Povežimo se na društvenim mrežama

MEGA JAHTE U JADRANU: Ploveće vile, dvorci i muzeji

Standarte

NAUTIKA

MEGA JAHTE U JADRANU: Ploveće vile, dvorci i muzeji

I ovoga ljeta Jadran je ugostio mega jahte svjetskih milijardera. Neke od njih dolaze već godinama. Ruski milijarder i vlasnik engleskog Premier-ligaša nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič opet je ovdje sa svojom skupocjenom jahtom Eclipse, poznatom po izuzetnim zaštitnim sustavima od napada terorista. No, o njegovim se jahtama dosad najviše pisalo, zato evo nekih posebnih, u punom smislu riječi – ekskluzivnih.

Što u svojoj utrobi kriju te ploveće vile i dvorci čija se vrijednost mjeri na stotine milijuna eura? Tko i kako udovoljava morskim željama tih ljudi koji ne znaju za bijedu i krizu?  Zavirili smo u njihova ploveća carstva i evo kakva sve čuda kriju u svojoj raskošnoj, skrovitoj i dobro čuvanoj utrobi.

 Standarte – ploveći Ermitage

Mašta bogatih jahtaša sve je neiscrpnija. A umijeće i spremnost brodograditelja prate je u stopu. Samo je važno da maštovitost kupca bude potkrijepljena s dovoljnom količinom novca. Tako morima danas plove prava košarkaška igrališta, kino dvorane, kazališta, čitavi haremi, turske kupelji u crnom mramoru, a raskošnim plovećim vilama nema broja. U novije vrijeme zaplovile su i umjetničke galerije i čitavi muzeji. Art deco je postao omiljeni stil u čijem okruženju vole uživati bogati jahtaši.

Nedavno se toj sve većoj art-floti priključio i jedan Ermitage, muzej iz St. Petersburga, poznati carski Zimski dvorac. I to smješten u neveliku jahtu, dugu samo 37 metara. Radi se o tipskom brodu Velvet 37, djelu talijanskog brodogradilišta Tecnomar iz Viareggia, koje se specijaliziralo za takozvani potpuni custom. To znači da od broda ostaje samo naval-konstrukcija, a sve ostalo gradi mašta naručitelja. Zato se ovo više i nije običan, već extreme custom. A posebna je umjetnost sve to smjestiti u korito koje mora ploviti sigurno, brzo i daleko.

Nautički darovi, nautički šopingVeliki mag zadovoljavanja svih tih, najblaže rečeno, neobičnih želja u Tecnomaru zove se Maurizio Magri. On je komercijalni direktor i ima najteži zadatak: bogatog naručitelja uvjeriti da oni mogu – sve. Što god zažele to će i dobiti. Zato Maurzio Magri iza sebe ima čitavu vojsku stručnjaka – od povjesničara umjetnosti, arhitekata, dizajnera, slikara, kipara i restauratora, do klesara, zlatara, stolara, tapetara, keramičara, i naravno vrhunskih poznavatelja najsuvremenije brodskih pogona, elektronike, navigacije i komunikacije. Rijetko ga se može naći u sjedištu firme u Viareggiju, najčešće putuje kamo god naručitelj to zaželi, da pronikne u njegove najskrovitije želje i uvjeri ga da nema neostvarivog. U igri su milijuni eura. Imao sam priliku razgovarati s maestrom Mauriziom Magrijem

– Posao uvijek počinjemo tako da klijentima pokazujemo neke postojeće projekte, fotografije i crteže, tako da može odlučiti između ponuđenih stilova brodova – priča Magri. Tada slijedi izbor drveta, tkanina i ostalih materijala. Ako treba odlazimo vidjeti uživo što se od nas očekuje, tako da dizajner može napraviti crteže. Potom izrađujemo  konkstrukcijske slike za svaki prostor na brodu posebno – salon, spavaonice, kupaonice… U hodu se odlučuje o vrsti mramora, stakla, dekoracijama…

Standarte Blagovaonica sa stolom za šest osoba

Tako je bilo i s vlasnikom plovećeg Ermitagea, Rusom milijarderom, koji je svoju jahtu nazvao „Standarte“. Magri će ovog klijenta, čija je vruća želja bila da zaplovi u Ermitageu, nazvati posebnim čovjekom, ljubiteljem ruskog carskog Empire styla. Zaželio je da brod bude posebne crvene boje i da na pramcu ima heliodrom. Bilo je to najlakše ostvariti. A ostalo je bilo vrlo vrlo zahtjevno umjetničko djelo.

– Budući je vlasnik od nas tražio da surađujem s njegovim arhitektom kako bi se kreirale drvene i mramorne kreacije u Empire stilu. Klijent nam je pokazao slike arhitentonske konstrukcije i skulptura koje trebaju inspirirati naš rad. Tada nas je pozvao u svoj dvorac u St. Petersburgu da bismo dobili nove ideje za njegov brod – priča Magri.

Ali svemu tome prethodila je opsežna studija. Jer valjalo je znati: taj se neoklasicistički stil pojavio za Napoleona da bi veličao Francusku i carstvo. Car je osobno posjećivao umjetnike i obrtnike tekstila, porculana i namještaja, kako bi ih potaknuo da uzrađuju takve predmete, služeći se simbolima i idejama Rimskog carstva. Carska je Rusija vrlo spremno preuzela stil i iskoristila ga za proslavu ruske pobjede nad Napoleonom, za što je bez ustezanja također angažirala francuske obrtnike i umjetnike. Stilu nije odolio ni Staljinov komunizam, pa se arhitektura njegovoga doba naziva i Staljinov Empire style. Tako se eksponati iz carske i komunističke Rusije dospjeli u muzej Ermitage, a odatle su njegove replike posredstvom Magrija i njegove ekipe dospjele i na jahtu „Standarte“.

– Dakle, nastavlja priču Maurizio Magri, osoblje brodogradilišta pregledalo je sve povijesne dokumente i analize o Empire stilu, pa smo, zahvaljujući našim drvodjelcima i tapetarima mogli po prvi puta u povijesti na jednom brodu reinkarnirati tu magičnu atmosferu…

Standarte Carska postelja u glavnoj spavaonici

Na stolicama, sofama je Versaceov tekstil. Versaceove su i zavjese i presvlake na krevetima. Interijeri su u mahagoniju, na podovima je tkanina moquette, u kupaonicama je mramor sa zlatnim intarzijama. Skulpture koje krase glavni salon i kino dvoranu također su od mramora. Sve  dekoracije i umjetnički predmeti na brodu izrađeni su ručno.

Upravo to obilje teškog namještaja, dekoracija i mramora bio je za graditelje najveći problem. Sve je to prikladno za dvorac, pa i za kuću, ali nikako ne i za brod. Ali, naval-arhitekt riješili su i ovu specijalnu formulu brodskog statičkog momenta. Zakinut je bio jedino kapetan broda, čije je radno mjesto golemi salon-muzej sasvim primaknuo vjetrobranu kormilarnice.

Tip uređenje broda „Standarte“ sasvim je u opreci s najnovijim kompjutoriziranim sustavom  koji u potpunosti upravlja svime na brodu. To je tzv. Crestron systems za kontrolu svih funkcija – od pogona do TV-a i rasvjete. Opreku nosi, namjerno ili slučajno, i ime broda. „Standarte“ je naziv jednog moskovskog studija, koji se također bavi brodskim projektima, i talijanskog progresivnog hard-rock banda.

I na kraju, koliko traje gradnja takve jahte, koliko sve to košta i imali li mušterija:

– Počinjemo sa 3.775.000 eura za Velvet 83, a na drugom je kraju 20.500.000 eura za jahtu tipa Nadara 49 triple. Gradnja traje do godinu dana. (Snimci: Tecnomar i Mladen Gerovac) Više fotografija pogledajte na web stranici Tecnomara ili u fotogaleriji na kraju ove teme.

 Spirit of Salima

Spirit of Salima na vezu u La Speziji

I za vlasnika Velveta 35, jahte posebne zelene boje metalnog sjaja, Maurizio Magri će reći da je to jedan „veoma poseban čovjek“.  Na žalost, vlasnik nije više među živima, ali dospio je ipak uživati u ostvarenju svoje ploveće remek-zamisli. Porijeklom je bio Talijan iz Udina, a zapravo je francuski Marokanac, strastveni kolekcionar umjetnina, s posebnom ljubavi prema Salvatoru Daliju i Reneu Lalliqueu, pa brod obiluje njihovim djelima.

No, bio je zaljubljen u jednu prelijepu Afrikanku, pa je brod ujedno bio i oda strasne ljubavi prema njoj, te je jahti i dao ime – Spirit of Salima. Tako su se tu stekli mnogi čudni predmeti s raznih strana svijeta – u salonu dva roga od nosoroga, svaka kabina na brodu ima za temu jednu afričku životinju.

No, nije to bilo bez reda. Dizajner stakla Rene Lalique u stilovima art nouveau i art deco, poznat je po izradi parfemskih bočica, dragulja, svijećnjaka, satova. A posebno po zidu od svjetlećeg stakla i staklenim stupovima koje je napravio za brod SS Normandie, francuski prekoocenaski linijaš koji 1932. bio najveći i najbrži brod na svijetu.

Spirit of Salima Golemi salon Salime – pogled prema pramcu

Istodobno, Salvador Dali obožavao je Afriku i njene životinje – ocelot, divlja mačka – vrsta obojenog leoparda bio mu je kućni ljubimac, slikao je slonove, tigrove i žirafe, a opčinjen je bio nosorozima koje je smatrao prisustvom Boga na zemlji. Zapravo, fascinirao ga je rog nosoroga. Bio je to za njega simbol božanske geometrije, jer ti rogovi „rastu prema logaritamskoj spirali“. Ekscentrik Dali smatrao ih je simbolom čednosti i vezivao za pojam Djevice Marije, pa otud i njegove skulpture poput one Nosorog odjeven u čipku. Tako je Spirit of Salima pravi ploveći muzej.

U reljefima i intarzijama dominira ebanovina i metal art decoa. Kvake su izrađene od kljova vepra. Sa zidova spavaonica i uzglavlja postelja prijete tigrovi i pantere, stupaju slonovi i žirafe. Na podovima su svileni sagovi iz Kine i Perzije. Sve su kupaonice u mramoru, krase ih golemi i raskošni svijećnjaci. Strop salona izrađen je u drvu limuna, dok su zidovi od drveta palme. Od palmina drveta je i blagovaonički stol u salonu, s ukrasima od sedefa. Umjesto običnih nogu, ploču stola drže četiri  ženske figure od poliranog čelika, djelo umjetnika brodogradilišta Tecnomar.

Dvije grede koje dijele salon i blagovaonicu nekada su krasile salon talijanskog prekooceanskog broda Rex.  Taj je brod 1933. osvojio Plavu vrpcu za najbrži prelazak Atlantika i na njemu je Federico Fellini snimio antologijsku noćnu scenu kultnog filma Amarcord. I vlasnikov pisaći stol je s tog broda, što također dovodi u vezu Salimu s Laliqueom i njegovim ukrasima na brodu Normandia.  (Snimci Tecnomar i Mladen Gerovac) Više fotografije pogledajte na fotogaleriji na kraju ovog teksta i na web stranici Tecnomara.

 Alfa Nero

Već nekoliko godina Jadranom kruži 82 metra dug super-jahta Alfa Nero.

Alfa Nero u plovidbi

Ono po čemu se ovo ploveće čudo razlikuje od svih ostalih nalazi se na njenoj krmi. Umjesto uobičajenih sofa i sjedala, ovdje se ljeska voda bazena za plivanje. Krmena stjenka tog bazena prozirna je pa se sa stražnje strane lijepo mogu vidjeti tijela kupača i kupačica. To još nije toliko senzacionalno, isto kao ni to da voda u bazenu može biti po želji – slatka ili morska, da se u bazenu može veslati, da za stvaranje ugode postoji i raspršivač vodene maglice … Prava senzacija je u tome da bazen hidraulično pokriva golemu garažu i da se za samo nekoliko minuta pretvara u platformu za spuštanje helikoptera. To je ono veliko slovu H koje se nazire kroz bistru vodu na dnu bazena. Kako to izgleda tehnički? Pritiskom na dugme aktivira se hidraulički sustav koji podiže dno bazena. Voda  se preko palube kroz kanale prelijeva u stranice bazena i popunjava prostor ispod platforme. Sve dok dno-platforma nije spremna za prihvat letjelice s vlasnikom ili VIP gostima.

Na sličan se način i voda u bazenu obnavlja, s tim što se drenira kroz brodske balastne tankove. Savršen je i vizualni doživljaj bazena. Koristeći «infinity» (beskonačan) dizajn, popularan u mnogim hotelima najviše kategorije, voda u bazenu kad se gleda s kormila izgleda kao da teče beskrajno preko horizonta. To je postignuto dodavanjem trijangulirajuće sekcije ogledala. Sve je to pojačano savršeno izbijeljenom tikovinom i moćnim sjajem prvoklasnog kroma.

Alfa Nero – čudesni bazen

Jahta inače pruža više od 370 četvornih metara životnog prostora za 12 ljudi, koje opslužuje 28 članova posade. Vlasnički apartman zauzima cijelu gornju palubu i posve je privatan pa njegove slike u javnosti ne postoje. Tu su i dva VIP i dva gostinjska apartmana s ekstravagantnim kupaonicama, golemi salon, tri blagovaonice, kino dvorana, plesni podij, fitness dvorana, salon za uljepšavanje, soba za čaj.

U salonu dominira sjajni crni koncertni klavir s tajnom hijeroglifskom inskripcijom, kao posvetom umjetnicima koji su ovdje kao gosti rado primljeni i slušani. Ovaj model klavira jedan je od osam na svijetu te nosi posebnu oznaku lokacije.

Zidni paneli su od kozje kože, podne obloge od sikomore i inoxa, drvenarija od makassara (rijetkog drva iz Indonezije) i wenge drva, gazišta stuba od Edelman kože, kupaonice od egzotičnog talijanskog mramora.  Stakleni panormski lift povezuje sve razine jahte. LED rasvjeta osvjetljava svaki prolaz, danju i noću, tako gosti poslije zabave u svako doba mogu bezbrižno stići na spavanje u nižim razinama broda.

U srcu ovog jaht-spektakla nalazi se brodski komandni centar – zapovjednički most – kormilarnica, opremljena posljednjim dostignućima u navigaciji i komunikaciji. opremom, Sedam zaslona za displej integriraju NACOS i DEBEG nautičke sustave, dugi i kratki vektorski radar, Inmar satelitsku komunikaciju, SSB, meteorološke informacije, dok CCTV monitoring sistem kontinuirano skenira cijelu jahtu s ukupno 18 kamera. One snimaju strojarnicu, svaku palubu , te područje oko broda, s noćnim snimanjem s glavnog jarbola.

Tu je i joystick koji je povezan s tunelskim guračima (bowthrusterim) za upravljanje u skučenim uvjetima.

Stol za karte i kožno sjedalo kompletiraju dobro opremljeni most. Veliki, vertikalni, zasjenjeni prozori omogućavaju savršen pregled od punih 200 stupnjeva, a izuzetno za brod ove veličine je i otvoreni pogled preko krme. Namještena i kapetanova kabina i ured nastavljaju se na krmu. Odatle se također upravlja i sa sustavom za zabavu Van Berge Henegouwen Crestron, koji preko Sea Tela, nudi više od tisuću CD-ova i DVD-ova. Audio suround zvuk je dostupan na cijeloj jahti u svakoj sobi, dnevnim prostorima i u lobiju. Smještena uz strojarnicu, ultra sofisicirana inžinjerska stanica pruža kompletni monitoring brodske opreme kroz sve operativne faze. Inženjer je u svako doba u kontaktu sa zapovjedničkim mostom.

U golemoj i besprijekorno sređenoj Alfa Nerovoj strojarnici dva su moćna MTU-a dizel motora suvremene generacije od po 4680 konja. S njima Alfa Nero doseže 21 čvor. Putna brzina je 14 čvorova, s kojom može bez punjenja tankova ploviti 6.000 milja, što je otprilike razdaljina od Dubrovnika do Kariba. Među ostalim vitalni za rad broda su i tri MTU 8V 2000M540A generatora od 332 kW, H.E.M. pročistač vode, air condition Heinen&Hopman. Posebna pogodnost za putnike koji pate od morske bolesti su robustni Brown Brothers/Rolls Royce stabilizatori koji poništavaju valjanje i naginjanje broda na valovima pa i ti ljudi mogu bezbrižno uživati u dobroj hrani i piću za plovidbe.

Da tome nije tako, bilo bi to za neke doista velika šteta. Jer kuhinja na Alfa Neru je ultramoderna. Široki prostor za pripremanje hrane  presvučen je najkvalitetnijim inoxom, pod je od plavog kamena. Kabineti i spremišta su prvoklasne kuhinje Moeleker, za pripremanje obroka za bankete svih veličina. Hladnjak/zamrzivač  s dvostrukim vratima je Koeling. Mikrovalne pećnice, konvekcijske pećnice i kuhala su grupirane tako da se olakša promet pripremljenih jela. Kretanje posade i servisa sasvim je odvojeno od kretanja gostiju. Na nižoj palubi smještena je posada u uvjetima u kojima inače uživaju vlasnici nekih manjih jahti.

Golema garaža na krmi krije još tri plovila ekskluzivna plovila: Yachtwerft Meyer rađen po narudžbi – morsku limuzinu za goste, Novuraniju MX 780 DL po narudžbi rađen za posadu i Correct Craft, Ski Nautique 196 Limited, a uz njih tu može stati još mnogo toga. S cijelom ovom flotom spretno barata rotirajuća dizalica.

Dizajner ovog čuda je talijanski studio Nuvolari-Lenard, a graditelj je brodogradilište Oceanco. Alfa Nero je dosad osvojila šest svjetskih nagrada za dizajn. Njena se vrijednost procjenjuje na 115 milijuna eura, a u čarteru košta 700.000 eura tjedno, plus troškovi goriva, luka i usluga. (Fotografije na Oceanco i na Edmiston.)

 Kismet

Kismet u plovidbi

Kada je super-jahta Kismet prvi put uplovila u zadarsku luku bila je to prava senzacija. Njen je izgled na rivu privukao mnoštvo ljudi, bila je meta mnogobrojnih fotoaparata i kamera – i onih amaterskih, mobitelskih i onih profesionalnih – novinarskih. Jer oblik trupa i metalno siva boja davali su mu agresivni izgled nekog modernističkog ratnog broda. Unutrašnjost mu je bila tajna, kao i vlasnik. Znalo se jedino da je ta jahta najnoviji ponos njemačkog brodogradilišta Lürssen iz Rendsburga kod Hamburga, gdje su sagrađene najveće i najraskošnije jahte arapskih šeika i svjetskih prvaka Forbesove liste. Kismet kao i svi takvi brodovi građen je pod velom tajne. Bio je to ex Falcon, građen pod kodnim brojem Project 0307, brod dug 67 metara, vrijedan 75 milijuna eura.

Nešto više znatiželjnim je novinarima otkrio kapetan Kismeta Amerikanac Kyle Fultz, čovjek sa 20 godina zapovjedničkog iskustva na mega-jahtama, na svim morima svijeta. Rekao je da je oduševljen brodom i nazvao ga je remek-djelom brodogradilišta Lurssen te da je Kismet spoj art decoa, egzote i izuzetnog luksuza i da je plod je bliske suradnje studija Espen Chino Naval Architects, brodogradilišta i vlasnika. Kyle Fultz ujedno je bio, u ime vlasnika,  i voditelj projekta.

Kasnije, kada smo se imali prilike bolje upoznati s brodom odmah je bilo jasno da njegov izgled ne proizlazi iz agresivnih namjera tvoraca, već iz želje vlasnika da maksimalno zaštiti svoju privatnost. A ta privatnost znači mirni odmor na moru u krugu obitelji i intimnih prijatelja, puno mjesta za uživanje pod otvorenim nebom, ali ne na oku znatiželjnika, mnogo prostora i sadržaja za zabavu – kino dvorana, noćni klub, teretana, spa centar, bazeni, jakuzziji, udobne spavaonice. Te skrovit dolazak i napuštanje broda – dakle mogućnost spuštanja helikoptera.

Izuzetan interijer o kojem je govorio kapetan Fultz odmah dolazi izražaja čim se stupi na brod. U središnjem dijelu, na razini glavne palube veliki je hol s podom od sjajnoga crnog mramora i panoramskim liftom oko kojega je osvijetljeno stubište. Na svakom koraku se vidi da su (prvotni) vlasnici Kismeta bili kolekcionari umjetničkih djela, osobito art decoa. Umjetnine krase sve brodske prostore, a posebno prilaz  kino dvorani s pravim platnom, svetištem ljubitelja dobrog filma.

Na glavnoj je palubi vlasnički apartman preko cijele širine jahte (12,5 m) s bibliotekom iza monumentalnih brončanih vrata. Apartman je širok koliko i sama jahta, ima tri prostorije i dvije ‘verande’. Tu su i dva ukrasna zastora od antičke bronce, iza jedne je veliki plazma TV- ekran. Kupaonica je impozantna, dvodijelna, s „muškim“ i „ženskim“ vratima. Podovi, zidovi i stupovi su od oniksa.

Gostima je na raspolaganju šest kabina: jedna na glavnoj palubi i pet ih je na donjoj Do njih se dolazi dizalom ili stubama iz glavnog hodnika. Zidovi stubišta urešeni su reljefom koji se isprepliće s ukrasnim detaljima od kože. Sve gostinske kabine imaju vlastite kupaonice s hidromasažnim kadama, a četiri kabine na donjoj palubi mogu imati po dva odvojena kreveta umjesto bračnih. Gostinske su kabine, između ostalog, opremljene sustavom za zabavu Kaleidoscope.

Kismet pokreću dva dizel-motora Caterpillar 3512B od po 1500 konjskih snaga, omogućujući brzinu krstarenja od 12 čvorova, a najveća iznosi 16 čvorova. Stabilizira ga sustav Quantum, a sklop kormila i sustav zakrilaca toliko su učinkoviti da nema potrebe za krmenim potisnim vijkom. U spremnik gorica stane 140.000 litara nafte, s čime Kismet može bez brige ploviti i do 5.000 nautičkih milja.

Sada se zna, ovaj metalnosivi ponos suvremenog mega-jahtinga, pripadao je kompaniji čiji je osnivač i vlasnik James M. „Jim“ Moran, legenda među američkim dilerima automobila. Počeo je 1939. s benzinskom pumpom koju je kupio za 360 dolara, a umro je nedavno u 90. godini kao počasni predsjednik svoje kompanije vrijedne dvije i pol milijarde dolara. Bio je najveći diler Forda i Pontiaca i čovjek zahvaljujući kojem je Toyota osvojila Ameriku. Zapamćen je i kao veliki dobrotvor. Tada je još bilo izvjesno da će u Kismetu uživati njegovih sedam unuka i osam praunuka. Ili možda unajmitelji koji mogu za tjedno krstarenje na ovom plovećem muzeju-hotelu s pet zvjezdica platiti 550.000 eura. No, uskoro se našao na tržištu.

Vlasnik Kismeta je danas Shahid Kahn, američki milijarder pakistanskog porijekla, koji je znan kao vlasnik NFL momčadi Jacksonville Jaguars, jednog od takmaca za američki Super Bowl a nedavno je kupio i nogometni klub Fulham, iz engleske Premier lige. (Sve fotografije na Moran)

Piše: Mladen Gerovac

Fotogalerija: 

 

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh