađer, viši stručni savjetnik u HGK

Kakva je pozicija Hrvatske u europskom čarter tržištu, pitali smo Branimira Mađera, višeg stručnog savjetnika u HGK, koji ujedno brine o Udruženju čarter tvrtki što djeluje pri HGK, ili kako se to stručno zove – Udruženju pružatelja usluga smještaja na plovilima.

– Nijemci su izbili na prvo mjesto po čarter dolascima na naš Jadran – kaže Mađer. Donedavno su vodeći bili Austrijanci, ali Nijemci su ih prešli i broj njihovih dolazaka i dalje raste. Uz to, Hrvatska prednjači po broju čarter brodova – ukupno imamo 3.500 aktivnih plovila koja se iznajmljuju. Po tome smo ispred i Grčke i Turske i Italije. I taj je trend u porastu, s tim da je prošle godine prvi puta u ponudi bilo više jahti nego brodica.

Što, osim prelijepog mora i sunca tome pogoduje?

Prije svega blizu smo glavnim europskim nautičkim tržištima, tehnologija je učinila da se plovilima puno jednostavnije upravlja, a HTZ je u posljednje vrijeme ponovno pojačao promociju nautičkog turizma. Tako je prvog dana nautičkog sajma u Parizu zajedno s nama održao vrlo uspjelu radionicu a slična je u planu za 5. ožujka za koju imamo već prijavljenih 12 kompanija. Popularnosti čartera sve više pridonosi i tehnologija, jer je plovilima sve jednostavnije upravljati. Osim toga 80 posto bukinga obavlja se preko inozemnih agencija, sve se radi on line, internetom, prošlo je vrijeme prodaje po sajmovima sa sajamskim popustom, kaže Mađer.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh