Povežimo se na društvenim mrežama

MARINA PUNAT U DÜSSELDORFU 2018. Što je novo

NAUTIKA

MARINA PUNAT U DÜSSELDORFU 2018. Što je novo

Iz Düsseldorfa Mladen Gerovac

Obilazimo štand Marine Punat, koji je neprekidno opsjednut posjetiteljima. Do direktorice Marine Renate Marević doista je teško doći. Ili je vani na nekom poslovnom sastanku ili ima poslovni susret na štandu. Uspjeli smo se ugurati 15 minuta prije dolaska predstavnika ADAC-a.

Dusseldorf 2018, Marina Punat

Štand, posada i gosti marine Punat na nautičkom sajmu u Dusseldorfu 2018.

„Da ovog trenutka dođete u marinu Punat”, veli direktorica Marević, “zatekli biste gradilište. Mijenjamo preostali dio hidrantskog voda, dosta je dugačak – od pola marine pa sve do škvera. Veliki su to radovi, raskopali smo cestu, položili cijevi, ali završit ćemo najkasnije do kraja veljače. Ove sezone naše će goste dočekati bazen od 100 kvadrata, korištenje je uključeno u cijenu vezu, gosti marine imaju i popust za korištenje ležaljki. Također smo dovršili wellness u predivnom ambijentu hotela Kanajt, u okružju maslinika i mediteranskih vrtova, sa četiri saune, jacuzzijem, toplim klupama, tuševima – prava relax zona. Tu je i novi salon za uljepšavanje, masažu, tretmane lica i tijela .”..

Novost čeka i one koji vole život na vodi i romantiku broda, ali nisu su im krstarenje i plovidba prezahtjevni. Za takve goste na zadnjoj rivi u marini vezat ćemo i ukotviti plutajuću kućicu – brod – bungalov sa dvije sobe, dnevnim boravkom i svim komforom za obitelj s djecom. Na raspolaganju će im biti i gumenjak za izlete. Taj plutajući bungalov ponuđen je ovdje na sajmu i u nagradnoj igri.

FRenata Marević, Marina Punat

Renata Marević, direktorica Marine Punat

Marina Punat oduvijek je poznata i po svojim regatama. Sezonu tradicionalno otvara Open regata Croatia Cup, koji se ove godine održava 25. i 26. svibnja na već odavno poznatoj ruti: Punat – Kormat – Galun – Punat.  Zatim slijedi 27. do  31. 5. Alpe Adria Sailing Week za klase One design i Open.

–        Ove godine kreće jedno novo uzbudljivo natjecanje pod jedrima. To je navigacijska Open regata pod nazivom Alpe Adria Challenge koja će se od 9. do 14. lipnja održati na relaciji Marina Frapa – Marina Punat. Upravo danas ovdje na sajmu u 17 sati imamo dogovor s predstavnicima Yacht kluba Austrija   – veli Renata Marević.

Evo, upravo stiže i predstavnici ADAC-a, a direktorica Marević još nam je samo stigla najaviti velike radove koji počinju odmah poslije sezone, u listopadu na obnovi svih građevina u marini, koje su sagrađene još tamo 1970-tih i 80-tih godina.

Aplikacija Krešimira Žica Marina Cloud došla do Indonezije

Domišljata implementacija tehnologije Cloud u Marini Punat, svojevrsne informatičke platforme upravljanja marinom koja povezuje vlasnike brodove s raznim dobavljačima usluga, koju je razvio Krešimir Žic, u mnogome je pridonijela da ta marina stekne dodatne poene koji su joj kroz Nautičku patrolu Jutarnjeg lista prošle sezone priskrbili naslov najbolje i pripadajući trofej – Zlatno sidro.

Krešimir Žic, Marina Cloud

Krešimir Žic, kreator informatičkog modela i aplikacije Marina Cloud

–        Korijeni ove IT tehnologija sežu još u 2004. godinu. Nakon što sam profesionalnu karijeru započeo kao dizajner mikroprocesora za Intel odnosno za Compaq, vratio sam se u Punat i krenuo voditi obiteljsku firmu kao direktor marine i jedno vrijeme kao direktor grupe. No, ostala mi je ta jedna IT komponenta: uvijek sam imao srce nautičara, ali i mozak inženjera – priča  Krešimir Žic u kratkom predahu između dvije prezentacije Marina Clouda na sajmu u Dusseldorfu. Tako smo od samih početaka krenuli razvijati neku svoju vlastitu aplikaciju posebno u ono vrijeme kada na tržištu nije bilo baš  nekakvih pravih platformi za upravljanje marinama.

Uglavnom, Krešo Žic je prvo napravio aplikaciju za sebe, pa su došli  prijatelj i znanci „daj napravi i meni“, sve dok se Krešo nije okuražio i krenuo s prezentacijama po raznim konferencijama i skupovima. Konačnu ozbiljnu odluku donio je 2014. na jednoj takvoj konferenciji u Istambulu pa je u siječnju  2016. aplikacija probno krenula u marini Punat.

–        Odradili smo cijelu sezonu i moram priznati da nije bilo nikakvih problema, ali bilo je dosta onda stresa i uzbuđenja, jer sve je bilo novo. Već 2016. krenuli smo na prezentaciju na najvećem svjetskom sajmu nautičke opreme – METS u Amsterdamu. Ispipavali smo interes tržišta i  – interes je bio ogroman! Odradili smo nekih 60 do 70 uspješnih aplikacija i ostvarili nekoliko konkretnijih dogovora i ugovora. Krenuli smo s velikom francuskom marinom, pa s jednom  nizozemskom … Dobili smo nagradu kao Oracle cloud first rješenje – kao najbolji Oracle cloud partner u regiji i sve se počelo relativno brzo razvijati, priča Krešimir Žic. Stigli smo i do Indonezije. Ugovaramo tamo s jednim partnerom zastupstvo i mislim da ćemo uskoro imati dvije marine.

Digitalna transformacija marine

Žicov Marina Cloud tako sad već ima ozbiljne reference. Velik interes je bio i na sajmu u Düsseldorfu.  Krešo je u dva dana odradio, kako kaže, petnaestak kvalitetnih prezentacija. U Hrvatskoj se već sedam firmi vrti na Marina Cloudu a očekuje se da će ih u predstojećoj sezoni krenuti 10 do 12:

– Naša poslovna strategija nema za cilj napraviti samo managment softwer za mašine, mi se bavimo digitalnom transformacijom marina.Pokušavamo iskoristiti IT tehnologiju za unapređenje poslovnih procesa marine i na određenom smo načinu pionir na tom području.  Krenuli smo s nizom senzora koje ugrađujemo u brodove i povezujemo s marinom što omogućuje dojavu o stanju bateriji, opasnost od požara, detekciju kaljužne pumpe, opasnost od zagađenja mora, potapanja plovila ..

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh