Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKA PATROLA 2017: Brodski dnevnik Marina Dalmacija, Sukošan

Marina Nautička patrola 2017, Marina D-Marin Dalmacija, Sukošan

NAUTIKA

NAUTIČKA PATROLA 2017: Brodski dnevnik Marina Dalmacija, Sukošan

Piše: Mladen Gerovac

Na brodu je izvanredno stanje. Kokpit je pun prtljage. Jura, Danijel i Damjan spremni su za polazak.  Odlaze “prvoborci”.  Rastanak je emotivan. Poput onog u vojsci, rastaju se ratni drugovi. Takva će biti i sjećanja. Zauvijek će nas vezati nezaboravne uspomene. Ovo što smo mi proživjeli u tri tjedna mnogi ne prožive godinama, a neki i cijeli život.

Zagrljaji, pozdravi, rukovanje … pa opet ispočetka: zagrljaji, rukovanje, pozdravi: “Sretno!”, “Dobro more!”, “Čuvajte se!”, “Vidimo se …”

Nova ekipa

Ali, nema vremena za tugovanje. Patrola ide dalje. Iz Zagreba je stigla nova ekipa: fotoreporter Boris Kovačev, reporter Jutarnjeg lista Matija Boltižar i novinar web portala jutarnji. hr Ivan Zrinjski. Nemaju puno vremena za raspremanje i smještaj na brodu. Sva trojica su mladi, nabrijani, željni akcije. Odmah se bacaju na posao. Najprije, najzahtjevniji dio – anketiranje gostiju po gatovima …

Reda mora biti

Ako smo Punat usporedili s frankfurtskim aerodromom, Sukošan je definitivno – Dubai. Naša Maslina je na “gateu” 22,  a “gateovi” i brodovi nižu se u nedogled.  Marina Dalmacija je i organizirana poput velike zračne luke: od mornara do pi-ara i direktora. Svuda nas primaju s puno pažnje. Za nas su zaduženi voditelj komercijale Kristijan Kotlar a posebno voditeljica marketinga i PR-a Dogusa grupe Hrvatska Meri Matešić Sičić. U svakom trenutku žele nam biti pri ruci, znati što želimo, s kim razgovaramo. Pa ako se radi i o voditelju restorana i o kuharu, koji nam treba dati samo recept za jelo. Reda mora biti.

Gostoljublje počinje od glavnog direktora

I „obavještajna služba“ besprijekorno radi. Dok prostranstvom marine hodamo uz glavnu prometnicu prema upravnoj zgradi, gdje ništa nije blizu, uz nas se zaustavlja veliki tamni automobil. Vozač otvara vrata, srdačno se smije pa kaže: „Ulazite momci, nahodat ćete se.“ Prepoznajemo ga – za volanom je direktor marine Božidar Duka. I on je prepoznao nas. Upravo se vraćao u marinu i, eto, vozimo se u klimatiziranom autu, umjesto klipsanja po užarenom asfaltu. Ako se i radi o „obavještajnoj službi“, u svakom slučaju osoblje je ovdje ljubazno, susretljivo i gostoljubivo, i to od glavnog direktora pa na niže.

Nautička patrola 2017, Marina Dalmacija Sukošan

Zlatna luka

Krajem 1990-tih ovdje bijaše more a preko puta veliko brdo. Tada je Stanislav Antić slavni direktor zadarskog SAS-a, financijski vrlo uspješne tvornice specijalnih alatnih strojeva u kojima je čistačica imala direktorsku plaću, vizionarski širio poslove na nautiku i gradnju jahti.  Uz marinu Hramina i škver za jahte u Zadru SAS Vektor sagradio je i ovu mega marinu.  Jednostavno su brdo preselili u more i njime nasuli ovih 350.000 četvornih metara današnje površine marine. Sagrađeni su gatovi, bili su tu previđeni i apartmani i hotel, marina je uglavnom imala današnje osnovne gabarite a zvala se Zlatna luka. Rat je prekinuo daljnje ambicije i sve je uglavnom stalo sve dok nije turska kompanija Dogus kupila marinu. Projektant marine, i tada i sada kada je marina dobila današnji oblik i sadržaj, zadarski je arhitekt s Murtera Nikola Bašić.

Najveća servisna zona na Jadranu

I evo sada se ovdje pred nama prostire ta najveća hrvatska marina u koju se veže 1200 brodova do 80 metara duljine i gaza do sedam metara, sa 1200 parkirališnih mjesta i 248 garaža, sa 300 brodskih mjesta na kopnu, dva bazena za dizanje plovila, 20-tonskom prikolicom, travel-liftovima od 30, 35 i 80 tona, s golemom čarter zonom i najkompletnijom i najvećom marinskom servisnom zonom na Jadranu …

Sve to sada promatramo iz reprezentativnog ureda direktora marine Božidar Duke, smještenom na prvom katu upravne zgrade, dostojnom ovako velike marine.

Nautička patrola 2017, Marija Daklmacija Sukošan, Božidar Duka

Božidar Duka, direktor marine Dalmacija i regionalni direktor D-Marina (Foto: Danijel Soldo Hanza Medija)

Marine Dogus grupe

Inače, turska Dogus grupa vlasnik je tri marine u Hrvatskoj. Ova marina u kojoj se nalazimo najveća je, šibenska D-Marin Mandalina, koja nam je također na ruti, jedina je marina s 5 sidara za  super jahte, a nedaleko u Zadru je i treća – D-Marin Borik koja se deklarira kao butik marina. Ima 177 vezova u moru i 50 na kopnu.

Osim u Hrvatsko,  Dogus grupa ima marine u Pireju, na Krfu …   ukupno 10 marina Mediteranu s više od 8.600 vezova. Također su pred potpisom ugovora s marinom u Herceg Novom u Crnoj Gori, a na meti im je i menadžment nad slavnim ekskluzivnim Porto Cervom.  Što se Hrvatske tiče, ambicija je sadašnja Tankerkomecova marina u Zadru a nije tajna da bi se proširili i na ACI, u kojem su sada sa 11 posto vlasništva.

Božidar Duka je ovdje direktor već 15 godina, a sada je i regionalni direktor  opisanog D-Marina.

Kako je organiziran život u ovako velikoj marini?

– Kad smo koncipirali marinu rekli smo da su čarter gost i individualni gost dva različita svijeta. Isto tako i vlasnici jedrilica i vlasnici motornjaka dva su različita nautička svjetonazora. Onda imate dodatnu selekciju – dobar brod i loš brod, pa manji brod – veći brod …  I kada to posložite kako treba  onda imate mir u kući.  Specifičnost je i blizina ovog mosta na Ždrelcu za visinu jarbola do16 metara. Što znači fokus mora biti usmjeren na neki drugi tip brodova. Mi smo se zato usmjerili na motorne brodove.

Onda smo počeli pregovarati s dilerima i brokerima, nudeći dobar smještaj, dobar vez i servise. Imamo praktički danas preko 40 tvrtki koje se bave servisima. Imamo 17 čarter tvrtki sa 440  i nešto plovila. To se u zadnje vrijeme i povećalo. Nekad je bilo 30 posto čartera, ostatak individualni …

Nautička patrola 2017, Marina Dalmacija Sukošan

Marina Dalmacija u suton – pogled na servisnu i čarter zonu

Plan marine

Direktor Duka potom pokazuje na prostranstvo marine i na kartu na stolu:

– Ovo je čarter zona i zona servisera, tu je taj nevidljivi zid. Ovdje je zona individualnih klijenata, ima ih nešto više od 500. I ovdje iza imamo prostor na kojem je suhi vez, a ovo je jedna usluga plovila na kopnu koju sam ja kopirao iz Italije, sa 30 posto nižom cijenom veza.  Brod je na kopnu i imate određen broj besplatnih operacija dizalica. Znači, najavi se, dođe, mi brod spustimo u more, kad ide kući, vadimo brod van. Imamo tu nekih 150 vezova, i to je popunjeno.

Što se dalje planira?

Ovdje što god taknete je veliki prostor. Dosad je uloženo oko 26 milijuna eura. U ovom trenutku imamo sve što nam treba, ali naravno da imamo planove. Na slobodnom prostoru ispred garaža, na 25.000 kvadrata zasadit ćemo masline, bit će to veliki park-maslinik. Još treba dovršiti  asfaltiranja parkinga u čarter zoni, i još preostaje malo ozelenjevanja.  Imamo tu još neke prostore – garaže sa krovovima, gdje smo mislili staviti neke sportske sadržaje, tenis, odbojku, čak imamo i projekt golf. A ovdje, u najatraktivnijem dijelu marine, pri Portus Beach Cluba predviđen je bazen – veli direktor Božidar Duka.

Dalmacija Sukošan, Portus Beach Club

Portus Beach Club

Otok hedonizma

Naravno, posjetili smo Portus Beach Club. Taj ekskluzivni dio marine Dalmacija smješten je na poluotoku, i da nije pristupne ceste po svemu bio bi to zapravo lukulovski otok čistog hedonizma za sve generacije. Tu su dva restorana i lounge bar.  Tu je i plaža  na kojoj možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Za one koji žele biti sasvim izdvojeni i zaklonjeni mogu iznajmiti “plutajući otok” s kojim u paketu idu šampanjac, sladoled, voda i hladni ručnici. Usred svakog tog ekskluzivnog otoka je mali bazen. Na plaži je i Rum Shack, otvoreni bar s koktelima. Uz plažu je igralište za odbojku na pijesku te dječji klub s organiziranom zabavom za najmlađe …

Nautička patrola 2017, Marina Dalmacija Sukošan, Portus Beach Club

Najatraktivniji dio marine s plažom i plutajućim otocima sa šampanjcem sladoledom i hladnim ručnicima

Šok u toaletu

Ono po čemu je ova marina poseban su i sanitarije. S njima je inače sve u redu: odlično su razmještene i dostupne svim gostima unatoč veličini marine. Vrlo su prostrane i čiste, u njemu se i danju i noću čuje glazba s neke od radio postaja … Ali, ipak rijetki su oni koji kada uđu u toalet ili tuš kabinu ne dožive pravi šok. Na oba mjesta cijeli je jedan zid od poda do stropa u staklu. Što znači da kada sjedite na WC školjki i obavljate ono što se već radi na takvom skrovitom i intimnom mjestu– vi ste u pravom izlogu. Kada bi netko stajao s one strane stakla imao bi prekrasan i ekskluzivan pogled na cijelu vašu osobu sa svim radnjama prije, za vrijeme i poslije bavljenja zahodskom školjkom. Ista je stvar i u tuš kabini kada stojite goli pod tušem. Iz izloga imate pogled na neke biljke i obližnji zid i jedino vas tješi nada da oni koji vode marinu vode računa i o tome da se nitko pa ni vrtlar ne može pojaviti s one strane stakla u tim nekim najintimnijim trenucima bavljenja vlastitim tijelom . No, nitko se dosad na ovaj neobični ugođaj nije žalio. To tvrde u marini na svim poslovnim razinama – od uprave o prijaznih zaposlenica koje ovaj prostor drže na oku i održavaju ga besprijekorno čistim.

Nautička patrola 2017, Marina Dalmacijaq Sukošan

Južni dio marine Dalmacija sa Portus Beach Clubom

Nautički veteran Gianni iz Genove

Dok smo upoznavali marinu, Matija i Ivan upoznavali su nautičare. I evo, već se vraćaju s gatova. Osmjesi od uha do uha. Donose 47 ispunjenih anketnih upitnika i nekoliko lijepih nautički priča … Puni su dojmova, jedan gost darovao im je viljamovku …

A Gianni Camere, jedriličar iz Genove sa 70-godišnjim morskim stažem darovao je Matiji svoju izuzetnu nautičku priču. Gianni je promijenio sedam brodica, dvaput se ženio i prošao je pola svijeta. Bio je u Panami, SAD-u, Turskoj, Španjolskoj, ali kaže kako se najljepša marina na svijetu i ujedno najlagodniji život nalazi ovdje u Sukošanu . Upravo zato je posljednjih 20 godina svoju 17 metara dugu jedrilicu “Bintang” zavezao u Marina Dalmaciji i od tada to mjesto proglasio svojim drugim domom.

Na brodu od malih nogu

Ovaj stari morski vuk kaže da ako se kuži u nešto, onda se kuži u brodove. Svoje prve jedriličarske korake napravio je sa samo šest godina. Njegov otac se bavio ribarstvom, a on je od malih nogu upoznao život na brodu. S ocem je plovio na starom drvenom brodu Saint Germain, osjetio je pokrete valova i već tada je znao kako će jednog dana posjedovati svoj brod. Sa 20 godina njegova želja postala je stvarnost. Kupio je svoj prvi brod, postao skiper i bacio se u biznis transporta ljudi s kopna na talijanske otoke. U isto vrijeme je držao i instrukcije iz ronjenja, a sve kako bi mogao nastaviti svoj san.

– Trebalo je nekako platiti račune, ali i skupiti još novaca za novi brod. Moja prva jedrilica je bila odlična, kako je samo sjekla valove, ali tražio sam još izazova – rekao je Gianni. Ubrzo je prodao svoj brod i kupio mali kruzer, koji je za par godina zamijenio pilotinom, pa potom otvorenim brodom. Ubrzo je došao do svog šestog broda, slavnog Grand Soleila, ali mu je i dalje nedostajalo ono nešto, neka osoba s kojom će dijeliti tu strast. Iza sebe je već imao jedan brak i dvoje divne djece, koja su voljela jedrenje. Ipak, na jednoj zabavi za tekstilne obrtnike pronašao je svoju ljubav života.

Kobna Lisa

– Prišao sam joj i pitao je li za ples. U onom trenutku kada sam ju primao za ruku i ispod struka, pogodio me takav električni impuls koji još nikada nisam osjetio – sjeća se Gianni.

Bila je to Lisa  Benedetti, sada nosi i prezime -Camere, i sada je i ona ovdje na brodu pa se na ovo Giannijevo  sjećanje na njihov prvi susret os srca nasmijala.

– Uvijek me znao nasmijati. Ovo između nas nije samo seks, to je jedna ugoda kada cijeli život možeš provesti uz samo jednu osobu … „

Gianniju je sada 75 godina. Ludo je zaljubljen u svoju drugu ženu Lisu, plovi na svom sedmom brodu, vlasnik je lanca obrta i jedina briga na svijetu mu je gdje će i kako sljedeći put nasmijati svoju ženu.

Zapravo, tek kada je upoznao Lisu izašao je izvan granica Italije. Lisa ga je nagovorila da otplove u Latinsku Ameriku, ali tu nije bio kraj. Skupa su 22 dana plovili preko Atlantika, a Mediteran imaju u malom prstu. I onda je na red došla Hrvatska. Prvo su doplovili do Malog Lošinja, a Lisa je već tada znala da je ovo zemlja u kojoj želi ostati.

Marina Dalmacija Sukošan, Gianni i Lisa

Gianni i Lisa

U potrazi za kućom

-Žarko sam htjela kupiti kuću na Lošinju. Imala sam sliku jedne kamene kuće blizu mora u koju bi dolazila svako ljeto, a znala sam da u Hrvatskoj ta slika može postati stvarnost – kaže Lisa.

Budući da na Lošinju nisu uspjeli pronaći kuću iz snova krenuli su prema Primoštenu, ali ni tamo nije bilo sreće. Onda su zastali u Sukošanu, marina ih je oduševila, a godine i godine potrage su napokon iznjedrile i dugo traženu kuću. Prošle godine su u Bibinju kupili jedno zemljište na kojemu se nalazila kamena kuća s velikom terasom, upravo ono što su tražili.

Jednog dana dok budemo stari …

-Odmah smo krenuli s preuređenjem i do kraja mjeseca naša malo gnijezdo ljubavi napokon će biti završeno – poletno priča Lisa. Ovaj sretni trenutak obilježili su šampanjcem, ali njihov nautički put ovdje na staje. Njihova sadašnja jedrilica je prevelika za ulazak u uvale Bibinja, pa se mora nešto učiniti.

-Jednog dana kada budemo stari kupit ćemo jednu malu jedrilicu od sedam metara, vezati je u Bibinje i tamo provoditi naše stare dane –  povjerava Gianni Matiji svoje planove za budućnost.

Gošća Patrole  – Doris Pinčić Rogoznica

Imamo i gošću Patrole. To je glumica, televizijska i radijska voditeljica Doris Pinčić Rogoznica. Naše izaslanike: Matiju Boltižara, Ivana Zrinjskog i fotića Borisa Kovačeva dočekuje u svom rodnom Zadru gdje provodi trotjedni ljetni odmor sa svojim suprugom Borisom i njihovim trogodišnjim sinčićem Donatom. Evo priče koju su momci donijeli iz Zadra.

Veliki broj ljudi zna za Doris Pinčić Rogoznicu, glumicu, televizijsku i radijsku voditeljicu te majku trogodišnjeg Donata. U isto vrijeme veliki broj ljudi ne zna za Doris Pinčić, djevojku iz ribarske obitelji, rođenu Zadranku i veliku zaljubljenicu u more. Dočekuje nas u bijeloj ljetnoj haljini i na biciklu s prednjom košaricom te sjedalicom za dijete. Dok nas vodi svojim “najljepšim gradom na svijetu”  pokazuje nam je svoja najdraža mjesta, i usput saznajemo njenu ovdašnju životnu priču.

Hobotnice platile školovanje

Prvo je dakle njena povijest s morom. Njen otac je radio kao domar na Sveučilištu u Zadru, imali su dovoljno novca da vode pristojan život, ali onda je došao trenutak kada je Doris morala napustiti Zadar kako bi otišla studirati u Osijek na Umjetničku akademiju. Trebalo je platiti studij, kao i smještaj, ali i sami život u drugom gradu, pa je njen otac odlučio skočiti u ribarske vode. Nastavio je raditi po danu kao domar, a po noći je ribario.

– Stvarno je radio dan i noć kako bi mi omogućio odlazak na fakultet, tako da se može reći kako su mi hobotnice platile školovanje – rekla je Doris. Upravo nam je prva stanicu u Zadru bila očeva stara ribarska barka “Violeta”, mali brod koji je utkao prve korake prema njenom današnjem životu. Ona nije nikada išla s njim u ribolov, jer se otac držao one stare izreke da “žene donose nesreću na brodu”, ali su zato kao obitelj s brodicom odlazili na kupanje na neki od obližnjih otoka.

Jutarnji list, gošća Nautičke patrole Doris Pinčić Rogoznica

Gošća Nautičke patrole Doris Pinčić Rogoznica

Perivoj prvih poljubaca

Ovo ljeto će stara Violeta imati dva člana više jer su s njom  došli i njen suprug Boris te sin Donat. Naime, trenutno je na godišnjem odmoru koji će većinom provesti u Zadru. Posjetit će i druge gradove na obali, ali ovdje ima sve što joj treba.

-Bili smo prije nekoliko godina u Grčkoj u Santoriniju i tamo je prekrasno, ali nije to moj Zadar – kaže dok smo šetali rivom. Na tom kratkom putu nekoliko ljudi se okrenulo i pozdravilo njihovu poznatu sugrađanku koju često vide na malim ekranima. Ipak, do prije sedam godina, prije Larinog izbora, ona je bila jedna obična Zadranka koja je kao i svi svoje prve poljupce i mladenačke ljubavi imala na Perivoju kraljice Jelene Madijevke.

-Tamo je bio najljepši pogled na more, a uz zvijezde na nebu sve je bilo još romantičnije – prisjeća se.

Donat upoznaje grad svetog Donata

Sada ljubi svoga Borisa koji je odrastao u Sukošanu. Koliko joj Zadar znači, govori i ime njenog sina, koji je nazvan po zadarskom zaštitniku sv. Donatu.

– Želim da zna svoje korijene, ali već sada pokazuje ljubav prema moru. Obožava jesti ribu i voli se jako kupati, ali ne toliko u moru jer uvijek kaže: “Mama, ovaj bazen je hladan”-  smije se Doris.

Donat bi u nekoj bližoj budućnosti mogao dobiti brata ili sestru, jer mama Doris priznaje kako joj je želja imati veliku obitelj. Ipak, sada se još mora koncentrirati na posao. Tri tjedna odmora će brzo isteći, a onda se mora vratiti u Zagreb kada kreću pripreme za još jednu sezonu kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!”, kao i još neki novi televizijski i radijski projekti.

Paprike punjene puretinom

No to je još daleko, a sada se može koncentrirati na lagodne vožnje biciklom po gradu, kupanje i vožnje brodicom. I kuhanje, jer kako nesebično priznaje, odlična je kuharica.

– Glavni specijalitet su mi paprike punjene puretinom. To kada složim nitko ne ostane gladan – kaže kroz osmijeh. Rastali smo se ispred crkve sv. Donata, nakon čega je sjela na bicikl i otišla dalje, kako bi napokon krenula s odmorom na kojemu može biti samo Doris iz Zadra.

Menadžer Portus Beach Cluba

Najpogodnije mjesto za našu rubriku Gdje sjesti što jesti, s darovanim receptom sasvim sigurno je već opisani Portus Beach Club.  Odnosno tamošnji restoran. Ambijent je ugodan, restorana visoke klase, ali opet ne pretjerano nobl. Ljubazno osoblje odmah nas smješta za stol s pogledom na more. I prije nego je sveprisutni, a opet nevidljivi konobar stigao pitati što ćemo popiti, prilazi nam i sjeda s nama za stol čovjek širokog osmijeha, sigurnog nastupa s dozom šarmantne neposrednosti. Predstavlja se – ja sam glavni menadžer Portus kluba Bernard Žunić. Naravno da zna tko smo mi, i ubrzo se nađemo u spontanom neopterećujećem razgovoru, koji se gotovo uklapa u narudžbe jela i pića. Koristeći engleski gotovo jednako često kao i hrvatski, Bernard nam opisuje kako su ljudi njegovo najveće blago, bilo gosti, bilo zaposlenici, a pritom svako malo pogledava prema ulazu u restoran i spremno se diže pozdraviti svakog novog gosta da bi se vratio nama i nastavio tamo gdje je stao.

– Još otkako sam bio malo dijete, priča Bernard, privlačili su me stranci. Oko njih je sve bilo zanimljivije, šire – trčao bih k njima, pomagao im vezati brodove pa bi me onda i pozvali sa sobom – pričao Bernard  otkrivajući tajnu svog tečnog “američkog” naglaska.

 Nautička patrola 2017, marina Dalmacija Sukošan

Klijentela visoke klase

Uz lagani obrok, u našem slučaju riblju platu koju su činili file brancina, kozice i lignje, dok se kopneni dio posade (Ivan i Matija) odlučuje za beef tagliata) saznajemo i to kako je Portus Beach Club u godinu dana, ili upola manje ako računamo samo realno radno vrijeme tijekom sezone, uz nautičare stekao ugled klijentele visoke klase.  Došlo je i vrijeme rastanka pa nam na stol stižu i recepti šefa kuhinje za jela koja smo upravo blagovali.

Beef  tagliata

Treba nam:  200 grama bifteka. 150 grama rikole, 5 ml lemonjuice dressinga. 15 grama cherry  rajčica, 2 ml ulje s tartufom, 30 grama parmezana, 10 grama pesta od bosiljka, sol i papar po ukusu.

Priprema: Biftek narezati na tanke ploške te ga grilati s obje strane i napraviti mu grillmarks. Dok se biftek peče treba začiniti rukolu s lemon dressingom te je staviti je na platu kao temelj tagliate. Zgrilani biftek neka malo odstoji prije rezanja, a potom narezani biftek poslagati po rukoli, a po bifteku kapnuti pesto od bosiljka te prekriti s parmezanom i na kraju politi s tartuf- uljem.

Riblja plata

Sastojci: 150 g file brancina bez kosti, 40 g kozica, 80 g lignje, 60 g mladoga krumpira,10 g crnih maslina, 4 g češnjaka, 10 ml bijelog vina, 10 ml ribljeg temeljca, 5 g sitno nasjeckanog peršina. 5 ml maslinovo ulja, sol i papar po ukusu.

Priprema: Na vruću tavu staviti maslinovo ulje te prvo početi frigati lignje, a nakon što su se lignje skoro sfrigale dodati narezani file brancina i kozice te zajedno u tavi “bojati”. Kad su plodovi mora obojani, dodati češnjak te vino, malo miješati pa dodati mladi krumpir, riblji temeljac, masline i peršin te sve skupa malo prokuhati i začiniti sa soli i paprom po guštu.

Sve je opet na svom mjestu

Evo nas na kraju uzbudljivog radnog dana prvu večer zajedno na brodu. Sve je sada na svojem mjestu. Brodski salon opet ima svoju funkciju. Milan je sve vratio u početno stanje od prije tri tjedna. Sada salon djeluje poput redakcije. Sjedimo za velikim stolom sva trojica s laptopima i pišemo.

I kamera 360 uredno radi. Dečki znaju sve o tome. Popodne su je nosili u Zadar, gdje nam je posebna gošća Patrole bila Doris Pinčić Rogoznica … Sjajne snimke morskih orgulja, pozdrava suncu, zadarskih ulica punih gostiju …

Ljudi iz marine nam donose pomoćnu pasarelu … Odjednom, više ništa nije tako teško …

Bura prijeti, a mi moramo dalje

Ne smeta nas ni jaka bura. Cijelu noć zavija kroz jarbole i pripone poput čopora gladnih vukova. Onda stane, pritaji se, prijetvorno budi nadu – možda je stala, može se isploviti i krenuti dalje. A onda ponovo zlurado i opako drmne, rikne novom snagom. Glođe more, ljude, brodove i gatove, tuli i prijeti: Ne plovite vi koji me se bojite!

A mi moramo dalje. Moramo na vrijeme stići u Biograd,već nas čekaju u marini Kornati.

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh