Povežimo se na društvenim mrežama

NAJLJEPŠE UVALE MLJETA Od pješčane Saplunare do Pomene i Polače

Uvale Mljet

NAUTIKA

NAJLJEPŠE UVALE MLJETA Od pješčane Saplunare do Pomene i Polače

Mljet je najšumovitiji jadranski otok. Dijelom je nacionalni park. Obiluje stoljetnim šumama, polušpiljama, špiljama i jamama te  boćatim jezerima koja povremeno presušuju tzv. blatinama. Kažu da je ovdje u jednoj od spilja zapeo Odisej – tu ga je na putu iz Troje kući začarala nimfa Kalipso…

Na samom jugu Mljeta u uvali Saplunara  i Limuni prekrasna je plaža s nekoliko odličnih restorana. Odličan je za sidrenje i kupanje. I za to je mjesto vezana legenda – ime joj je dao Sveti Pavao kada se nakon brodoloma  61. godine ovdje iskrcao.

Mljet

Mljet / Foto: TZ Mljet

Najzaštićenije mjesto je Okuklje u uvali u čijoj ste sredini kao u laguni – sasvim  zaštićeni od svih vjetrova i valova. To je  odlično sidrište koje ima i puno priveznih mjesta ispred restorana.

Iza Okuklja je Prožura. To je s bovama i dva-tri dobra restorana. S ulaza gledano, uvala ima  dva kraka – desni dublji i lijevi plići. Oba su zaštićena s juga, problem je bura.

Iza Prožure je trajektno pristanište. Tu je i benzinska pumpa. U sredini uvale su dubine 70 do 80 metara.  To je mjesto gdje ćete stati samo ako vam treba gorivo ili voda, ili vam netko stiže trajektom.

Prožura

Prožura / Foto: TZ Mljet

Slijede dvije prekrasne uvale – Pomena i Polače.  Polače je izvrsno zaštićeno sidrište – ali je velika pa i kad ima brodova nije gužva.  Pomena je privezište – ispred hotela su klasični komercijalni vezovi gdje se naplaćuju voda i struja, a slijeve strane od ulaza su 5-6 restorana sa svoijm vezovima na murinzima.

Na otočiću Sveta Marija usred Velikog jezera je drevni benediktinski samostan s crkvom.  U cijenu ulaznice u Nacionalni park uračunato je i razgledanje ovog mjesta. Danas je oko jezera biciklistička i pješačka staza duga gotovo 12 km. Bicikli se mogu iznajmiti u Pomeni. Inače, mljetska povijest ima kontinuitet od ilirskog doba. U zaljevu Polače je rimska palača s utvrdom, te starokršćanska bazilika.  Od 8. stoljeća središnji dio otoka naseljen je Hrvatima Neretljanima. To je jedini jadranski otok na kojem se govori ijekavski.

Piše: Mladen Gerovac Fotografije: TZ Mljet

Continue Reading
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh