Povežimo se na društvenim mrežama

Hrvatski jaht čarter među vodećima u svijetu

Sidrište mega jahti Hvar

NAUTIKA

Hrvatski jaht čarter među vodećima u svijetu

Kako bi snimili aktualno stanje u hrvatskom jahting čarteru obratili smo se jednom od njegovih najboljih poznavatelja Branimiru Mađeru. Evo te „snimke stanja“.

-Posljednjih nekoliko godina Hrvatska se pozicionirala kao vodeća jaht-čarter destinacija na svijetu s daleko najvećom ponudom čarter plovila – kaže Mađer.  Tako se čarter pretvorio u svojevrsnu perjanicu hrvatskog turizma i za konkurenciju postao nedostižan uzor.

Za provjeru aktualnog stanja poslužili su nam podaci najvećega svjetskog rezervacijskog sustava za jaht-čarter  „Booking Managera“, koji je  inače proizvod zagrebačke tvrtke MMK Systems.  Budući da „Booking Manager“ obuhvaća gotovo 90 posto hrvatskog i tek nešto manje posto udjela u europskom i svjetskom tržišta iznajmljivanja plovila njihove podatke možemo smatrati vjerodostojnima.

Branimir Mađer

Branimir Mađer / Foto: Mladen Gerovac 

Prema tim podacima hrvatski čarter  u prvih pet mjeseci bilježi 26 posto rasta u odnosu na isto razdoblje lani. Po tome su bolji jedino Talijani. Njihov je rast  gotovo 38 posto,  ali pritom treba znati da je u Italiji ponuda čarter plovila  tri puta manja nego u Hrvatskoj. Istodobno, naši najveći konkurenti Turci i Grci bilježe veliki pad jaht-čartera: Turci oko 50 oko, a Grci oko 30 posto pada u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje. Posebno je dramatično stanje u Turskoj gdje je potražnja tako drastično pala da pojedini brodovi u čarteru neće ostvariti niti jedan najam.

Promatramo li prosječne cijene tjednih najmova čarter plovila, Hrvatska je u samom vrhu čarter odredišta, uz napomenu da se kod hrvatskih čarter tvrtki ove godine nisu mijenjali prosječni udjeli popusta i provizija koji su, kao i lani, ostali na 19 odnosno 16 posto.

Kakav će biti ostatak sezone?

– Prema trenutnim rezervacijama  nastavit će se trend rasta iz predsezone,  ali  zbog ograničenih kapaciteta neće biti toliko velik kao u predsezoni.  No, treba reći da je ovogodišnjem rastu prije svega uzrok stanje (ne)sigurnosti u Turskoj i Grčkoj, pa će velik broj nautičara za svoj odmor izabrati Hrvatsku kao sigurnu destinaciju – zaključuje Mađer.

Bili bi naravno svi puno sretniji da je ovaj rast posljedica sustavne državne politike prema nautičkom turizmu, a ne posljedica stanja po onoj narodnoj:  „Dok  jednom ne smrkne, drugom ne svane“.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh